03 Ocak 2018 10:39

Yeni e dergisinin Ocak sayısı çıktı

Yeni e dergisinin Ocak tarihli 15. sayısı yayımlandı. Bu sayı 2018 yılının ilk sayısı olma özelliği taşıyor.

Paylaş

“Bütün limanlardan kovdular onu/ Genç sevgilisini aldılar/ Ve dediler ki: Sen mültecisin!” Filistin’in Büyük Şairi Mahmud Derviş’in bu dizeleri ile açılıyor Yeni e’nin 2018’deki ilk sayısı. Şiirin başlığı ise “Bir İnsan Hakkında”… Bir insan ve milyonlarca insan hakkında, Mehmet Hakkı Suçin’in Arapça aslından çevirdiği ve ‘hepimiz’ hakkında bir gündemle hazırlanan dergi dosyasının habercisi bu şiir aynı zamanda.

*Aydın Çubukçu, “Ölümden Öte…” başlıklı yazısında başkaldırıya karşı işkence ve ölümü bir politika olarak geliştiren egemene dair hacimli bir girişin ardından Cromwell ve I. Charles örneği ile konuyu incelemeye devam ediyor. 

*Finlerin kuruluş destanı Kalevala’yı Türkçeye yapılan yeni ve kapsamlı çevirisini vesile ederek inceleyen Tevfik Taş, eseri farklı açılardan değerlendirirken, nasıl adlandırılması gerektiğine de bir öneri getiriyor: Mitolojik destanların destanı.

*Yeni e, istikrarlı şekilde devam ettirdiği ‘Sennur Sezer incelemeleri’ni bu sayıda da Gülce Başer’in, “Toplumcu Şiir Yanıtı Olarak Sennur Sezer” yazısı ile sürdürüyor. Hemen öncesinde Adnan Özyalçıner’in, “Yol Kiminse” adlı kısa öyküsünün yer aldığı yazıda Sezer’in gençliğine ait fotoğrafları da bulunuyor.

*Ahmet Say’ın,”Türkiye’ye müzik eken Alman: Zuckmayer” yazısı Hitler’den kaçarak Türkiye’ye sığınan 600 göçmen bilim ve sanat insanından birini; Mahir Ergun’un “Trudell ve ‘Fakat El Salvador değil burası’ “ yazısı ise kendi ülkesinde mülteci bir Amerikan yerlisini anlatıyor: “Geçip gitti neredeyse iki bin mevsim/ Düşen biziz ayağa kalkan da/ Düşen biziz ayağa kalkan da”

*Bu ayki dosya konusu ise “Göçmenler, mülteciler, sığınmacılar.” İhsan Çaralan, Tonguç Karahan, Ercüment Akdeniz, Banu Kavaklı, Cem Terzi, Volkan Görendağ, Fatih Polat, Barış Avşar, Ulaş Başar Gezgin ve Koray Demir’in Bülent Kılıç fotoğrafları ile sunulan yazılarında Türkiye işçi sınıfının yeni gerçeği Suriyeli işçilere ilişkin değerlendirmelerden başlayarak konuya ilişkin uluslararası hukukun terminolojisi, toplumdaki ‘Suriyeli’ algısı, medyada ve yakın tarihte ‘Suriyeliler’ gibi ağırlıklı olarak Suriye iç savaşı sonrası karşı karşıya kalınan yazılar var. 

*Ulaş Başar Gezgin’in, “Göçen beyinlerin büyük bir bölümü, “Türkiye’de koşullar düzelse de memleketime dönsem,” der. Ama o koşullar bir türlü düzelmez. Kimisi, hemen her gün bunu diye diye son nefesini gurbette verir” dediği yazısı, dosyanın sonunda okuyucuyu meseleye bir de ‘tersten’ bakmaya davet ediyor…

*Fulya Bayraktar’ın ‘Maria’ ve Özer Akdemir’in ‘Toz’ öykülerine de yer verilen dergide, ayrıca Bahadır Özgür’ün “Ekim Devrimi’nin Senfonik Destanı”, Ayşegül Tözeren’in “Egemen Erkeklik İçin Kış Geliyor” ve Orhan Dil’in “Tolpuddle Ölümsüzleri” yazıları da okura sunuluyor. Yeni e dergisinin bu sayısında sadece çeviri şiirler yer alıyor. Filistinli bir şairle başlayan dergi İsrailli bir şairle sona eriyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Leyla Birlik’e ertelemesiz 21 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesinde işçilere kadro engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...