31 Aralık 2017 23:20

Sendika mücadelesi veren işçiler 2018’i direnişle karşıladı

Sendikalaştıkları için işten atılan Akkim, Posco Assan, DHL Express, Kod-A, Eren Enerji, Babacanlar Kargo işçileri 2018’e direnişle girdi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Akkim, Posco Assan, DHL Express, Kod-A, Eren Enerji, Babacanlar Kargo’da sendikalaştıkları için işten atılan onlarca işçi 2018 yılını direnişle karşılıyor. 2017’de hükümetin patronlar lehine açıklamalarını hatırlatan Akkim işçisi Ali Gündüz, “İşçilerin haklarına yönelik gaspların daha da büyüyeceğini, ihlallerin daha çok olacağını, 2017’yi bile aratacağını düşünüyorum. İnşallah güzel olur ama böyle görünüyor. Bu nedenle işçilerin 2018’e daha hazırlıklı olması ve daha birlik olması gerekiyor” diye konuştu. Yeni yıla direnişle giren DHL Express ve Kod-A Bilişim işçileri de, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek ara buluculuk yasasına tepki göstererek, yeni yılda emek güçlerine birlikte mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

İstanbul Hadımköy’de bulunan Akkim fabrikasında Petrol-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişleri sürüyor. Direnişlerinde 5 ayı geride bırakan işçiler, sendikalaşmakta kararlı. 2017 yılını değerlendirerek başlayan direnişteki Akkim işçilerden Ali Gündüz, “2018 yılına direnişle giriyoruz. Biz para için değil ilk önce işçi sağlığı ve iş güvenliği ve patronun, müdürün, amirin, işveren vekilinin karşısında hakkımızı onurlu bir şekilde savunabilmek için sendikalaştık. Ancak patron bizi güvenlikle dışarı attı, yetki sürecine itiraz ederek süreci uzattı, kapı önünde direnişteyken bir takım provokasyonlara başvurup bizi servis arabalarıyla sıkıştırdı. Polise şikayet etti, iki ay boyunca polisin baskılarına maruz kaldık” dedi.

PATRONLAR HÜKÜMETTEN CESARET ALIYOR

Patronların Hükümetten cesaret aldığına dikkat çeken Gündüz şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı işçi aleyhine açıklamalar yapıp duruyor. Yani tamamen örgütlenmenin bitmesini ister gibi konuşuyor. En son asgari ücret açıklamasında beğenmeyenlere beddua eder gibiydi. İşverenlerle toplantısında ‘Sizin rahatınız kaçmasın, grevler olmasın diye OHAL’i kaldırmıyoruz’ diyebiliyor. Bunu açık açık söylemesi hem mahkemelerdeki hakimleri etkiliyor. Çünkü hakimler eski hakimler değil. Pek çoğu yeni atanan hakimler. Öte yandan özellikle sendikalaşmaya çalışan işçilerin işten atma konusunda işverenleri cesaretlendirecek. Adam artık gözünü kırpmadan atacak.”

‘2018 YILININ NASIL OLACAĞI BELLİ OLDU’

2018 yılının 2017 yılını aratacağını düşünen Gündüz, “2018’in nasıl bir yıl olacağı maalesef asgari ücret açıklamaları ile belli oldu. Açlık sınırının dahi altında bir asgari ücret verildi işçiye. Ve maalesef Türk-İş Başkanı bunu ‘Biz onaylamıyoruz ama hayırlı olsun’ diyerek karşıladı. O yüzden gelişinden belli. İyi bir yıl olacağını düşünmüyorum. İşçilerin haklarına yönelik saldırıların daha da büyüyeceğini, ihlallerin daha çok olacağını, 2017’yi bile aratacağını düşünüyorum. İnşallah güzel olur ama böyle görünüyor” diye konuştu.  

