10 Ağustos 2012 10:37

Güneş kremleri yüzde 100 korumuyor

Sağlık Bakanlığı, güneş kremleri üzerinde bulunan ‘UV ışınlarından yüzde 100 korur’ gibi ifadeler konusunda tüketicileri uyardı. Bakanlık, üretici ve tüketicilere yönelik güneşten koruyucu ürünlere ilişkin hazırladığı kılavuzda, etikette “Güneşten koruyucu ürün kullanıldığında dahi gü

Güneş kremleri yüzde 100 korumuyor
Paylaş

Sağlık Bakanlığı, güneş kremleri üzerinde bulunan ‘UV ışınlarından yüzde 100 korur’ gibi ifadeler konusunda tüketicileri uyardı. Bakanlık, üretici ve tüketicilere yönelik güneşten koruyucu ürünlere ilişkin hazırladığı kılavuzda, etikette “Güneşten koruyucu ürün kullanıldığında dahi güneşte çok uzun süre kalmayınız” gibi uyarılar kullanılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, güneşten koruyucu ürünlerin doğru ve anlaşılabilir şekilde etiketlenmesinin sağlanması, UVB ve UVA ışınlarına karşı tüketicinin uygun ürün seçiminin kolaylaştırılması için ‘Güneşten Koruyucu Ürünlere İlişkin Kılavuz’ hazırladı.
Söz konusu kılavuzda, bu ürünlerin etiketlerinde ‘UV ışınlarından yüzde 100 korur’, ‘Hiçbir koşulda ürünü tekrar uygulamaya gerek yoktur’, ‘Çocuklarda ve bebeklerde yeterli koruma sağlar’ gibi ifadelerin kullanılmaması gerektiği belirtildi. ‘Güneşten koruyucu ürün kullanıldığında dahi güneşte çok uzun süre kalmayınız’, ‘Güneşe fazla maruz kalmak ciddi sağlık tehdididir.’ gibi uyarıların kullanılabileceği kaydedildi.
Bakanlık, bebek ve küçük çocuklar için de ürünün kullanımının uygun olup olmadığının belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Etikette, ‘Bebekleri ve küçük çocukları doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakmayınız. Bebek ve çocukları güneşin yoğun olduğu öğle saatlerinde (11.00–16.00 saatleri arasında) güneşe çıkarmamaya özen gösteriniz’, ‘Bebekleri ve küçük çocukları uygun giysiler ve şapka, gözlük gibi koruyucu aksesuarlarla güneşten koruyunuz.’ gibi tavsiyelere yer verilmesi gerektiğini bildirdi.
Kullanma talimatında, ürünün özelliğine göre uygulama şekli, uygulamayı takiben ne kadar süre sonra güneşe çıkabileceği, ne kadar süre koruma sağlayacağı gibi konularda da bilgilendirme yapılması gerektiği aktarıldı.
Bunun için, ‘Güneşe maruz kalmadan önce güneşten koruyucu ürün kullanınız.’, ‘Güneşten korumanın devamlılığını sağlamak için özellikle terledikten, yüzdükten veya havluyla kurulandıktan sonra uygulama işlemini tekrarlayınız.’, ‘Ürünü göz çevresine uygulamayınız’, ‘Ürünün kullanımı ile meydana gelebilecek istenmeyen bir etki ile karşılaşılması durumunda doktora danışınız’, ‘Ürünü küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Yutulması durumunda doktora başvurunuz’ gibi ifadelerin kullanılabileceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nilüfer Çayı nasıl kurtulur?

SONRAKİ HABER

TGC, Bolu Gündem gazetesi çalışanlarına yönelik saldırıyı kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa