03 Ocak 2018 09:49

Metropolis’te oda mezarlar bulundu

İzmir'deki Metropolis antik kentinde yapılan arkeolojik kazılar, ilk kez içinde bir aileye ait kemik parçaları ile oda mezarlar ortaya çıktı.

Paylaş

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis antik kentinde, arkeolojik kazılar, daha önce bulunan tek mezarların yanı sıra ilk kez içinde bir aileye ait kemik parçaları ile çeşitli hediyelerin yer aldığı oda mezarları da ortaya çıkardı. Milattan sonra birinci yüzyıla tarihlendirilen oda mezarlar, dönemin aile ve sosyal yapısına ışık tutuyor. Bunun yanı sıra yüzey araştırmalarıyla da Metropolis’in ticari hayatına dair önemli yapılar kayıt altına alındı. Şimdiye kadar 11 binin üzerinde tarihi eserin gün yüzüne çıkartıldığı, ören yeri statüsü kazanan antik kenti son iki yılda binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Kazı Başkanı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, kazılarda hem Metropolis halkının sivil yaşamına hem de çevre kentlerle ilişkilerine dair pek çok yeni buluntularla karşılaştıklarını kaydetti. Doç. Dr. Aybek, “Kentte ilk kez gördüğümüz tonozlu oda mezarlar, Metropolis halkının kültürel izleri ve ölü gömme adetleri ile ilgili önemli veriler ortaya koyuyor. Yeni buluntulara göre Metropolis’te aile kavramı milattan sonra birinci yüzyılda sağlam temellere dayanıyor, toplumda saygı görüyor. Kaleler ise kentin, döneminin ticari hayatında üstlendiği kilit noktaya vurgu yapıyor” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

2017'de 187 gazeteci gözaltına alındı, 58’i tutuklandı

SONRAKİ HABER

Polisin sakat bırakan dayağında adalet yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...