30 Aralık 2017 12:17

TV10 emekçileri kanallarının açılması talebiyle eylemdeydi

OHAL kararnamesi ile kapatılan TV10’un emekçileri, 65. kez kanallarının açılması talebiyle Galatasaray Lisesi önünde buluştu.

Paylaş

OHAL kararnamesi ile kapatılan TV10’un emekçileri, 65. kez kanallarının açılması talebiyle buluştu. “Alevilerin sesi TV10 susturulamaz” pankartını açarak Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen basın emekçilerinin eylemine bu hafta kayıp yakınları insan hakları aktivistleri, hasta tutuklu yakınları, sanatçı Pınar Aydınlar, Yıldız Arslan,  TV10 izleyicileri,  Munzur Çevre Derneği, Dersim Araştırmalar Merkezi, Demokratik Alevi Dernekleri ve Anadolu Erenler Cemevi Başkanı Ali Çiftçi destek verdi.

Bu haftanın ilk açılış konuşmasını yapan TV10 yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükişahin, Bir yıl içerisinde kar yağdı, soğuk oldu ancak Türkiye’nin birçok yerin de insan hakları mücadelesi veren birçok kurum gibi biz de bu alanda mücadele verdik ve mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

’BASKILAR KATMERLEŞEREK ARTIYOR’

Geriye kalan bir yıl içerisinde insan hakları açısından Türkiye’nin biraz daha geriye gittiğini belirten Büyükşahin, “Son bir yıl içerisinde OHAL rejimi biraz daha artarak devam etti. Başta Aleviler olmak üzere bu ülkede hak hukuk arayan herkezin üzerinde baskılar katmerleşerek artıyor. Birçok insan işten atıldı, birçok gazeteci arkadaşımız tutklandı. Bunların içerisinde TV10 çalışan kameraman arkadaşımız Kemal Demir de var” diye konuştu.

’LAİKLİĞİ SAVUNMAK SUÇ SAYILIR HALE GELDİ’

Malatya’da, Manisa’da ve İstanbul’da yine Aleviler’in evlerinin işaretlendiğini ancak bu konuda ciddiye alınır halen bir soruşturmanın söz konusu olmadığını belirten Büyükşahin şöyle devam etti: “Eğitim gittikçe dinselleştirildi. Laiklik rafa kaldırıldı ve laikliği savunmak artık suç sayılmaya başlandı. Devletin dayattığı bir inancı hepimiz çocuklarımıza öğretmek zorunda kalacağız. Kamusal bir alanda çalıştığınızda herhangi bir soruşturmaya maruz kaldığınızda inancınızı ve mezhebiniz ifşa etmenizi istiyorlar. Oysa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ve Anayasa’nın 20. Maddesine göre hiç kimse kendi inancını açıklamaya zorlanamaz. Bu ülkede kimse inancını, mezhebini kimseye açıklamak zorunda değildir. Biz bu uygulamayı reddediyoruz.”

TÜM MUHALİF KESİMLER OLARAK KANALLARIMIZIN AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ’

Büyükşahin’den sonra söz alan Sanatçı Pınar Aydınlar, “Faşizm en güçlü hali ile devam etmektedir. Bizler Aleviler, ezilenler, Kürtler ve tüm muhalif kesimler olarak kanallarımızın açılmasını talep ediyoruz. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce insanın emeği çalınmışken onları temsilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın mücadelesini selamlıyorum” dedi.

Bugün kanallarının kapatıldığını ve hiçbir şekilde haber alamadıklarını belirten Aydınlar, “Yeri geldi sokaklarda katledildik, yeri geldi evimizde katledildik, yeri geldi panzerlerin altında sürüklendik ve köylerimize kamplar kuruldu. Bu zulmün tarihi geçmişe dayalı” diye konuştu.

'BİZLER TV10’NUN YANINDAYIZ’

TV10 sadece Aleviler’in değil, ezilen halkların sesidir diyen Sanatçı Pınar Aydınlar son olarak şunları kaydetti:

“Kapatılan kanallarımızın açılması için, deyişlerimizin, klamlarımızın daha rahat söylenmesi için kanallarımızın geri açılmasını talep ediyoruz. Ezilen ve mazlumdan yana olan herkesin muhalif basına destek olmak için birlikte saf tutması gerekiyor. Ve bizler TV10’nun yanındayız.“ (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Nepal Everest’e tek başına tırmanmayı yasakladı

SONRAKİ HABER

Sünnet olan çocuklara 'erkeklik tescil belgesi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...