01 Ocak 2018 15:47

Dersim’de bir yılın bilançosu ağır

"Dersim’de 2017, savaş, şiddet, orman yangını, göç, gözaltı ve tutuklamalarla geçti."

Paylaş

Dersim’de 2017’nin savaş, şiddet, orman yangını, göç, gözaltı ve tutuklamalarla geçtiğini söyleyen İHD Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, tek tip kıyafet uygulamasının daha ciddi sorunları beraberinde getireceğini vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, Dersim’de 2017 yılı boyunca yaşanan hak ihlallerini değerlendirdi. Solmaz, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP’nin bu durum kendi lehine çevirdiğini belirterek, çıkardığı KHK’lerle sokak eylem ve etkinlikleri yasakladığını, binlerce insanı işsiz bıraktığını söyledi. Solmaz, Dersim’de 300’e yakın emekçinin ihraç edildiğini, yüzlercesinin ise açığa alındığını kaydetti. Solmaz, ihraçların gerekçesiz yapıldığına, haksız ve hukuksuz olduğuna işaret etti. 

‘4 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ’

7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra başlayan çatışmalarda Dersim’in de payını aldığını ifade eden Solmaz, operasyonların şiddetli bir şekilde bölge genelinde sürdüğüne dikkat çekti. Dersim’de yaşanan operasyonlardan kaynaklı birçok hak ihlalinin yaşandığını vurgulayan Solmaz, 4 sivilin de yaşamını yitirdiğini aktardı. Dersim’de yasakların onlarca kez ilan edildiğine işaret eden Solmaz, yasaklardan dolayı tek geçim kaynağı olan hayvancılığın da bitme noktasına geldiğini belirtti. Solmaz, köylülerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyledi. 

‘BİN 500 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU’

Gürbüz Solmaz
Gürbüz Solmaz

Operasyon sonucu ormanların ateşe verildiğini kaydeden Solmaz, “Doğanın tümü tahrip edildi. Binlerce hektarlık alan küle döndü. Türkiye’deki en büyük orman yangınları bu yıl Dersim’de yaşandı. orman yangınlarının en büyüğü ise Kutudere, Dokuzkayalar, Uzuntarla, Munzur Vadisi, Valideresi, Geyiksuyu gibi bölgelerde yaşandı. En az bin 500 hektarlık alan kül oldu. Ancak bu yakılmalar resmi kayıtlara bile geçmedi” dedi.   

‘BİNLERCE KİŞİ YENİDEN GÖÇ ETTİ’

Solmaz, savaştan kaynaklı çok ciddi bir göç dalgasının yaşandığına da dikkat çekerek, “1938 Dersim katliamında Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan birçok ailenin çözüm sürecinde Dersim’e döndü, ancak yeniden alevlenen savaş politikasıyla birlikte göç etmek zorunda kaldı. Net sayı veremesek de 3-6 bin arasında bir göçün yaşandığını söyleyebiliriz” diye konuştu. 

‘TEK TİP SORUNLARI DERİNLEŞTİRECEK’ 

Dersim’de 2017 yılında yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, 100’den fazla kişinin ise tutuklandığını kaydeden Solmaz,  gözaltı ve tutuklamaların halen sürdüğüne vurgu yaptı. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Solmaz, “Cezaevlerinde insan onurunu kıracak muameleler yapılıyor. Çıplak arama ve görüş yasaklarında çok ciddi hak ihlalleri yaşanmaktadır. Son KHK ile çıkarılan tek tip kıyafet cezaevlerindeki sorunları daha da derinleştirecektir. Daha ciddi sorunları doğuracaktır” diye belirti. 

‘SAVAŞSIZ BİR YIL DİLİYORUM’

Solmaz, yeni yıldan beklentilerini ise şu sözlerle dile getirdi: “Dersim son bir yılda hak ihlalleri kapsamında her boyutuyla her alanda zarar gördü. Bastırma ve yıldırma politikası uygulanıyor. 2017 Dersim açısından savaş, şiddet, gözaltı ve tutuklamalarla geçti. Yapılan haksız ve hukuksuz uygulamaları kabul etmiyoruz. 2018 yılında bu ihlallerin son bulmasını, barış, eşitlik ve özgürlük getirmesi temennisinde bulunuyorum.” (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mezardan çıkarılan 267 cenazeye dair hâlâ resmi açıklama yok

SONRAKİ HABER

Liverpool son dakikada kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...