31 Aralık 2017 12:52

Isuzu’da taşeron çalışma yaygınlaşıyor

Anadolu Isuzu fabrikasında çalışan işçiler, fabrikada yaygınlaşan taşeron çalışmaya tepkili.

Paylaş

Gebze Çayırova’da bulunan Anadolu Isuzu fabrikasında çalışan işçiler, fabrika içerisinde taşeron uygulamasının iyice yaygınlaştığını, son dönemlerde birçok işçinin kadro sözü ile işe alınarak 5-6 ay çalıştırıldıktan sonra işlerine son verildiğini aktardı.

Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu fabrikada geçtiğimiz aylarda da birkaç işçinin işine son verilmek istendiğini belirten işçiler, temsilcilerin ve işçilerin tepkisi üzerine patronun geri adım attığını söyledi. 3 ay önce birçok işçinin işe alındığını belirten bir işçi “Geçen yıl ocak ayında yıllık izinlerimiz işçilerin onayına sunulmadan parçalı olarak veriliyordu. Zorla dayatılmaya çalışılan ocak ayındaki senelik izin işçilerin birliği sayesinde bir nebze de olsa kırıldı. Ancak işçilerin hakkı olmasına rağmen bir hafta işverenden bir hafta senelik izin olmak üzere kabul edildi. O dönemde işveren tarafından olumsuz piyasa koşulları ve bunun beraberinde getirdiği talep yetersizliği nedeniyle 5 gün üretimin duracağı, bu günler için telafi çalışmasının uygulanacağı duyurulmuştu. Ancak biz bunu kabul etmedik ve kapı önünde direnişe geçtik. İşveren tuvaletleri kullanmamıza bile izin vermedi. Şimdi de işten çıkarmalar var. Olumsuz piyasa koşullarına bile dayandırılmıyor. Çünkü her şey keyfi” diye konuştu. İşten atmalar karşısında sendikanın ve temsilcilerin tutumunu da eleştiren işçi şöyle konuştu: “Bu konuda temsilciler ve şube de yetersiz kalıyor. Biz bir şeyleri eleştirdiğimiz zaman bizden uzaklaşıyorlar. Benim çıkışım verildi temsilciler telefonlara bile çıkmadı. Sözde sendikalıyız hem de sözleşme sürecindeydik ama birer birer işçiler işten atılıyor.”

Fabrika içerisinde önümüzdeki günlerde işten çıkarmaların olacağı söylentisinin dillendirildiğini belirten işçiler, bu konuda sordukları soruların yanıtsız kaldığını söyledi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Abdullah Gül'e: Bu bozgunculuk merakı nedir?

SONRAKİ HABER

Taksim'de arama noktaları oluşturuldu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...