10 Ağustos 2012 12:01

SAS çalışanlarından S.O.S

İskandinavya Hava Yolları, SAS çalışanlarının acil yardım çağrıları (S.O.S) karşılığı bulmayınca ücretleri yarıya indirildi. Danimarka’da yayımlanan Ektrabladet gazetesi SAS’la  çalışanları temsil eden CAU sendikası arasında imzalanan gizli anlaşmayı ele geçirerek kamuoyuna açıkladı. Anlaşma Danimarka’da

SAS çalışanlarından S.O.S
Paylaş

Son 2 yıldır tek bir kron dahi ücret zammı alamayan SAS çalışanlarını, ücretlerinin yarıya düşürülmesinden sonra  zor günler bekliyor. Ancak sendika yönetimi ortaya çıkması muhtemel sorunlar için  ilginç bir çözüm bulmuş. Gazetenin ele geçirdiği bir belge, sendika yönetim kurulunun geçim sıkıntısı çeken üyelere talep etmeleri halinde borç vermeyi kararlaştırdığını gösteriyor. Sendika üyesi olamayanlara ise borç verilmeyecek.
SAS’ın İletişim Şefi Mikkel Thrane gazetecilerin konuyla ilgili sorunlarını şirketin giderlerini düşürmek için sendikalarla anlaştıklarını söylemelerine rağmen anlaşmanın içeriği hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. İhanet anlaşmasının altına imza atan sendika yöneticileri ise tamamıyla suskun. Sendikadan bilgi almak isteyen gazeteciler ve sendika üyeleri , yöneticilerin tatilde olduğu ve konu hakkında açıklama yapabilecek bir yetkili olmadığı yanıtını alıyor.

ÇALIŞANLARA YARIM ÜCRET, PATRONLARA MİLYONLAR

Tarihinin en zorlu dönemlerini yaşayan SAS son 10 yılın 9 yılını zararla kapadı. Geçtiğimiz yıl 2.1 milyar, bu yılın ilk 6 ayında da yaklaşık 1.5 milyar kron zarar etti. SAS yönetimi geçtiğimiz yılın sonunda 2012-2013 yıllarında 5 milyar kron tassarruf etmeyi öngören bir paketi uygulamaya koydu. 5 milyar kron tasarrufun 1 milyarı çalışanların sayıları azaltılarak ve ücretler düşürülerek sağlanacaktı. İsveç ve Norveç’teki sendikalar fazla bir direniş göstermeden ücretlerin düşürülmesini art arda kabul ederlerken Danimarka’da CAU sendikası ücretlerin düşürülmesine karşı olduğunu belirterek bir kampanya başlattı.
Üzerinde bir hostesin bulunduğu, “1400 hostes kendisini ucuz hissetmeyi istemiyor” başlığını taşıyan “2002 yılından bu yana ücretiniz yüzde 20 düşürüldü mü, çalışma temponuz yüzde 20 artırıldı mı” gibi soruların yer aldığı ve en altında şirketin  logosunun üzerine SAS yerine  SOS yazılı reklam afişi tartışmalara yol açtı. Sendika yöneticileri işverenin baskılarına boyun eğmeyeceklerini açıkladı. Aradan çok geçmeden sendika yöneticilerinin ücretlerin düşürülmesini kabul eden anlaşmayı imzaladıklarının açığa çıkması şaşkınlıkla karşılandı.
SAS Genel Müdürü Rickard Gustafson havacılık sektöründe keskinleşen rekabetin ve yakıt fiyatlarındaki artışın şirketi, tasarruf önlemlerini yürürlüğe koymak zorunda kaldığını söylüyor.  Ancak çalışanların ücretlerinin yarıya indirilmesiyle sonuçlanan  önlemlerden kendisi başta olmak üzere şirketin şefleri etkilenmiyor.  Geçtiğimiz yıl Gustafson’a 11 milyon, Danimarka’daki sağ kolu John S. Dueholm’a 13 milyon kron ücret ödendi. Şeflerin geleceklerini garanti altına alan paraşüt sözleşmeleri de bulunuyor. Herhangi bir nedenle işi bırakmaları halinde kendilerine 10 milyon kron ödenecek.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2012 Emek Yaz Kampı

SONRAKİ HABER

Afganistan’da Amerikan askerlerine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...