31 Aralık 2017 23:38

‘Kameraların olmadığı yerde işkence yaptılar’

İstanbul Silivri 9 No’lu cezaevinde kalan tutuklu ve mahkumlar aileleriye yaptıkları görüşte cezaevinde yaşanan kötü muameleyi anlattı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde mahpuslar yaşadıklarını görüş günü ailelerine anlattı. Gardiyanlar tarafından yakınlarının işkenceye maruz kaldıklarını söylediğini aktaran aileler çocuklarının can güvenliğinin olmadığını ifade etti.

‘ÇOCUKLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Silivri 9 No’lu Cezaevinde yaklaşık bir yıl önce tutuklan 18 yaşındaki Umut Gündüz Altun, iddiaya göre gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kaldı. Gazetemize konuşan Umut Gündüz Altun’un annesi Ayfer Altun, oğlunun söylediklerini aktardı. 28 Aralık’ta oğlunun açık görüşü olduğunu söyleyen anne Altun, “22 Aralıkta 20’den fazla gardiyan koğuşa baskın yapmış. Oğlum o sırada havalandırmaymış. Havalandırmada kamera olduğu için oğlum havalandırmada çıkmamak için direnmiş. ‘Burada kamera var’ denilerek oğlumu yerlerde sürükleyerek havalandırmadan çıkarmışlar. 5, 6 kişi üzerine çullanmış. Ayağından ayakkabılarını çıkarmışlar. ‘Vileda’ diye anılan, suyla paspas yapmada kullanılan temizlik malzemesinin tahta sopasıyla çıplak ayaklarına vuruyorlar. Bu işkence sopa kırılana kadar devam etmiş. Koğuştaki arkadaşlarına da işkence edilmiş. 8-9 kişi bu ağır işkenceye maruz kalmış. Oğlum kafasına ve ensesine vurdukları için kan kusan arkadaşlarının olduğunu da aktardı. Bu arkadaşlarının ensesine aldığı darbelerle kanama oluştuğunu, öksürük ve mide bulantısı da olunca önce hapishane revirine ve Silivri Cezaevi Kampus Hastanesine sonra da Silivri Devlet Hastanesine götürüldüğünü söyledi. Umut ve diğer bir arkadaşına ters kelepçe takarak süngerli odaya(süngerle kaplı tecrit odası) atmışlar” diye konuştu. İşkencenin merdiven boşluklarında, kameraların olmadığı yerlerde yapıldığını söyleyen anne Altun, “İşkence yok diyorlar ama maalesef işkenceler hat safhalarda çocuklarımızın can güvenliği yok. Benim oğlum daha 18 yaşında.18 yaşındaki çocuğu vahşice falakaya yatırarak darp ediliyor. Umut 5, 6 gün ayaklarına basamadığını söyledi” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ DUYURUN BİZ AĞIR İŞKENCELERE MARUZ KALIYORUZ’

Çocukların ağır işkencelere maruz kaldığını öne süren anne Altun, şunları söyledi: “Kitap istiyorlar verilmiyor, gönderildiği mektuplar ya sansürleniyor yada verilmiyor. Tek tip elbisesi getiriyorlar. Çocuklar ‘Kesinlikle bunu giymeyeceğiz. Kefen giyeriz ama bunu giymeyiz’ diyorlar. Hepsinin ortak mesajı bu zaten. Bunun için eylem yapıyorlar çocuklar. Kapı vurma eylemi, slogan eylemi. Ama o gün eylem yaptıkları gün değildi. Keyfi olarak darp etmişler. Çocuklar ‘sesimizi duyurun biz ağır işkencelere maruz kalıyoruz’ dediler.”

‘BİRBİRLERİNE YAZDIKLARI MEKTUPLAR GERİ VERİLDİ’

Silivri 9 No’lu Cezaevinde tutuklu bulunan Fatih Özgür Aydın’ın annesi Emine Aydın da oğlunun işkenceye maruz kaldığını anlattı. Anne Aydın, “Perşembe günü oğlum açık görüşünde yaşananları anlattı bize. Saat başı eylem yapıyorlar, kapı vurma eylemi, slogan eylemi. Bu eylemlerini hem tek tip kıyafetler için hem de haksız tutuklamalar için yapıyorlar. Ben bunlardan kaynaklı gardiyanların saldırdığını düşünüyorum. Yaklaşık 20-30 gardiyan koğuşu basmış. Özgürü yere yatırmışlar. Yüzüne, kasıklarına tekmelerle vurmuşlar. 22 Aralıkta yaşanmış bu olay. Özgürün eşi de aynı cezaevinde. Oğlum 9 Kasımda tutuklandı, bir hafta sonrada eşi Yeter Gönül Aydın tutuklandı. Oğlum ile eşi Yeterin mektuplaşmasına da “aynı hapishanede olduğunuz için mektuplaşamazsınız” denerek izin verilmiyor. Birbirlerine yazdıkları mektuplar kendilerine geri verilmiş”dedi. Aydın, “Bizden kitaplar istedi. Kitaplar verilmemiş. Hücrede 10 kitap sınırlaması getirmişler. Dergilerde kitap olarak sayıyorlar. Mahpusların birbirleriyle iletişim kurmaları çerçevesindeki sohbet hakkı, kendi istedikleri mahpuslarla değil, hapishane idaresinin belirlediği mahpuslarla kullandırılıyor. Ayrıca, bu soğukta sohbet hakkını halı sahada, açık havada kullanmaları isteniyor” ifadelerini kullandı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Bianet’e konuşan avukat Ezgi Çakır, işkence iddiaları ile ilgili Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunduklarını, kendisinin de suç duyurusu yapacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Dayanışma, örgütlenme ve mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Kadınların iş gücüne katılımı ilk defa erkekleri geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...