30 Aralık 2017 08:30

Kılıçdaroğlu: Büyüme yüzde 11 ise bu asgari ücret ne?

Kemal Kılıçdaroğlu 2018 asgari ücretin bin 603 TL olarak açıklanmasına tepki göstererek ‘Madem yüzde 11 büyüme var asgari ücrette bu rakam nedir’ dedi

Paylaş

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Adana İl Kongresi'ne katıldı. Mevcut İl Başkanı Aydan Barut ile CHP Adana eski milletvekili Sedat Doğan'ın aday olduğu kongrede konuşan Kılıçdaroğlu, 2019'un çok önemli olduğunu hatırlatıp, destek istedi. Asgari ücretin 1603 lira, evli 3 çocuklu işçinin eline geçecek paranın ise 1709 lira olacağını  belirten Kılıçdaroğlu, hükümete eleştirilerde bulundu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni asgari ücrete ilişkin, “Emin olun bu Ankara’da oturanlarda vicdan yok. Sarayına para bulursun, altına uçaklar alırsın, her türlü lüksü yaşarsın, para bol ama asgariye ücretliye gelince parayı nereden bulacaksın, kardeşim biz onlardan keseceğiz, ağalardan beylerden keseceğiz, asgari ücretliye net 2 bin lira vereceğiz, sözümüz sözdür” dedi.

Kongrede konuşan Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

“Önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye’yi bugün içinde bulunduğu karanlık ortamdan çekip çıkarıp aydınlığa kavuşturmak. İlk ateşi de Adana’da atacağız.

‘ARTIK GÜN BİR PARTİ GÜNÜ DEĞİLDİR, GÜN TÜRKİYE GÜNÜDÜR’

2019’da üç ayrı seçim yapılacak. Benim bütün yurttaşlardan bütün vatandaşlardan ortak dileğim şudur; eğer bu sorunlardan rahatsızsanız, bu sorunların aşılması gerektiğini düşünüyorsanız, hepimizin oturup şapkamızı önüne koyup yeniden düşünmesi gerekiyor, bu sorunlardan Türkiye’yi kim kurtarır, bu sorunlardan Türkiye’yi kim çekip çıkarır, hepimizin oturup düşünmesi lazım. Artık gün bir parti günü değildir, gün Türkiye günüdür, Türkiye’nin bekasıdır, Türkiye’nin geleceğidir.

‘BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTA BİR PARTİ AYRIMINI ÇOKTAN AŞTI’

Hepimizin oturup yeniden düşünmesi lazım. Geçmişte vatandaşlarımız A partisine oy verebilirler, B partisine oy verebilirler ama bugün geldiğimiz nokta bir parti ayrımını çoktan aştı. Geldiğimiz nokta Türkiye’nin bekası sorunudur. Bu ülkenin işçisinin düşünmesi lazım, çiftçisinin, memurunun, emeklisinin, sanayicisinin, esnafın, sanatkarın düşünmesi lazım. Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bir 2002’ye baksınlar, bir 2017’ye baksınlar. O gün İstanbul’dan gelip Keçiören’de bir mütevazı evde oturanlar bugün dünyanın harcamasını yaparak saraylarda oturuyorlar. Her vatandaşımın oturup yeniden düşünmesi lazım. Bu işin sen ben kavgası yoktur. Bu iş bir Türkiye işidir.

‘ÇİFTÇİMİZ BİTMİŞ DURUMDA’

''Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bu ülkenin çiftçisinin sanayicisinin esnafın düşünmesi lazım. Bir 2002'ye baksınlar bir 2017'ye baksınlar. Şu anda çiftçimiz bitmiş vaziyette. En büyük şikayet onlardan geliyor. Ben size söz veriyorum seni içinde bulunduğun bataktan ben çıkarıp kurtaracağım.

15 Temmuz darbe girişimine hep beraber karşı çıktık. Niye karşı çıktık? Demokrasiyi yok ettikleri için. Şehitlerimize de gazilerimize de çok şey borçluyuz. 20 Temmuz'da OHAL ilan edildi bugün geldiğimiz noktada kimsenin FETÖ ile falan mücadele ettiği yok. Bugün Türkiye'de hiçkimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Eğer bir ülkede suçluyu hakim değil de siyasi otorite belirlerse o ülkede yargı bağımsızlığı yoktur.

Size söz veriyorum bir milim bile geri adım atmayacağız. Sadece siz değil sizin feriştahınız gelse bize bir milim adım geri adım attıramayacak. Bu ülkenin mazlumlarının hakkını hukukunu adaletini kim savunacak? Açlıktan ölen bebeğin hakkını kim savunacak?

KAMYON ŞOFÖRLERİNE SESLENDİ

Kamyon şoförü kardeşim, 1 milyon 350 bin kişi. Kamyonun fiyatı 70 bin lira, kesilen ceza 50 bin lira. Bunu ben söylemiyorum, Kocaeli’nde bir kamyon şoförü söylüyor.

‘ARKASI OLMAYANIN ÇOCUĞU İŞSİZ’

Türkiye’nin en temel sorunlarından birisi de işsizliktir. Üniversiteyi bitirenler işsiz geziyor. Ama Ankara’daki beylerin çocuklarının hepsinin işi var. Ama fakirin fukaranın, garibanın, arkası olmayanın çocuğu işsiz.

‘EVET BÜYÜME VAR, BİRİLERİNİN CEBİ BÜYÜDÜ, BİRİLERİ KÖŞEYE DÖNDÜ’

Bütün işsiz kardeşlerime söz veriyorum, senin arkanda duracak olan sana iş bulacak olan biziz. Eğer yüzde 11.1 büyüme oldu diyorlar, evet büyüme var, birilerinin cebi büyüdü, birileri köşeye döndü.

‘BEN SİZE 2019’DAN SONRA BU ÜLKEYE UMUT VAAT EDİYORUM’

2019’da arkası olmayanlar, 2019’da işsiz olanlar, kamyon şoförü olup geçinemeyenler, ektiği ürünün bedelini alamayanlar diyeceksiniz ki artık yeter kardeşim, bıçak kemiğe dayandı diyeceksiniz, yeter artık kimsenin sabrı kalmadı. Ben size 2019’dan sonra bu ülkeye umut vaat ediyorum, bu ülkeye barışı ve huzuru vaat ediyorum. Herkesin huzur içinde yaşayacağı bir Türkiye vaat ediyorum.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret yeni açıklandı. bin 603 liraya çıktı. Dedik ki asgari ücret 2 bin lira olsun. Madem yüzde 11 büyüme var, madem yüzde 13 enflasyon var, peki bu verdiğin rakam nedir? Bakın üç çocuklu evli bir insanın eline geçen para bin 709 lira. Şimdi ben bu Ankara’daki beylerin vicdanına sesleniyorum. Bin 709 lira ile siz geçinebiliyor musunuz? Arabaya para vermiyorsunuz, uçağa para vermiyorsunuz, dolmuşa binmiyorsunuz, yediğiniz yemeğe para vermiyorsunuz, her şeyi birileri karşılıyor. Siz binlerce lira para alıyorsunuz, on bin yirmi bin lira para alıyorsunuz, asgari ücretliye gelince evli üç çocuklu bir aile bin 709 lira ila geçin diyorsunuz. Nasıl kira verecek? Otobüse binerken para verecek. Emin olun bu Ankara’da oturanlarda vicdan yok. Bütün asgari ücretli kardeşlerime sesleniyorum. Sarayına para bulursun, altına uçaklar alırsın her türlü lüksü yaşarsın, para bol ama asgariye ücretliye gelince parayı nereden bulacaksın, kardeşim biz onlardan keseceğiz, ağalardan beylerden keseceğiz, asgari ücretliye net 2 bin lira vereceğiz, sözümüz sözdür. Biz rantçıya değil, üreticiye destek olacağız." 

‘SİZ KİM OLUYORSUNUZ!’

Gece yarısı hakim değiştiriyorlar. Neymiş benimle ilgili açılan tazminat davalarına başka bir hakim atıyorlar. Sanıyorlar ki Kılıçdaroğlu çekinecek bir daha laflar etmeyecek. Siz kim oluyorsunuz da beni korkutmayı cesaret ediyorsunuz? İster hakimi ister savcıyı değiştir ben bu ülkenin insanlarına güveniyorum. Sen hakiminle savcınla beni korkutacağını mı sanıyorsun? Hakiminle savcınla gel kiminle gelirsen gel çekinmeyiz korkmayız. Cesaretin varsa çıkarsın karşıma. Çıkamaz, cesaretin yoktur.

YEREL SEÇİM

2019 önce yerel seçim… Adana'yı, Mersin'i, Balıkesir'i, Antalya'yı, Ankara'yı, Bursa'yı, İstanbul'u alacağız. Sosya bir devlet nasıl oluyormuş bütün dünyaya göstereceğiz.

‘DELEGE HESABI YAPANLARIN PARTİDE İŞİ YOK’

Bir CHP'li çıkar "Ben ne olacağım?" derse derhal CHP'den istifa etsin. Delege hesabı yapanların partide işi yoktur. Parti içinde asla kavga istemiyorum. Birbirine sırtını dönen insanların hiçbirisi bu partide bir yere gelemeyecek. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Beton pompasının döktüğü çimento evin duvarını yıktı

SONRAKİ HABER

Otomobilin çarptığı işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...