30 Aralık 2017 21:33

İSDEMİR işçileri: Çelik-İş satış sözleşmesine imza attı

Yüzde 8 zam ve 3 yıllık sözleşmeye imza atan Çelik-İş'e tepki gösteren İSDEMİR işçileri, 'Çelik-İş varlığını patrona bağladı' diyor.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

İSDEMİR işçileri, yüzde 8 zam ve 3 yıllık sözleşmeye imza atan Çelik-İş Sendikasına tepkili. Sendikal rekabet nedeniyle toplusözleşme imzalanamayan geçen 3 yıl boyunca patronun her yıl enflasyon oranı kadar zam yaptığını hatırlatan işçiler, “Bu yıl yetki geldi ve sözleşme imzalandı. Enflasyon yüzde 13 olarak açıklanırken, Çelik-İş ise yüzde 8’e imza attı. Yüzde 3’ü sendikanın aidat kesintisine gidecek geriye yüzde 5 zam kalıyor” dedi. Patronun “Sendika olacaksa da sözümden çıkmayan bir sendika olsun” dediğini, Çelik-İş’in de İSDEMİR’deki varlığını patrona bağladığına dikkat çeken işçiler, “Fabrikada olmayı garantilemek için taviz vererek işçileri sattığı bir TİS imzalamıştır. Böyle bir sendikal anlayış olmaz” dedi.

FABRİKADA KORKU ORTAMI YARATILDI

İSDEMİR’de Çelik-İş Sendikası ile patron arasında imzalanan sözleşme önceki gün yapılan mitingle duyuruldu. Çelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin “Yeni Türkiye’nin sözleşmesi” olarak tanımladığı ve müjde olarak duyurduğu 3 yıllık sözleşme ile ilk altı ay için yüzde 8, diğer altı aylar için ise enflasyon oranında zamma imza atıldı. 

Görüştüğümüz İSDEMİR işçileri, sözleşmenin 3 yıllık olması ve yüzde 8 zamla imzalanmış olmasına tepkili. İşçiler, alınan ücret zammının enflasyonun altında kaldığını söylüyor. Kimi işçiler “Baştan beri TİS sürecine bizler müdahale edemedik. İşçilerin inisiyatif sahibi olamadığı bir TİS’in böyle sonuçlanması şaşırtıcı değil” derken, sözleşmeyi “Kötünün iyisi” olarak değerlendirenler de var.Bir işçi “Fabrikada korku ortamı yaratmak istediler ve bunu da başardılar. İşçiler sesini eskisi gibi çıkaramıyor. Sendika değiştirmeye kalktık, 6 yılımız gitti. İşverenin pozisyonu güçlendi olan bize oldu” dedi. İşçi, imzalanan sözleşmenin MESS grup sözleşmesi için de kötü bir örnek olduğunu belirtti. 

TİS İMZALANMASAYDI YÜZDE 12.9 ZAM ALACAKTIK

İmzalanan TİS ile ilgili gazetemize arayan bir başka işçi ise ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 

Türk Metal ile Çelik-İş arasında süren sendikal rekabet nedeniyle 3 yıldır toplusözleşmenin imzalanamadığını hatırlatan işçi, “2015, 2016 ve 2017 yılında sendika olmadığı zaman enflasyon oranında zam aldık. Çelik-İş Sendikasının ‘Bir daha yetkisiz kalmayalım da nasıl bir sözleşme olursa fark etmez yaklaşımını’ fark eden İSDEMİR işvereni belli ki bilerek böyle kötü bir TİS dayatmış. Zaten sendika TİS imzalamamış olsaydı da biz bu yıl 2017 yılının enflasyon zammını alacaktık. Bu da yüzde 12.9’du. Sendikamız ise yüzde 8 zam aldı. 2018 yılından itibaren yüzde 3’ü sendikanın aidat kesintisine gidecek geriye yüzde 5 zam kalıyor” dedi

2017 YILINDA SENDİKA YOKKEN YÜZDE 8.53 ZAM ALMIŞTIK

2015 yılında 2014 yılının enflasyonu oranında, 2016 yılında 2015 yılının enflasyonu oranında, 2017 yılında da 2016 yılının enflasyonu oranında zam aldıklarını hatırlatan işçi “En son 2017 yılında biz yüzde 8.53 zam aldık. Sözleşme yapmadığımız yıllarda enflasyon zammını aldık ve bu saat ücretlerine de yansıdı. Ama sendika ile aldığımız ilk altı ay için yüzde 8 diğer altı aylar için enflasyon. Bir tek son altı ay için enflasyon ve artı 2 puan” dedi.

ÖRGÜTSÜZ VE SENDİKASIZ İSDEMİR İSTENİYOR

Uzun zamandır örgütsüz ve sendikasız bir İSDEMİR’in inşa edilmek istendiğini belirten işçi, “İki sendikanın rekabeti ve yetkisizlik süreci ile işverenin istediği ortam yakalandı. Önce işçi iki sendika arasında bölündü. Yetkisizlik yaşandı. İşveren fabrikadaki tek belirleyici haline geldi. Çelik-İş Sendikası da binlerce işçinin aidatından oldu. Entegre bir tesisi kaybetti. Ardından alınan yetki ile bir daha burayı kaybetmemek için işveren ile iyi geçinmek ve uzlaşma yolunu tuttu. Bu TİS ise zaten kendilerinin bize açıkladığı gibi uzlaşmanın sözleşmesi oldu. İşveren sendika olacaksa da sözünden çıkmayacak bir sendika istiyor” dedi. 

‘ÇELİK İŞ VARLIĞINI İŞVERENE BAĞLAMIŞ’

İSDEMİR patronlarının “Sendika olmasaydı da aynı zammı alırdık bir de bizden her ay aidat kesilmezdi” duygusunu işçide yaratmak istediğini belirten işçi, şöyle konuştu: “Belki de  işçilerin işverene sempatik bakmalarını sağlamak istiyorlar. Çelik-İş’in ‘3 yılda kaos ve kargaşa yaşandı. Bu dönem TİS’in böyle olmasından başka yol yoktu’ açıklaması da doğru değil. 3 bin işçi sendika üyesi olmuş. Onların hak ettiği bir oranda zam alması gerekirdi.” 

Çelik-İş Sendikasının bütün varlığını işverene bağladığına dikkat çeken işçi, “Sendika yetkiyi bir daha kaybetmemek ve üç yıl fabrikada olmayı garantilemek için taviz vererek işçileri sattığı bir TİS imzalamıştır. Böyle bir sendikal anlayış olmaz” dedi.

TİS İLE NE ALINDI?

Çelik-İş’in imzaladığı TİS’ten 3 bin 107 işçi faydalanacak. TİS 3 yıl geriye dönük, 3 yıl da ileriye dönük olmak üzere 3+3 şeklinde 6 yıl için imzalandı ve 2020 yılına kadar geçerli olacak. TİS ile imza altına alınan ücret zammı ve sosyal haklar için Çelik-İş’in yaptığı açıklama şöyle: “Üyelerimize 2015 yılı için bağlılık primi olarak; en düşük iş grubuna 6 bin TL, en yüksek iş grubuna 7 bin 500 TL brüt, 5 Ocak 2018 tarihinde ödenmek üzere fark alınmıştır. İşveren tarafından 3 bin TL mahsup edilmemiştir. Geriye dönük aidat alınmamıştır. Sosyal yardımlar için; kurban parası 1150 lira brüt olarak anlaşılmıştır. Diğer sosyal yardımlara 2019 yılı için enflasyon, 2020 yılı için enflasyon artı 2 puan artış sağlanmıştır. Ücret zammı için ise; 1. altı ay yüzde 8, 2, 3, 4, 5. altı aylar için enflasyon, 6. altı ay için ise enflasyon artı 2 puan zamda anlaşma sağlanmıştır.”

ÖNCEKİ HABER

Oturduğumuz yerden seyredersek hep beraber köle oluruz

SONRAKİ HABER

2017 kadınlar için nasıl bir yıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...