30 Aralık 2017 08:10

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirkete almadan feragat istedi

Hükümetin taşeron düzenlemesi sonrası harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri şirkete geçirmeden haklarından feragat etmesini istedi.

Paylaş

Hükümetin kadro düzenlemesinden sonra harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi taşeron işçileri şirkete geçirmeden haklarından feragat etmesini istedi.

Hükümetin kadro düzenlemesinden sonra harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi taşeron işçileri şirkete geçirmeden haklarından feragat etmesini istedi. Genel İş 2 Nolu işçilere feragatnameyi imzalamama çağrısında bulundu.

Taşerona kadro getiren son kanun hükmünde kararnamenin ardından merak konusu olan kamudaki işçi düzenlemesinin ardından devlet kurumları taşeron işçilerden başvuru dilekçeleri toplamaya başladı ancak toplanan dilekçeler işçilerin hak kaybına sebebi olabilecek şekilde. Dilekçeler sadece kadro ile ilgili açtığı davaları değil bütün haklarından feragat ettirmeye yönelik. Binlerce taşeron şirket işçisinin çalıştığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde dilekçeler işçilere dağıtıldı. İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan dilekçede "Ayrıca alt işveren işçisi olarak bu kapsamdaki çalışmalarıma ilişkin açtığım davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğimi, en son çalıştığım idare veya şirket ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığım iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağımı ve bu haklardan feraget ettiğime dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapacağımı kabul ve beyan ederek" ifadeleri yer alıyor. 

‘DİLEKÇEYİ İMZALAMAYACAĞIZ’

Kadro düzenlemesiyle ilgili kaygılarını dile getiren ve kararnameyi ayrımcılık olarak niteleyen DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, "Bu düzenleme görüldüğü üzere faydadan çok zarar getirmektedir. Uygulamada yaşanacak sıkıntılara hep birlikte tanık oluyoruz. İşçiler kadroya neye göre geçirilecek? Bir yönetmelik var deniyor ve onu bekliyoruz. Düzenlemenin içeriği açık ve net değil, bu haliyle herkesi sıkıntıya sokacak. Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarını tek şirket çatısı altında topladığı takdirde, binlerce personelin özlük hakkı ne olacak? Kazanılmış hakları devam edecek mi?" diye konuştu. 

‘HAK KAYIPLARINI KABUL ETMİYORUZ’

Yaşanacak hak kayıplarını kabul etmeyeceklerini de belirten Yıldız şöyle konuştu: "Böylesine önemli bir konuyu, işçilere, sendikaya sormadan, meclise getirmeden, yangından mal kaçırırı  gibi oldu bittiye getirerek KHK ile çıkartan hükümettir. Yıllar önce bizden gasp ettikleri hakkı şimdi işçiye bir lütufmuş gibi sunuyorlar. İktidarın kadro söylemi yalandır. Emekliliği gelen, en ufak bir adli kaydı dahi olan kadroya geçemeyecek deniyor. Kadroya geçişlerde mülakat yapılacak deniyor. Neye göre mülakat yapacaklar, kim yapacak, neler sorulacak, neler istenecek? Bu düzenleme uygulandığı takdirde belediyede işçi kalmaz.” (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yatırıma gelen yabancı sermaye yüzde 16,9 azaldı

SONRAKİ HABER

Beton pompasının döktüğü çimento evin duvarını yıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...