31 Aralık 2017 23:15

İşçinin insanca yaşama umudu yeni yıla kaldı

Diyarbarkır'da bir tekstil atölyesinde asgari ücretle çalışan Pektaş, 'biraz da hükümet işçiler için fedakarlık yapsın' diyor.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Yeni yıla sayılı günler kala belirlenen yeni asgari ücretle işçilerin insanca yaşabileceklerini umdukları asgari ücret yeni yıla kaldı. İşçi sendikalarının 2300 lira olmasını talep ettiği asgari ücret 1603 TL oldu. Diyarbakır’da 21 yıldır asgari ücretle yaşayan işçi Nurullah Pektaş ile asgari ücreti konuştuk.

Diyarbakır’da tekstil atölyesinde çalışan 35 yaşındaki Nurullah Pektaş, 14 yaşından bu yana tekstil alanında işçilik yapıyor. Hep asgari ücretle çalıştığından para biriktiremediği için ancak geçen yıl evlenebildiğini söyleyen Pektaş, işçiden istenen fedakarlık için “Emeğimizi vererek fedakarlık yapıyoruz. Biraz da hükümet işçiler için fedakarlık yapsın” diyor. 

AY SONU GELMİYOR

Şu anki asgari ücretin yetersiz olduğunu dile getiren Pektaş, “Bugün 500 lira kira veriyoruz. Elektrik, su, mutfak masrafları derken aldığımız asgari ücretle ay sonunu getiremiyoruz. Ay sonunu getirene kadar sağdan soldan eşten dosttan borç alarak idare etmeye çalışıyoruz. Devamlı borçlu kalıyoruz. Hep borç altındayız” diyor. Devletin kendilerini fakir insanla bir tutmamasını isteyen Pektaş, “Asgari ücrete verilen zam yetersiz. Verilen zam ile ne yapabiliriz ki? Her şeye zam gelecek. Verilen zamla yara sarılmaz. Hep fakir insandan fedakarlık beklenerek olmaz. Biraz da hükümet fedakarlık yapsın bizlere. Bizler zaten alın terimizle fedakarlığımızı yapıyoruz. Bugün bir hükümet başa geliyorsa o halk fedakarlık yapıp onları başa getirmiştir. Biraz onlar da fedakarlık yapsınlar halkı rahata kavuştursunlar” diyor. 

21 YILDIR ÇALIŞIYOR AMA...

21 yıldır yaptığı işçilikten bir yere varamadığını, anca karnını doyurabildiğini dile getiren Pektaş, “35 yaşındayım. 1 yıldır evliyim. Aldığım maaş yetersizdi. Bir türlü evlenemiyordum. Ben de aile desteğiyle evlenebildim. 1 çocuğum olduğu halde asgari ücretle geçinemiyorum. Maaştan dolayı bir şey biriktiremedim. Bir şey sahibi olamadım.” diyor. 

‘BİRAZ DA ONLAR FEDAKARLIK YAPSIN’

Ev ile iş hayatı arasında bir hayatının olmadığını belirten Pektaş, şunları söylüyor: “İnsanca yaşamak adına bu devirde bir şey göremiyoruz. Sabah evden işe geliyoruz, akşam işten eve gidiyoruz. Bunun dışında kendimiz için bir şey yapmıyoruz. Zaten eve gidince anca yorgunluğumuzu atıyoruz. Eşimizi, çoluğumuzu çocuğumuzu alıp bir yere gidemiyoruz. Dışarı çıktığında muhakkak eşine çoluğuna çocuğuna bir şey almak zorundasın. Onu da alamadığın için insanın zoruna gidiyor. İnsanın zoruna gittiği için de insan dışarı çıkamıyor. Hükümetten beklediğimiz, asgari ücretin insanca yaşayabileceğimiz bir şey yapılması. Fakir insandan fedakarlık beklemesinler. Bu insanlar fedakarlığı çoluğuna çocuğuna yaparak bir ekmek götürebiliyor evlerine. Onlar fedakarlık yapsınlar ki biz de rahata kavuşabilelim.”

ÖNCEKİ HABER

İşçileri bütün alacaklarından feragat ettirmek istiyorlar

SONRAKİ HABER

Elazığ'da öğrenciler ulaşım sorununa çözüm istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...