01 Ocak 2018 08:02

Şengül: Hasta tutuklular listesine her ay 100 kişi ekleniyor

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, hasta tutuklular listelerine her ay 100 kişinin eklendiğini belirtti. 

Paylaş

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, kanser hastası Nazliye Erkan ve yüzde 77 engelli Ufuk Kişin’in tutuklanmalarının "kasten öldürmeye teşebbüs etmek" ile eşdeğer olduğunu söyledi. Şengül, hasta tutuklular listelerine her ay 100 kişinin eklendiğini belirtti. 

İzmir’de 19 Aralık’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 58 kişiden tutuklanan 44 kişi arasında yüzde 77 bedensel engelli Ufuk Kişin ve kanser hastası Nazliye Erkan da yer alıyor.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, Ufuk Kişin ile Nazliye Erkan’ın tutuklanmalarının kasten öldürmeye teşebbüs etmekle eşdeğer olduğunu söyledi. Kişin’in sağlık sorunlarıyla ilgili raporlarına bakıldığında cezaevinde yaşamını sürdürebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Şengül, “Ufuk Kişin, sabah ne yediğini hatırlamayacak durumda. Gerçekten böyle birinin tutuklanması kaygı verici bir olaydır. İnsan hakları adına çok dramatik bir  vaka. Günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak ve günlük yaşadığını bilemeyecek bir insanın nasıl ifadesi alındı ve tutuklandı?​” diye sordu. 

Necla Şengül
İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül

‘ERKAN’IN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ’

Nazliye Erkan’ın ışın tedavisi gördüğünü hatırlatan Şengül, hakkında “ihbar” olmasının tutuklanmasına gerekçe yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Erkan’ın tedavisinin dışarıda yapılması gerektiğinin altını çizen Şengül, sağlık koşullarının iyileştirilmesi için adımlar atılmasının tutuklanmasından daha önemli olduğunu dile getirdi.  Bandırma 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde rahatsızlanmasının ardından ring aracıyla kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren tutuklu yazar Murat Saat’i hatırlatan Şengül, “Bu tür uygulamalarla cezaevindeki insanların bir an evvel ölmesi isteniyor. Cezaevindeki hasta tutukluların ölümüne sessiz kalınıyor. Listemize her ay 100 tane hasta mahpus ekliyoruz. Özellikle tutuklanma vakalarına baktığımızda şunu da çok net görebiliyoruz, 85 yaşında insanlar var. Yani toplumda gerçekten sağlık sorunlarıyla uğraşmaya başlayan insanların tutuklanmasında hızlı bir artış var. Bu insanların tutuklanması ciddi anlamda kaygı verici. Hasta mahpusların tedavilerinin önünde engellerin çıkması, kelepçeli tedavi edilmeleri kaygı verici. Hastayı radyasyon aletine alırken, ultrason çekerken bile cihaza kelepçeyle sokan bir ortamda endişelerimiz gün geçtikçe artmakta” diye konuştu. (İzmir/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Adana'da bir çocuk tutuklandı

SONRAKİ HABER

Kenan Öztürk: Atalay’ın sözleri acizliktir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa