02 Ocak 2018 06:16
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ocak 2018 09:42

İran'da protestolar 6. gününde: Ölü sayısı 20'yi aştı

İran'da hayat pahalılığına tepki olarak başlayan ve tüm ülkeye yayılan protestolar 6. gününde.

Paylaş

İran'da hayat pahalılığına tepki olarak perşembe günü başlayan protestolar, 6. gününe girdi. Protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e yükselirken ülke genelindeki gözaltı sayısının 450'yi aştığı aktarılıyor.

Devlet Televizyonu, dünkü çatışmalarda 9 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. İddiaya göre İsfahan'a bağlı Kahderican'da polis karakolunu basmaya çalışan 6 kişi öldürüldü. Humeyn kentinde 11 yaşındaki bir çocuk ve 20 yaşındaki bir genç yaşamını yitirdi. Necefabad'da da Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü.

6 gündür devam eden olaylarda şu ana kadar 21 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilirken cumartesi günü 200, pazar günü 150, pazartesi günü 100 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yaptığı ilk açıklamada protestoları "ülkenin düşmanlarının para, silah ve ajanlarını kullanarak başlattığını" söyledi.

ŞAMHANİ: ABD, İNGİLTERE VE SUUDİ ARABİSTAN SORUMLU

BBC'nin haberine göre Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, Lübnan medyasına yaptığı açıklamada yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu.

Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.

RUHANİ: SOKAĞA ÇIKAN HERKES YURT DIŞINDAN EMİR ALMIYOR

Cumhurbaşkanı Ruhani ise İran'da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti ve "Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" diye konuştu.

Ruhani, pazartesi günü bir araya geldiği milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.

Ruhani'nin konuşması pazartesi akşamı yerel saatle 20.00'de devlet televizyonundan yayımlandı.

HAMANEY: PROTESTOLARI İRAN'IN DÜŞMANLARI BAŞLATTI

Beş gün boyunca sessiz kalan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de bugün konuşarak protesto eylemlerini "ülkenin düşmanlarının para, silah ve ajanlarını kullanarak başlattığını" söyledi.

Ayetullah Ali Hamaney'in resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamada, "Son günlerde, İran'ın düşmanları, İslam Cumhuriyeti'nde sorunlar çıkartmak için aralarında para, silahlar, siyaset ve istihbarat organlarının da bulunduğu farklı araçlar kullandı" denildi.

Hamaney ayrıca, "doğru zaman geldiğinde" son olaylarla ilgili olarak halka bir konuşma yapacağını da belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: RUHANİ'NİN AÇIKLAMASI DİKKATE ALINMALI

Türkiye'den İran'daki protestolara ilişkin yapılan ilk resmi açıklamada Dışişleri Bakanlığı,  "Cumhurbaşkanı Ruhani'nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınmalı. Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz. Kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz" dedi.

RUSYA: İRAN'IN İÇİŞLERİNE KARIŞILAMAZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’daki olayların ülkenin içişleri olduğunu bildirerek “Olaylara dışarıdan karışılması kabul edilemez, bu durumu daha da kötüleştirir” denildi.

DEVLET TELEVİZYONU: BİR POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Pazartesi gecesi de birçok kentte gösteriler düzenlendi. Yetkililer, İran'ın iç kesimlerinde yer alan Necefabad kentinde göstericilerin bir polisi silahla öldürdüğünü açıkladı. Bu bir polisin yaşamını yitirdiğine dair ilk resmi açıklama oldu.

Polisin, Pazartesi akşamı Tahran'da yoğun güvenlik önlemi aldığı bildirildi. Mehr haber ajansı, kentte bir taksinin ateşe verildiğini, polisin Enghelab Meydanı'nda toplananları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandığını belirtti. Devlet medyası, bir emniyet sözcüsünün, İsfahan yakınlarındaki Necefabad'da açılan ateş sonucu bir polisin öldüğünü, üç polisin yaralandığını söylediğini aktardı. Reuters haber ajansı, Kahderican kentinde yaşanan çatışmalarda bir polis merkezinin ateşe verildiğini duyurdu. Sosyal medyada; Bircand, Kermenşah ve Şadegan kentlerinde yeni gösterilerin düzenlendiğine dair paylaşımlar yapıldı.

ABD, İRAN KONUSUNDA BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRACAK

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran'daki protestolarla ilgili olarak New York'ta BM Güvenlik Konseyi'ne, Cenevre'de de İnsan Hakları Konseyi'ne acil toplanma çağrısı yapacaklarını söyledi. 

BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklama yapan Haley, İran yönetiminden 'diktatörlük' diye söz etti. Haley, "Şimdi İran diktatörlüğü her zaman yaptığı şeyi yapmaya çalışıyor. Bu protestoların dış düşmanlar tarafından tasarlandığını söylüyor. Hepimiz bunun saçmalık olduğunu biliyoruz. Gösteriler tamamen kendiliğinden gelişen şeyler. İran diktatörlüğünün geçmişini rehber alacak olursak, önümüzdeki günlerde insanlara daha da kötü muamele edilebileceğini şimdiden görebiliriz" dedi. Haley, "Önümüzdeki günlerde hem New York'ta Güvenlik Konseyi'ne, hem de Cenevre'de İnsan Hakları Konseyi'ne acil bir oturum çağrısı yapacağız" diye konuştu. 

COCKBURN: RUHANİ İKİLEMDE

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cocburn, İran'daki protestolara dair analizinde, gösterilerin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi büyük bir ikilime ittiğini belirtti.

BBC'nin çevirisine göre  Ruhani, bir yandan, protestolar karşısında güçlü görünme baskısı altında ancak gösterilerin sert bir şekilde bastırılması ise sokağa desteği artırabilir ve Batı'nın eline, İran'a yüklenmek için koz verebilir.

Cockburn yazısının başında, gösterilerin ülkedeki sertlik yanlısı muhafazakârların kalelerinden Meşhed'de başladığına dikkat çekti ve protestoları şahin kanadın başlatmış olabileceğini belirtti: "Bu muhafazakârlar, geçen yıl küçük bir farkla yeniden seçilen, ılımlı olarak görülen Ruhani'yi zayıflatmak için gösterileri başlatmış veya bunlara müsamaha göstermiş olabilir. Eğer öyleyse, gösteriler hızlı bir şekilde muhafazakârların kontrolünden çıktı demektir."

Gösterilerin hükümet için ne derece bir tehdit içerdiğini söylemek için erken olduğunu belirten Cockburn, benzeri krizlerde olduğu gibi burada da güvenilir haber eksikliği sorunu yaşandığını yazdı.

Yazar, geçmişte, Batı'daki diaspora gruplarının bu tür protestolarla ilgili abartılı ve uydurma haberler yaydığını hatırlattı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney tabelası var sineması yok

SONRAKİ HABER

Ahrar Şam, Tahrir Şam'ın liderliğindeki oluşuma katılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...