03 Ocak 2018 12:41

CHP'li Emir: Neden Cumhurbaşkanına soru sorulamıyor?

CHP’li Murat Emir, Bozdağ'ın 'cumhurbaşkanı ile ilgili soru sorulamayacağı’ açıklaması üzerine TBMM Başkanlığına yeni bir soru önergesi verdi.

Paylaş

CHP’li Murat Emir, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, Cumhurbaşkanlığının faaliyetleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili milletvekillerinin soru önergelerine, TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı maddesini gerekçe göstererek, ‘cumhurbaşkanı ile ilgili soru sorulamayacağı’ şeklindeki açıklaması üzerine TBMM Başkanlığına yeni bir soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanlığının, devlet yapılanmasının tepesinde yer alan bir kamu kurumu olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda TBMM İçtüzüğü’nün cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruların sorulmasına da imkan verdiğini kaydeden CHP’li Emir, daha önceki cumhurbaşkanlarına ilişkin sorulara yanıt verildiğini anımsattı.

Murat Emir
Murat Emir

Cumhurbaşkanlığı ile ilgili soru yasağının ‘hukuk devleti’ ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çeken CHP’li Emir, soru önergesinin gerekçesinde şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanlığı, anayasa ve yasalarımızda, devletin tepesinde yer alan bir makamdır. Bunun gerekçesi, cumhurbaşkanlığı makamının, başta ideolojik görüşler olmak üzere her türlü etnik ve dini anlayışlara tarafsız kalma zorunluluğudur. Ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle adeta bu ilke rafa kaldırılmış, hatta uygulama ve kararlarında ‘belli görüş ve siyasi düşüncelerin’ tarafı haline gelmiştir... Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili aralarında şahsımın da olmak üzere farklı partilere mensup milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) denetim mekanizmalarından soru önergesi yoluyla yönelttiği sorular yanıtsız bırakılmaktadır. Cumhurbaşkanlığının iş ve işlemlerine ilişkin verdiğimiz sorulara karşılık, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından, TBMM İçtüzüğü’nün ‘soru önergesi’ni düzenleyen 96 ncı maddesine gönderme yapılarak, ‘cumhurbaşkanı ile ilgili konularda soru sorulamayacağı’ yazısı iletilmektedir. Bu durum, cumhurbaşkanlığı makamını, milli iradenin temsil edildiği TBMM’nin üstünde görme anlayışının tezahürüdür.

CHP’li Emir, yasak nedeniyle cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruların hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde muhatapsız kaldığını ifade ederek, Başbakan Yıldırım’a “Milletvekillerinin, Meclis Başkanlığı aracılığıyla başbakan ve ilgili bakanlara sorular yöneltilebilmesini öngören TBMM İçtüzüğü’nün ‘Denetim Yolları’ başlıklı altıncı bölümünde yer verilen ‘soru önergesi’nin tanımında, cumhurbaşkanlığı, soru önergesi kapsamı dışında tutulan bir kurum olarak ifade edilmemiştir. Ki geçmiş dönemde cumhurbaşkanlarına ilişkin sorulara yanıtlar da verilmiştir. Buna karşın Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, ‘cumhurbaşkanı ile ilgili sorular sorulamayacağı’ şeklindeki yazısının hukuki dayanağı nedir?​” diye sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Elazığ Cezaevinde mahpusların parmakları sıkıştırıldı'

SONRAKİ HABER

‘Nazife Onay’ın tedavi süreci hemen başlatılmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...