02 Ocak 2018 01:27

Resmi tatilde demir çelik fabrikaları durdu

İzmir Demir Çelik (İDÇ), HABAŞ ve Ege Çelik’te resmi tatil sayılan 1 Ocak’ta işçiler, mesaiye kalmama eylemi doğrultusunda çalışmadı.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

İzmir Demir Çelik (İDÇ), HABAŞ ve Ege Çelik’te resmi tatil sayılan 1 Ocak’ta işçiler, mesaiye kalmama eylemi doğrultusunda çalışmadı.

Önceki yıllarda 1 Ocak günü çalışmaya devam edilen İDÇ, HABAŞ ve Ege Çelik’te bu yıl işçiler çalışmadı. 31 Aralık günü de çalışmayan İDÇ işçileri, mesaiye kalmama eylemi doğrultusunda işe gitmediklerini belirterek, çalışmama haklarını kullandıklarını söyledi.

HABAŞ’ta taşeron işçilerin yarısının da rapor alarak gelmediğini ifade eden işçiler, çelikhane ve haddanelerin durduğunu söyledi. Yöneticilerin üretimi sürdürmeye çalışmak için işçileri hadde 2 ve 3’e dağıtmaktan başka bir şansı olmadığını belirten işçiler, “Aslında bu büyük bir risk, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından böyle çalışmaması lazım. Sendikalı işçiler gelmeyecek, madem sendikanın aldığı karara uyduk, son görüşmeye kadar uymaya devam edeceğiz. Ama son görüşmede olumlu bir şey çıkmazsa ve sendika da grev veya daha güçlü bir eylem kararı almazsa onu protesto edeceğiz. Grev ve mücadeleye hazırız” dedi.

Habaş işçileri, müdürlerin baskısının arttığını, sendikacıların işyerindeki sorunlara karşı aktif olmadığını belirtti. İşçiler, “Kimi bölümlerde amirler zorunlu çalışma koyuyor arkadaşlara, diğer arkadaşlar da o neden çalışıyor diyerek aramızda tartışmalar çıkıyor. İşletmedeki temsilciler müdahale ettiğinde müdürle papaz oluyor ve müdürler bunlara baskı kuruyor, temsilcilik birleşik bir mücadele yürütmüyor, konuşup görüşerek çözmeye çalışıyor” dedi.

İçeride mesai kalmama eylemlerinin üretimi çok etkilemediğine dair tartışmaların yürütüldüğünü belirten işçiler, “Durum öyle olmasa bile bunu düşünenler az değil. Müdürler de böyle konuşuyor, bunun da etkisi var. Gücümüzü göstermeliyiz, bunun farkına varmalıyız. Şimdiye kadar hiç fabrika toplantısı yapılmadı, Fabrika genelinde bir toplantı yapsak ve karar alsak, hep beraber hareket edip neler olduğunu bilsek hepimiz için iyi olacak” diye konuştu.

Demir çelik işçilerinin gündeminde olan konulardan biri de asgari ücret. Açıklanan asgari ücret zam miktarına açlık sınırının altında olması sebebiyle tepki gösteren bir İDÇ işçisi “Elinize dizinize dursun ne demek? Yan gelip yatarak sadaka mı alıyoruz ki öyle konuşuyor” diye soruyor. MESS dayatmalarına dikkat çeken işçi “Asgari ücrete yüzde 14’lük zam yapıldı. MESS de yüzde 3.2’lik zam dayatmasından vazgeçmeli. Kendi talebimizden aşağı inmemelidir. 6 Ocak’ta görüşme var diyorlar. Her türlü eylem ve grev kararına hazırız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sendika salonu sahne oldu özgürlüğe kaçış hikayeleri anlattı

SONRAKİ HABER

‘Belediye arazisini parsel parsel satmışlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...