31 Aralık 2017 23:05

İşçileri bütün alacaklarından feragat ettirmek istiyorlar

Kayyımdan KHK kurnazlığı: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi taşeron işçilerden, henüz işe alınmadan alacaklarından feragat etmesini istedi.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde KHK ile şirket bünyesine alınacak taşeron işçilere şirket bünyesine alınmadan geçmişe dair bütün alacaklarından feragat edilmesi istendi. Konuyla ilgili konuşan Diyarbakır Genel-İş 2 Nolu Eş Başkanı Selvi Ok, KHK ile şirket bünyesine alınırken açılan davalardan feragat edileceğinin belirtildiğini, ancak belediyenin kurnazlık yaparak işçileri bütün alacaklarından feragat ettirmeye çalıştığını söyledi. İşçilere imzalamamalarını söylediklerini belirten Ok, işçilerin şirket bünyesine alınmamaları durumunda alacaklarından olacaklarını dile getirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden taşeron işçilere gönderilen feragatname şu şekilde: “İşveren/taşeron işçisi olarak görev yapıyorum. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127inci maddesiyle 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 24üncü maddede belirtilen 04/12/2017 tarihi itibariyle de çalışmaktaydım.Adı geçen KHK’nın 127inci maddesinde belirtilen ve kadroya geçilmesi için gerekli olan şartları taşıyorum. Bu nedenle, 696 sayılı KHK ile getirilen haktan yararlanmak üzere idareniz tarafından kurulan/kurulacak şirket bünyesinde işçi kadrosuna atanmak istiyorum.Ayrıca alt işveren olarak çalıştırılmış olmama ilişkin olarak açmış olduğum davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğimi ve en son çalıştığım idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığım iş sözleşmelerinden dolayı, tarafıma tanınan haklar karşılığında her hangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağımı ve bu haklarımdan feragat ettiğime dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim.” 

‘YAPILAN EMEK HIRSIZLIĞIDIR’

KHK ile işçilerin şirket bünyesine alınmasıyla açılan davalardan feragat ettirileceğini ancak Büyükşehir’in kurnazlık yaparak işçinin bütün haklarından feragat etmesini istediğini söyleyen Diyarbakır Genel-İş 2 Nolu Şube Eş Başkanı Selvi Ok, “Belediye acele ettiriyor, normalde şirket bünyesine alındıktan sonra bunun imzalatılması gerekiyor. 2 Nisan’a kadar süre tanımışlar şirket için” diye konuştu. Büyükşehir’in işçilere gönderdiği feragatname ile işçilerin alacaklarından olacağını belirten Ok, “15 yıl çalışan bir arkadaş mesela 80-90 bin TL tazminat alacak. İzinler ve içerideki hakları dahil bu 100 bine tekabül edecek. O 100 bin TL’den feragat edecek. Şirkete alınıp alınmayacağı da belli değil. Feragatten sonra hiçbir yasal süreç de olmayacak çünkü bu yasanın KHK çıkarılması zaten yasaların önünü kapatmak için. Biz ısrarla imzalamayın dedik, çünkü hiç kimse imzalamazsa, büyük bir çoğunluk imzalamazsa belki bir şeyler yapılabilir. Bazı arkadaşlar imzalamış, ‘ya imzalarsınız ya da iş çıkışınızı veririz’ demişler. Tabi ki bu emek çalınmasıdır, hırsızlıktır; daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum. Kadro meselesi yok, sadece belediye bünyesinde açılan bir şirkete geçiriyorlar. Hakkın aynı kalıyor, maaşın aynı kalıyor, izinlerin aynı kalıyor ama öncesinde tabii sınav yapıyorlar, güvenlik soruşturması ve bunlar yapılınca zaten birçoğunun eleneceğini biliyoruz.” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'in Erdek ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

İşçinin insanca yaşama umudu yeni yıla kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...