10 Ağustos 2012 12:49

‘Tuzcuoğlu, Türkiye’nin vicdanıdır’

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, BDP Siyaset Akademisinde bir derse katıldığı gerekçesiyle ‘KCK’ adı altında yapılan operasyonlar sonucu tutuklanan Yazar Müge Tuzcuoğlu için Mecliste bir basın toplantısı düzenledi.  Aynı zamanda gazetemiz eski muhabiri ve antropolog olan Müge Tuzcuoğlu için Güler, &ld

‘Tuzcuoğlu, Türkiye’nin  vicdanıdır’
Paylaş

Aynı zamanda gazetemiz eski muhabiri ve antropolog olan Müge Tuzcuoğlu için Güler, “Müge Tuzcuoğlu Türkiye’nin vicdanıdır” dedi.

İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI

CHP’li Güler dün mecliste düzenlediği basın toplantısında 19 Temmuz 2012’den bu yana sürdürdüğü cezaevlerine ilişkin araştırmalarını ve değerlendirmelerini gazetecilerle paylaştı.
Güler, Diyarbakır 5 No’lu cezaevinde tutuklu bulunan Tuzcuoğlu’nu da ziyaret ettiğini açıkladı. Güler’in basın açıklamasına Müge’nin babası Aykut Tuzcuoğlu da katıldı. Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe ve Diyarbakır E tipi Cezaevlerini ziyaret ettiğini belirten Güler, cezaevlerinde yaptıkları görüşmeler sonucu Türkiye’de yürürlülükte olan adalet yönetiminin iki büyük çöküntü içerisinde olduğunu ifade etti.

YARGININ AYARI VE DENGESİ BOZULDU

İlk olarak tutuklama ve yargılama süreçlerinin, savunma hakkının ağır ihlaline yol açan adaletsizlikler yarattığına dikkat çeken Güler, cezaevlerindeki çalışanların da Anayasa ihlali oluşturacak bir biçimde, angarya yüklenerek çalıştırıldığını kaydetti.
Güler, cezaevlerinde yaşananları ve yargılama süreçlerine ilişkin “Ayarı ve dengesi bozulmuş” dedi. Güler, konuyla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırladığını da gazetecilerle paylaştı.

‘KİTABINDAN ÇOK ETKİLENDİM’

Tuzcuoğlu’nun Evrensel Basım Yayın’dan çıkan, “Ben Bir Taşım” adlı kitabını okuduğunu ve çok etkilendiğini söyleyen Güler, şunları kaydetti: “Bu genç hanım bir antropolog ve yazardır. Bir öğretim üyesi olarak ‘Ben Bir Taşım’ adlı kitabından çok etkilendim. Güneydoğu Anadolu’da taş atan çocuklarla yaptığı röportajları hiçbir yorum yapmadan, olanca yalınlığıyla kamuoyuna sundu” dedi.
Güler, Tuzcuoğlu’nun haksız yere KCK içerisine iliştirilerek cezaevine atıldığını ifade etti. Cezaevinde tutulan sürenin 7 ay olduğuna dikkat çeken Güler, Tuzcuoğlu’nun yaşamından 7 ay çalınmasının kabul edilemez olduğunu belirterek tepki gösterdi.

‘ADİL BİR YARGILAMA ÇIKMAYACAK’

Güler, Tuzcuoğlu’nun iddianamesinin gerçek dışı ve kötü bir şekilde hazırlandığını belirterek, “Kötü bir iddianame ile hakim karşısına çıkartılan Müge için, ben biliyorum ki adil bir yargılama çıkmayacak” dedi. Güler, “Müge Tuzcuoğlu, haksız yere tutukludur ve özgür bırakılmalıdır” dedi.

TUTUKLUNUN HAKLARINA SAYGI ÇAĞRISI

Güler ayrıca, Maltepe Askeri Cezaevinde tutuklu bulunan Kurmay Albay Levent Kerim Uça’nın, beyin ameliyatı sonrası 3 ay hastanede kalması gerekirken, cezaevine götürüldüğünü belirterek, Uça’nın görme, işitme ve yürüme kaybı ile felç kalma tehlikesi yaşadığını aktardı. Güler, “Tutuklunun insan haklarına saygı talep ediyorum. Tutukluları ölüme mahkum ederek adaletin bulunamayacağını ifade ediyorum. Suçsuzları çıkarın, hastalara insan muamelesi yapın” dedi.

‘O İNSAN İÇİN MÜCADELE EDİYORDU’

Güler’in ardından konuşan baba Aykut Tuzcuoğlu da, kızının bir antropolog ve bir yazar olduğuna vurgu yaparak, “O insan için çalışıyordu. İnsan için mücadele ediyordu. Kızım bu yüzden cezaevine atıldı. Ben kızımın serbest bırakılmasını istiyorum. Her baba gibi ben de üzülüyorum, adaletin doğru tecelli etmesini istiyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana halkı: Ölüm değil çözüm istiyoruz

SONRAKİ HABER

‘Taraflar tekrar görüşme masasına oturmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...