04 Ocak 2018 00:36

‘Gaziantepspor'u, siyasetin oyuncağı yapanlar harcadı’

Kapanma aşamasına gelen Gaziantepspor'u HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ve Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu ile konuştuk.

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

Kapanması gündemde olan Gaziantepspor’da tartışmalar devam ederken, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu konuyu Evrensel’e değerlendirdi.

Toğrul, kulübün bu noktalara gelmesinin nedenini siyasileşmeye bağlayarak, iş insanları ve AKP’li yöneticilerin kendi çıkarları için kulübü harcadığına dikkat çekti. Sakızlıoğlu ise başka kulüplerin de benzer durumda olduğunu hatırlattı. Türkiye futbolunun büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını belirten Sakızlıoğlu, bu sürecin sonunda acı çekenin taraftarlar olacağını söyledi.

Gaziantepspor Yönetim Kurulu, 2017’nin son gününde yaptığı açıklamayla kulübün ‘borçları’ sebebiyle kapatılacağını duyurmuş ve anahtar teslimi için Valiliğe gitmişti. Ancak bu kez de tüzük engeli çıkınca Kulüp Başkanı Huzeyfe Durmaz, kulübün kapanmayacağını açıkladı. Bunun üzerine futbolcular ve çok sayıda taraftar, şehirdeki Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek ‘Başka Gaziantepspor yok’ dedi.

‘SİYASETİN OYUNCAĞI HALİNE GELDİ’

TFF 1. Lig’deki Gaziantepspor’un bölgedeki en önemli takımlardan birisi arasında yer aldığını vurgulayan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, kulübün son zamanlarda siyasetin oyuncağı haline geldiğini belirtti. Toğrul yaptığı açıklamada, “Bu kulüp geçmişten bu yana Süper Lig’de birçok yıldızı yetiştirmiş bir takımdır. Fakat Celal Doğan’ın kulübü bırakmasının ardından maalesef Antepspor, siyasetin elinde bir oyuncağa dönüştürüldü. Tüm siyasiler Antepspor’a müdahale etti ve kendi siyasi çıkarları için maalesef Antepspor’u harcadılar. Geçen yıllarda bir futbolcu alımı sırasında ‘Sayın Cumhurbaşkanımız İslam dünyasını temsil eden bir lider’ dendi. Dolayısıyla Almanya’dan kovulmuş cihatist bir futbolcuyu bile bu sebeple transfer eder hale gelecek kadar siyasileştirdiler kulübü” dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul,
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul

‘KULÜP SAHİPSİZ BIRAKILDI’

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Gaziantepspor’a karşılık gelecek Gazişehir Gaziantepspor’u yarattığına dikkat çeken Toğrul, “Gazişehir Gaziantepspor’un kurulması iş insanlarının dolaylı olarak bu takıma sahip çıkmasına olanak verdi. Bunlardan ötürü de Gaziantepspor ‘sahipsiz’ bırakıldı. Tabii ki Antep’teki halkın ve iş dünyasının takımlarına sahip çıkması son derece önemli. Kentin tanıtımı ve yurttaşların ekonomik yaşamı için de Gaziantepspor’un kapatılmaması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘ALTYAPI GELİŞTİRİLMELİ’

Konuyu Meclis gündemine de taşıyacaklarını belirten Toğrul, “Kamil Ocak Stadyumu yıkılarak o bölgeye AVM veya cami yapılacağına dair çeşitli duyumlar aldık. Bunun önlenerek en azından altyapının geliştirilmesi için kullanılması gerekir. Ya da hemen yanı başındaki Demokrasi Meydanı’yla birleştirilerek şehre uygun bir meydan yapılabilir.” önerisinde bulundu.

‘TÜRK FUTBOLU KRİZLE KARŞI KARŞIYA’

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu da Türkiye futbolunun büyük bir krizle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Sakızlıoğlu, Gaziantepsor’a ek olarak Eskişehirspor, Karşıyaka, Kayseri Erciyesspor, Manisaspor, Bucaspor, Mersin İdmanyurdu, Balıkesirspor gibi köklü camiaların da bu problemle baş etmeye çalıştığını belirterek “Spor kulüplerimizin eski sözleşmeli futbolcularının alacaklarını ödemediği için puan kesimi cezaları aldıklarını görüyoruz. Bu kulüplerimizin yanına yakın zamanda farklı kulüplerimizin de ekleneceğini tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Bakmayın siz bol sıfırlı sözleşmelere, yapılan yeni stadyumlara, marka değeri gibi süslü laflara,  Türk futbolu büyük bir kriz geçiriyor. Kulüplerimizi bu noktaya taşıyan sorunlar neredeyse hepsinde benzer kaynaklardan besleniyor. Merkezi yahut yerel iktidarla iç içe geçmiş yahut bu entegrasyonu becerememiş yönetim yapılanmaları, bu yönetim yapılanmalarının yaptıkları hiçbir harcamadan sorumlu tutulmaksızın mali anlamda sürekli ibra edilmeleri, bu şekilde günden güne artan borç yükü ve sadece kazanmaya endeksli olarak içine hayal üflenerek doldurulan  spor dünyamız,  sonuçta denizin bittiği yerde. İşte en son örnek olan Gaziantepspor’un ve taraftarlarının yaşadığı dram” dedi.

Burkal Efe Sakızlıoğlu
Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu (Arşiv)

‘ACI ÇEKEN YİNE TARAFTAR OLACAK’

Gaziantepspor yönetiminin 15 Haziran 2017’de yapılan genel kurulda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinden çıktığını vurgulayan Sakızlıoğlu, “Bağları şüphesiz devam eden ve aynı ligde mücadele ettikleri Gazişehir Gaziantep Futbol Kulubü hakkında ne düşünüyorlar merak ediyorum. Bir nevi Gaziantep’in Gaziantep’e karşı oynadığı bu maçı kim kazanacak zaman gösterecek ama kaybedenin ve acı çekenin bu renklere ve kulübün tarihine gönül vermiş olan taraftarlar olacağı çok açık” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

'Suriye, İdlib'in iki köyünü Fetih el Şam’dan geri aldı’ 

SONRAKİ HABER

Dersim esnafı: Büyüyen bir şey varsa o da ekonomik krizdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...