İşçilerin 2018’deki işçi haklarına dönük saldırılara karşı daha hazırlıklı ve daha fazla birlik olunması gerektiğini belirten Gündüz şöyle devam etti: “Bu saldırıları parça parça mücadele ile değil de tüm işçilerin birlikte mücadelesi ile yenebiliriz. İşçiler bir araya gelmeli. Bir yerden başlayıp, bir komite, koordinasyon kurulup önce direnişteki işçilerle sonra sendikalı olmuş işçi temsilcileriyle bir araya gelinip bu mücadeleyi büyütmeliyiz. Yani başka çaremiz yok. Tek tek uğraşarak o fabrika bu fabrika uğraşarak bu gücü yenmemiz mümkün değil maalesef.”


BİRLİKTE MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan DHL Express işçileri ve Kod-A Bilişim işçileri de 2018’e direnişle giriyor. 17 Temmuz’dan bu yana Bağcılar’da bulunan DHL Express’in Genel Müdürlük binası önünde çadır kurarak eylemlerini sürdüren işçilerin eylemi 168 gününe girerken, Kod-A Bilişim işçileri de 3 Ekim’den bu yana Bağcılar’da bulunan Türk Telekom Müdürlüğü önünde 89 gündür eylemde. 2017’yi mücadeleyle geçirdiklerini dile getiren işçiler, 2018’de hakları verilmediği takdirde aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

OHAL’İN OLMADIĞI BİR YIL OLSUN

Sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten DHL Express işçisi Ulaş Kurt, yeni yıl için, “OHAL’in olmadığı, işçilerin haklarının hakkı ile verildiği, asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olduğu, en önemlisi de bizlerin ve bizim gibi direnen Kod-A ve Hadımköy’de sendikalı oldukları için işten çıkarılan Akkim işçilerinin işlerine geri döndüğü bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

2018 KAYIPLA BAŞLAYACAK

DHL işçisi Sinan Tursun da, 2017’yi iktidar işveren dayanışması olarak ifade ederek, hak kayıplarının 2018’de de yaşanacağını söyledi. 1 Ocak’ta uygulamaya girecek ara buluculuk yasasına dikkat çeken Tursun, “İşe geri iade davam devam ediyor. Artık ben bile ne zamana ertelendiğini unutur hale geldim. Beş defa hakim değişti. Zaten uzun olan yargı süreçlerine şimdi ise ara bulucu ekleniyor. Diyelim ki bir işçinin işverenden 50 bin TL alacağı var. Ara bulucular ile birlikte bu rakamlar belki 10 bin veya 5 bine kadar düşebilecek. 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya girecek olan bu uygulama onun yanı sıra elektriğe yapılan yeni zam hatta asgari ücretin düşük oluşunu düşündüğümüzde işçiler için 2018 kayıpla başlayacak” diye konuştu.

OHAL’E KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

Kod-A bilişim işçisi Hülya Güler de işçilerin bu yıl en çok OHAL’den dolayı zarar gördüğünü hatırlattı. OHAL nedeniyle işçilerin eylem yapamaz hale geldiğini dile getiren Güler, şöyle devam etti: “Sendikaların artık birlikte hareket etmesi gerekiyor. OHAL’e karşı birlikte mücadele etmezsek olağan bir hal olarak OHAL devam edecek. 2018 yılında artık mücadeleyi daha da yükseltmeliyiz. İşçilerin tüm kayıplarının nedeni bu Hükümettir. Bu Hükümet olduğu sürece baskı ve hak kayıpları devam edecektir.”

ESAS GÜÇ KADINLARIN ELLERİNDE

Kod-A işçisi Nurten Varlık ise “Tüm kadınlar mücadele eden kadınların deneyimlerini örnek alıp mücadelesini yükseltmelidir. Kadınlar eylemde oldukça mücadele yükselecektir. Çünkü kadınlar bir şeylerin karşısında oldukça zafer yakınlaşır. Esas güç kadın işçilerin ellerindedir” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler: 2017 için üzgünüz, yeni yıl için kararlıyız

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Şahika Yüksel: Panzehir işbirliği ve dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa