11 Ağustos 2012 06:13

Uçak düştü mü düşürüldü mü?

Suriye ile Türkiye arasında krize neden olan ve Suriye’nin düşürdüğünü kabul ettiği TSK’ye ait savaş uçağıyla ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı. Uçağın enkazından çıkarılan parçalar üzerinde yapılan incelemelerde, uçağın vurulduğuna dair bulgulara rastlanmadığı kaydedildi.Ş&Uum

Uçak düştü mü düşürüldü mü?
Paylaş

ŞÜPHELER GİDERİLMEDİ

22 Haziranda Suriye hava sahasını ihlal ettiği sebebiyle Suriye tarafından vurulduğu kabul edilen ve Akdeniz üzerinde uluslararası sulara düşen savaş uçağıyla ilgili şüpheler hâlâ giderilmiş değil. Yapılan incelemelerde uçağın füze ya da uçaksavarla düşürüldüğüne dair bir bulguya rastlanmadığı sonucuna varıldığı bildirildi.

ENKAZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Radikal gazetesinde Deniz Zeyrek’in haberinde, yetkililerden inceleme sonuçlarına dair bilgi alındığı belirtilirken, isim verilmeyen yetkililerden alınan bilgiler ise şöyle sıralandı: * Suriye karasularında sürdürülen uçağın enkazını çıkarma çalışmaları tamamlandı. * Deniz dibinden, aralarında 1200 kiloluk kanat ve kuyruk parçalarının da bulunduğu 20’ye yakın kritik parça çıkarıldı. * Çıkarılan parçalar üzerinde Jandarma Kriminal Laboratuvarında fiziki ve kimyasal analizler yapıldı. * ABD’den gelen radar bilgileri, Hava Kuvvetleri Komutanlığının radar bilgileri ile karşılaştırıldı. * Pilotların son telsiz konuşmaları deşifre edildi.

‘DÜŞÜRÜLDÜĞÜNE DAİR BİR BULGU YOK’

Tüm bu çalışmalar sonunda da kapsamlı bir rapor hazırlandı.Haberde, ‘üst düzey bir yetkili’ye dayandırılan şu bilgilere de yer veriliyor: “Çıkan parçalar üzerinde füze ya da uçaksavarla düşürüldüğüne dair bir bulguya rastlanamamış. Elde edilen bazı veriler, uçağın virile girerek (vida gibi dönerek) denize çakıldığına ilişkin ihtimali de düşündürüyor. Uçakla düşmeden önce radar ve telsizle kurulan iletişime ilişkin veriler de uçağın düşmeden önceki son dakikalarında rota açısından bir ‘anormallik’ olduğunu gösteriyor.”

SURİYE ‘DÜŞÜRDÜK’ DEMİŞTİ

Savaş uçağıyla ilgili eldeki tek net bilgi, olaydan sonra Suriye’nin uçağı düşürdüğünü açıklamış olması. Suriye tarafından yapılan açıklamada, uçağın Suriye hava sahasını ihlal ettiği için düşürdüğü açıklanmıştı. (HABER MERKEZİ)


ALTAN: TSK HÜKÜMETE YALAN SÖYLEDİ     Geçtiğimiz salı akşamı, Sabah gazetesinin bazı çalışanları Twitter’da, çarşamba günü yayımlanacak bir haberin Türkiye gündemini değiştireceğini iddia etmişti. Ancak çarşamba sabahı Sabah’ın manşetinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AKP İl Başkanlığı iftarında yaptığı konuşmanın İran’ı eleştiren bölümü yer almıştı. Sabahın, ‘gündemi değiştirecek’ haberinin ise düşürülen uçakla ilgili olduğu ancak haberin yayınlayamadığı tartışmaları yapıldı. İmc TV’de katıldığı bir programda bu konuya değinen Gazeteci Mehmet Altan, Sabah gazetesinin geri çektiği manşetin içeriğinin, düşürülen savaş uçağı olduğunu kaydetti ve “TSK düşen jetle ilgili hükümete yalan söyledi” açıklamasında bulundu. Genelkurmay Başkanlığı ise dün yaptığı yazılı bir açıklama ile basında çıkan iddiaları yalanladı. TSK, düşen savaş uçağıyla ilgili hükümetin doğru bilgilendirildiğini savundu.

ÖNCEKİ HABER

‘Taraflar tekrar görüşme masasına oturmalı’

SONRAKİ HABER

Siirt’in Eruh ilçesinde 7 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa