30 Aralık 2017 16:35

Kayıp yakınları: Yeni yıldan dileğimiz kayıplarımızı bulmak

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen gözaltında kayıp yakınları, 'Yeni yıldan beklentimiz kayıplarımızı bulabilmek' dedi.

Paylaş

Cumartesi anneleri için sembolik yer olan Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen gözaltında kayıp yakınları, yeni yılda gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanmasını talep etti. Galatasaray Meydanı'nda yılbaşı ağacı yerine dilek ağacı kuran kayıp yakınları, ağaca kayıplarının fotoğraflarını astı, mumlar yaktı. Bandista da "Benim Annem Cumartesi" şarkısıyla kayıp yakınlarının eylemine destekte bulundu.

'GALATASARAY SEVDİKLERİMİZLE BULUŞMA MEKANIMIZ'

Yoğun yağış altında gerçekleştirilen eylemde ilk olarak ortak açıklama okundu. Aileler adına ortak açıklamayı Maside Ocak yaptı. Ocak, "Yeni yıldan dileğimiz kayıplarımızı bulmak. İnsanlar yılbaşı ağacı süslerken biz dilek ağacımızla Galatasaray'dayız. Çünkü Galatasaray, bizim gözaltında kaybedilen sevdiklerimizle buluşma mekanımızdır. Kayıplarımıza 'sizi unutmadık' diyen sesimizi ulaştırma mekanımızdır. Galatasaray, bizim kaybedenlerden hesap sorma mekanımızdır" dedi ve adaletsizlikle, hukuksuzlukla karşı karşıya olmalarını kabullenemediklerini belirtti. Ocak, konuşmasının devamında, "Galatasaray, herkes adına insanlık onuruna sahip çıktığımız mekanımızdır. Onurun ve vicdanın mekanından diliyoruz ki 2018, demokratik hukuk devletine giden yolun başlangıcı olsun. 2018, hakikat ve adaletin önündeki engellerin kaldırılmasının ilk adımı olsun. 2018, bizi kayıplarımıza yaklaştıran bir yıl olsun" ifadelerine yer verdi.

'KOŞULLAR NE OLURSA OLSUN KAYIPLARIMIZI BULACAĞIZ'

Ardından söz alan Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "Sevdiklerimizi gözaltında kaybedip bizi 22 yıldır belirsizliklere terk eden zihniyetle mücadele ediyoruz. Biz bunlarla mücadele ederken onlar da yok etme politikalarında, inkar politikalarında ısrar ediyorlar" dedi. Cemil Kırbayır'ın işkencede yok edildiğinin, cenazesinin güvenlik görevlileri tarafından ortadan kaldırıldığının meclis tarafından tespit edildiğini hatırlatan Kırbayır, Kars Cumhuriyet Başsavcılığının 2011 yılında başlattığı soruşturmada hala bir ilerleme olmadığını da söyledi. Kırbayır, "12 Eylül zihniyeti devam ediyor. Yok etme politikası, 'Öldürürüm ve kimseye hesap vermem' zihniyeti devam ediyor. Koşullar ne olursa olsun, nereye giderlerse gitsinler, yaşadığımız müddetçe biz takipçiyiz, bizden sonra da geride kalanlarımız takip edecektir" diye konuştu.

'BU DEVLET HAYATIMIZI KURU AĞACA ÇEVİRDİ'

Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin de yaptığı konuşmada, "Bu devlet bizim hayatımızı, eşlerimizin, kardeşlerimizin, babalarımızın hayatını şu kuru ağaca çevirdi. 22 yıldır hayatımızı yeşertemedik" dedi. 22 yıldır kayıpları için mücadele ettiklerini söyleyen Bilgin, AİHM kararlarına, tanık anlatımlarına rağmen dosyaların sümen altı edildiğini kaydetti. Bilgin, "Benim bu ülkeyi yönetenlerden bir beklentim yok. Türkiye halklarından beklentim var. Bu adaletsizliği nasıl durdurabiliriz, tüm derdimiz bu. Katillerin cezalandırılması bizim gücümüzle olacaktır. Onlar yargılanıncaya kadar yakalarını bırakmayacağız" diye konuştu.

'FAİLİ MEÇHULLERİ ARTTIRMANIN PEŞİNDESİNİZ '

Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ise "Bu ülke karanlıklar ülkesi. Ben aydınlığı görmedim. Aydınlığı görmediğimiz gibi sizler bu ülkeyi daha çok karanlığa sürüklemek için KHK'larla bir takım kararlar alıyorsunuz. Daha önce yaşanmış, bedeller ödenmiş yasaları tekrar önümüze çıkararak ülkeyi kaosa sürüklüyor, faili meçhul cinayetleri artırmanın peşindesiniz" dedi.

'KAYIPLARIN BULUNACAĞI BİR YIL OLSUN'

Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, "22 yıldır feryat ediyoruz ama bir türlü kayıpların akıbetine, sorumluların yargılanmasına ilişkin bir arpa boyu yol alamadık" dedi.  Karakoç, 2018'in katillerin yargılandığı, kayıpların bulunduğu yıl olmasını diledi.

'ADALETİ İRADEMİZLE TESİS EDECEĞİZ'

Son konuşan isim olan Hasan Ocak'ın Ağabeyi Ali Ocak da “22 yıldır devletin işlediği insanlık suçlarıyla hesaplaşması, yüzleşmesi için buradayız. Ama ne yazık ki devletin kirli yüzüyle yüzleşme sözü verenler devletin kirli işlerini yürütenlerle artık kol kola yürüyorlar" dedi. Mehmet Ağar'ın her dönemin karanlık insanı olduğunu ve birçok kaybın faili olduğunu da belirten Ocak, "İktidarda olanlardan artık hukuku, adaleti, insanlık suçlarıyla yüzleşmeyi beklemiyoruz. Biz inancımızla, irademizle, ısrarımızla bu meydanlarda bağıra çağıra feryadımızı insanlara duyura duyura adaleti tesis edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından eylem, Bandistan'nın söylediği "Benim Annem Cumartesi" şarkısıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cenk Tosun transferinde ilk turdan sonuç çıkmadı

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de yaşayan gençler termik santral istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...