04 Ocak 2018 00:40

Dersim esnafı: Büyüyen bir şey varsa o da ekonomik krizdir

TÜİK’in yüzde 11 büyüme rakamlarını gerçekçi bulmayan Dersim esnafı, 'Günden güne artan kriz var'dedi.

Paylaş

Ekonomik krizden dert yanan Dersim esnafı, OHAL ve savaş politikalarının tuz biber olduğunu dile getirdi. TÜİK’in yüzde 11 büyüme rakamlarını gerçekçi bulmayan esnaf, “Günden güne artan kriz var” dedi.

Olağanüstü hal (OHAL), kanun hükmünde kararname (KHK) ve savaş politikalarının ekonomik dinamikleri felç ettiğini dile getiren Dersim esnafı, günden güne artan bir ekonomik kriz olduğunu söyledi. 

 Ayakkabı satış mağazası işleten Hüseyin Yıldız, 35 yıllık esnaf olduğunu belirterek, “Bunca yıldır esnaflık yapıyorum. Son iki yıl kadar ekonominin kötü gidişatına şahit olmadım. Eskiden günlük 500 lira satış yaparken, şu an günde bir çift ayakkabı dahi satamıyorum” dedi. 

‘OHAL EKONOMİYİ BİTİRDİ’ 

Çanta ve gümüşçülük işletmeciliği yapan Cihan Haşoğlan, insanların alışverişten kesildiğini, temel ihtiyaçlarını dahi alamaz noktaya geldiğini söyledi. Haşoğlan, “Türkiye’nin OHAL ve KHK’ler ile yönetilmesi dış dünyadan izole edilmesi ekonomiyi çok büyük zora soktu. Bu krizden toplum bir bütün olarak etkileniyor. Küçük esnaf olarak kriz bizi de boğuyor. Ekonominin iyi olması Türkiye’nin iç huzurundan geçer. Bir an önce OHAL’in kaldırılması lazım” diye belirtti. 

‘KARANLIK BİR TABLO’

TÜİK’in yüzde 11 büyüme rakamını anımsatan Haşoğlan, “TÜİK’in açıklaması Yunanistan ekonomik krizini anımsattı bana. Yunanistan’daki ekonomik kriz için de aynı şeyi yaptılar. Yıllarca halkı ekonomi büyüdü, büyüyor açıklamaları ile kandırdılar. Türkiye de şu an aynı şeyi yapıyor. Açıklamalar ekonominin iyi olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Bu da muhtemelen daha derin bir ekonomik krizin kapıda olduğunu gösteriyor. Şu anda tünelin sonu görünmüyor. Türkiye’yi karanlık bir tablo bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘EKMEK PARASI GÖTÜREMİYORUZ’

5 yıldır balıkçılık yapan Esna Çınar da, ekonomik krizin savaş ve çatışma politikalarından kaynaklı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Ekonomik durumumuz gittikçe kötüye gidiyor. OHAL hayatımızı etkiliyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Çoğu zaman evimize ekmek parası dahi götüremiyoruz. Ekonomi bu kadar düştü. Tek isteğim barışın sağlanması” 

‘ARTAN EKONOMİK KRİZDİR’

Yüzde 11 büyüme rakamlarını gerçekçi bulmayan Çınar, “Kabul etseler de etmeseler de günden güne artış gösteren bir ekonomik kriz var. İnsanlar artık çay parasını dahi veremiyor. Nerede bu ekonominin büyümesi” diye sordu. (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Gaziantepspor'u, siyasetin oyuncağı yapanlar harcadı’

SONRAKİ HABER

‘GAP her gelen iktidarın ağzında sakız oldu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...