03 Ocak 2018 20:23

Baluken davasında karar bekleniyor

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in 14 aydır tutuklu olduğu davanın bugün görülecek duruşmasından karar çıkması bekleniyor

Paylaş

HDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak getirildiği Bingöl’de tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in 14 aydır tutuklu olduğu davanın Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülecek duruşmasından karar çıkması bekleniyor. 

“Çözüm süreci”nde İmralı heyeti üyesi olarak defalarca İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapan, ara buluculuk rolü üstlenen Baluken, süreç boyunca aynı masada devlet yetkilileriyle de sorunun çözümünü müzakere eden tarafta yer aldı. Üstlendiği bu önemli rollere rağmen Ankara’da gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınan Baluken’in kafası bastırılarak polis aracına bindirilme görüntüleri, akıllara 2 Mart 1994 tarihinde Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Orhan Doğan’ın Meclisten zorla götürülmesini getirdi. 

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2011-2015 yılları arasında katıldığı 10 ayrı yürüyüş ve basın açıklaması, partisi HDP’yi temsilen katıldığı DTK genel kurulunda yaptığı konuşma nedeniyle Baluken hakkında iddianame hazırlandı. “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” suçlarını işlediği iddia edilen Baluken’in ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar ceza istendi. İddianamede, “çözüm süreci” döneminde İmralı-Ankara-Kandil arasında görüşmeler yapan Baluken’in bu dönemde katıldığı eylem ve etkinlikler de dava konusu yapıldı. İddianameyi kabul eden Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Baluken’e isnat edilen suçların bir kısmının Diyarbakır ilinde gerçekleşmesi ve hakkında Diyarbakır’da açılan davaları gerekçe göstererek, yetkisizlik kararı vererek dava dosyasını Diyarbakır’a gönderdi.

BALUKEN’İ TAHLİYE EDEN MAHKEME HEYETİ DAĞITILDI  

Davaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ocak 2016’da görülen davanın ilk duruşmasında,  Anayasa Mahkemesinin 4 Aralık 2013 tarihinde tutuklu Milletvekili Mustafa Balbay için verdiği karara atıfta bulanarak Baluken’i tahliye etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu HDP milletvekillerinin serbest bırakılması için emsal olan karara karşı bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz kabul edilerek Baluken hakkında tutuklanmasına yönelik karar çıkarıldı. Baluken hakkında tahliye kararı veren Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinin Başkanı Cem Boztaş, 2017 yılının nisan ayında yayımlanan HSYK kararnamesiyle Ankara’ya düz hakim olarak atanırken, mahkeme üyeleri ise Diyarbakır’daki başka mahkemelere gönderildi. 

Tutuklandığı günden beri tek kişilik hücrede tutulan Baluken’in maruz kaldığı tecride ilişkin HDP milletvekillerinin verdiği soru önergesine cevap veren Adalet Bakanlığı,  Baluken’in “tecritte”tutulmasını kabul ederek, bunun nedenini ise “can güvenliği” olarak açıkladı. (DİYARBAKIR)
 

ÖNCEKİ HABER

Stockholm’de İran halkıyla dayanışma eylemi

SONRAKİ HABER

Silopi'de arsalar hazineye  devrediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...