İş davalarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başladı

İş davalarında arabuluculuk zorunlu hale getirildi. Bugün dava açmak üzere adliyelere giden çok sayıda işçi arabuluculuk merkezine yönlendirildi.

02 Ocak 2018 12:46
Paylaş

İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasanın uygulanmasına bugün başlandı. Sabah saatlerinden itibaren dava açmak için adliyelere giden işçi ve emekçiler, arabuluculuk merkezlerine yönlendirildi.

Uygulamanın 1 Ocak 2018'de başlamasıyla birlikte Bakırköy Adliyesi'nde bulunan Arabuluculuk Merkezi'ne de gün boyu vatandaşlar başvuruda bulundu.

İŞ DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK NEDİR?

2018’in başlamasıyla iş mahkemelerinde arabuluculuk süreci dava şartı haline getirildi. Artık, kıdem, ihbar vs. gibi tüm işçilik alacakları ve diğer uyuşmazlıklar için dava açmadan önce tarafların arabulucuya başvurmaları gerekiyor. Bu koşulu yerine getirmeyenlerin dava başvurusu kabul edilmeyerek arabuluculara yönlendirilecek.

Sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin daha önce Evrensel’e bilgi veren Av. Devrim Avcı, “Dava açmadan önce arabulucuya başvurduğunuzu ispatlamakla yükümlüsünüz. Bu ispatı da arabuluculuk tutanağını dava dilekçesine ekleyerek yapacaksınız. Yani dava tarihinden önce arabulucuya başvurduğunuzu ispatlamanız lazım. Dava şartı dediğimiz olay budur” demişti.

SIRADA AİLE ARABULUCULUĞU MU VAR?

İş davalarında arabuluculuk sürecini zorunlu hale getiren hükümet geçtiğimiz aylarda aile arabuluculuğu uygulamasının da zorunlu hale getirilmesi üzerine çalışma yürüttüğünü açıklamıştı. Ailelerin hırsızlarla aynı koridorlarda yer almasını doğru bulmadıklarını ifade eden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, konu üzerine çalışma yaptıklarını söylemişti. Devam eden günlerde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da konu üzerine ilgili bakanlıklarla görüşme ve hazırlıkların sürdüğünü ifade etmişti. Ancak kadın örgütleri böyle bir düzenlemenin kadınların temel haklarının kullanılmasının engellenmesi anlamına geleceğini ifade ederek tepki göstermişti. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AİHM ‘Uzun tutukluluktan’ mahkum etmişti, yine tutuklandılar

SONRAKİ HABER

Hükümetin ekonomide 2017 hesapları tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...