02 Ocak 2018 03:21
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2018 03:35

Yiğiter: KHK ile ihraç yurttaşlıktan çıkarılmanın göstergesi

Akademisyen Cenk Yiğiter avukatlığının engellenmek istenmesini 'KHK ile ihraç edilmek yurttaşlıktan çıkarılmanın göstergesi oldu ' şeklinde yorumladı

Paylaş

Adalet Bakanlığı’nın staj eğitimine itirazıyla avukatlık yapması engellenmek istenen ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, mahkemenin yürütmenin durdurulması kararını vermesi halinde stajının yanabileceğine dikkat çekti. Yiğiter, tüm bu yaşananların sivil ölüm anlamına geldiğini, KHK ile ihracın yurttaşlıktan çıkarılmanın göstergesi olduğunu söyledi.

OHAL KHK’si ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen barış bildirisi imzacısı Dr. Cenk Yiğiter’in Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından avukatlık stajı kararının onanmasının ardından Adalet Bakanlığı staj eğitimi kararına itiraz etti. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Adalet Bakanlığı, Yiğiter’i avukatlık stajına başlatan Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı. 

‘STAJA SIFIRDAN BAŞLAMAM GEREKEBİLİR’

Bakanlığın bu girişimiyle avukatlık yapması engellenmek istenen Yiğiter, konuya ilişkin gazetemize konuştu. Yiğiter, Bakanlığın staj eğitimine itiraz ettiğini anlatarak “‘Biz avukatlık ruhsatı alamayız, haklarımız iade edildiğinde ruhsata başvurabiliriz’ diye düşünüyorduk. Bu itirazla benim staja sıfırdan başlamam gerekebilir. Çünkü ikinci altı ayı tamamlayamayacağım. Avukatlık stajı kesintisiz yapılması gerekiyor. Staj bir eğitim süreci. Avukatlık mesleğinin yapıldığı bir dönem değil. Burada eğitim öğretim hakkının ihlali var” dedi. Yargının henüz karar vermediğini kaydeden Yiğiter, sürecin sonunda Barolar Birliği haklı bulunursa staja sıfırdan başlamasının gerekebileceğine dikkat çekti.

DANIŞTAY’IN KARARINI HATIRLATTI

Diğer yandan OHAL İnceleme Komisyonu çalışmalarının sürdürdüğüne, iade kararı çıkabileceğine dikkat çeken Yiğiter, iade kararı çıkmasa bile bu sürecin sonunda AİHM’in kendileri lehine karar vereceğini belirtti. Bütün yaşanan mağduriyetlerin tazminat olarak geri döneceğini kaydeden Yiğiter, hukuksuz uygulamaların gelecek için hazineye yük yüklediğini ifade etti. Yiğiter, ihraçla kendilerinin kamu görevinde istihdam edilemeyeceğini söyleyerek, Danıştay’ın “Avukat kamu görevlisi olarak adledilemez” kararı olduğunu belirtti.

‘YARGI BAĞIMSIZ İSE BU DAVA REDDEDİLİR’

Yiğiter, “Bağımsız bir yargıdan söz edeceksek zaten bu dava reddedilir ama içinde Adalet Bakanlığı’nın açtığı bir davada bu talebi reddedecek bir yargı, bağımsız hareket edecek bir hakim var mı, mesele bununla ilgili” dedi. Dava edilenin Barolar Birliği olduğunu belirten Yiğiter, kendisinde katılma dilekçesi vererek davaya müdahil olacağını söyledi. 

‘YAŞANAN SÜREÇ SİVİL ÖLÜMÜ’

Yiğiter, tüm bu yaşanan süreçlerin sivil ölüm olduğunu kanıtladığını belirterek, KHK ile ihraç edilmenin yurttaş statüsünden çıkarılmanın göstergesi olduğunu söyledi: ”Nazi iktidarında aryan ırk ve sakıncalı toplumsal kesimler tanımlandı. Sakıncalı olanların pek çok kamusal ve sivil hakkı ellerinden alındı. KHK ile yapılan da sadece bir kamu görevinden çıkarma işlemi değil, benim örneğimde de olduğu gibi, öğrenci olmam, staj yapmam, avukatlık yapmam engelleniyor. Bunun adı Nazi hukukudur” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin, MHP ile ittifak kararı kamuoyu sonuçlarına göre

SONRAKİ HABER

Bakan Kaya: Google, Türkiye'den 20 bin kadına eğitim verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa