30 Aralık 2017 02:57

Paramiliter yapılanmaya tepkiler büyüyor

Halk Özel Harekâtı (HÖH) Başkanı Fatih Kaya'nın 'Bize ihtiyaç duyulduğunda her zaman hazırız' sözlerine CHP ve HDP'den tepki geldi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme gelen ve İçişleri Bakanlığına kayıtlı bir dernek olduğu ifade edilen Halk Özel Harekâtı (HÖH), 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden gündeme geldi. Toplam 22 ilde faaliyet yürüttüğü belirtilen dernek Osmanlı armasıyla biliniyor. Bireysel silahlanmaya gittiği ve AKP’nin talimatıyla hareket ettiği gerekçesiyle CHP ve HDP’nin Meclis gündemine taşıdığı HÖH’ün Başkanı Fatih Kaya, “Zamanı geldiğinde, 80 milyonluk millet olarak bize ihtiyaç duyulduğunda her zaman hazırız” ifadeleri kullandı. Kaya’nın bu sözlerine CHP ve HDP’den tepki geldi. 

HÖH’ü Meclis gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Evrensel'e şu açıklamalarda bulundu: “Darbe girişiminden sonra üzerinde HÖH yazılı araçlar meydana çıkmış, bu araçlar gündem olmuş ve sonrasında da bir daha görmemiştik. Yaklaşık 1 ay önce Ankara’nın göbeğinde gördüğümüz bir tabelanın peşine düşerek; araştırdığımız ve vardığımız noktada ‘Halk Özel Hârekatı’ isimli resmi bir dernek olarak faaliyet yürüten bir oluşum olduğunu basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmıştık. Oluşumun kurucusu ve başkanı olan şahıs haberlerden sonra sosyal medya hesabında canlı yayın yaparak, haberi yapan gazeteciye ve yayımlayan gazetelere tehditler savurmuştu.” 

‘KHK İLE PARAMİLİTER GÜÇLER MEŞRULAŞTIRILIYOR’

Son çıkarılan KHK’lerle paramiliter yapıların güçlendirildiğini ifade eden CHP’li Bakan, “Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’de Cerablus’ta el Bab’ta cihatçı teröristlerle mücadele ederken, bu teröristlerin askerlerimizi yakma görüntüleri hâlâ hafızalarımızdayken, cihatçı olduğunu ifade eden ve Suriye’de neyin kimin tim komutanı olduğu belli olmayan bir şahsın ülkemizde yasal bir dernek kurması nasıl mümkün olmuştur?​” diye sordu. Son KHK ile sivillere yargı muafiyeti getirildiğine işaret eden Bakan şu değerlendirmede bulundu: “KHK ile getirilen düzenlemeye göre; 15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden sivillerin fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacak. Hükümet bu maddenin sadece 15-16 Temmuz tarihleri kapsadığını iddia etse de KHK’nin ilgili 121. maddesi çok tehlikelidir. Bir KHK ile suç, suç olmaktan çıkarılmıştır. ‘Olayların bastırılmasında görev alan sivil’ nasıl bir ifadedir? Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenlik güçleri vardır, kolluk kuvvetleri vardır. Bu KHK ile paramiliter güçler meşrulaştırılmıştır. Yargı muafiyeti getirilmek suretiyle paramiliter güçlere ‘dokunulmazlık’ verilmiştir. Bu KHK ile Saray, devletin ‘silah kullanma tekelini’, kendinden olan siviller ile kendinden olmayanlara karşı kullanması üzere paylaşmıştır.” 

Murat Bakan
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan

OHAL’in kalıcı hale getirildiğini, anayasa, anayasal kurumlar ve hukukun ortadan kaldırıldığını ve parlamentonun da tamamen pasifize edildiğine dikkat çeken Bakan, “Öncelikle OHAL’in kaldırılması ve Türkiye’nin olağanlaştırılması için mücadele edilmelidir. Biz bu maddeyi Saray rejimini koruyacak paramiliter güçler oluşturuluyor olarak okuyoruz. Ancak şu bilinmelidir ki; rejim zulmünü ne kadar artırırsa artırsın halkın istemediği bir yönetim elindeki tüm güce rağmen ilelebet iktidarda kalamaz. Tarih bunun örnekleri ile doludur. Bu iktidar da devletin her tür olanağını kullansa da, kendi paramiliter güçlerini oluştursa da gidecek!” diye konuştu.

‘BİR AN ÖNCE DURDURULMASI GEREKİYOR’

fatih kaya
Kamu görevlisi olan Kaya,
6 ay ücretsiz izne ayrılıp
Suriye’ye gittiğini
ifade etti

Fatih Kaya’nın “Bize ihtiyaç duyulduğunda her zaman hazırız” ifadesiyle ilgili gazetemize açıklama yapan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi: “Bu konuda, danışıklı ya da iletişim hali olduğu zaten çok açık. Dernekler silahlı olamazlar. Dernekler kanunu ve iç kanunun mevzuatı gereğince, açıkçası yasa dışı bir durumla karşı karşıyayız. Hele hele özellikle, silahlarla poz vermeleri ve öz güvenle konuşmaları, bir bağlantılarının ve arkalarının sağlam olduğunu gösteriyor. Siyasetle birlikte düşünüldüğünde bu çok büyük bir tehlike içeriyor. Bu ülkede polis var, asker var. Kolluk güç var. Sadece onların devlet olmaktan gelen yasal ‘şiddet kullanma’ hakları var. Vatandaşların silahları kullanabilmesi kaosu önlenemez bir hale getirmek anlamına gelir. Bu bir iç savaş demektir. İleride bunları telafi etmek mümkün değil. Onun için bunun bir an önce durdurulması gerekiyor.”  

HDP, HÖH İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaya çıkan paramiliter yapılanmaların incelenmesi ve gerekli önlemlerin tespiti amacıyla HDP Meclis araştırmasını istedi. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın önceki gün Meclise verdiği araştırma önergesinde HÖH’ün Genel Başkanı Fatih Kaya’nın yazılı basında paylaşılan röportajında “Cihad kolay kolay ilan edilmez. Devletimizin başı, başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan bizlere cihad ilan etti. Bizler bunun farkındayız Rabbime şükürler olsun. Şunu da o gafiller, o hainler şunu iyi bellesin; bize sadece sokaklara inin denildi, bizlere sokaklara inin de sokakları onlardan temizleyin denseydi biz şu an sizinle Afrika’da röportaj yapıyor olurduk. Bunun bilincine varmaları lazım. Bizler Elhamdülillah Osmanlı’nın torunlarıyız” ifadelerini hatırlattı. 

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş

Yasal kılıflar adı altında faaliyet yürüten paramiliter yapılanmaların araştırılması, üyeleri, faaliyet alanları ve neler yaptıklarına ilişkin bir çalışma yürütülerek gerekli önlemlerin tespiti amacıyla bir komisyon kurulmasını isteyen Beştaş, Meclis araştırmasının açılmasını talep etti.

KHK PARAMİLİTER YAPILANMALAR İÇİN Mİ ÇIKARTILDI?

HÖH ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Meral Danış Beştaş, Soylu’ya kurulan dernekten haberdar olup olmadığını sorarak, “Dernek hakkında çıkan haberlerin ardından derneği incelettiniz mi?​” diye sordu. “Derneğin başkanı olarak ifade edilen Fatih Kaya kimdir? Fatih Kaya’nın IŞİD ile bağlantısı nedir? Bu konuda çıkan haberler doğru mudur? Şayet doğru ise IŞİD ile bağlantısı olduğu halde neden ve ne şekilde paramiliter bir örgüt olduğu bilinen HÖH adındaki derneğe başkan yapılmıştır?​” diye soran Beştaş, AKP’ye üye olanlar arasında HÖH’e üye olanların da olup olmadığını sordu. Beştaş, “Paramiliter bir yapılanma oluşturma gerekçesi nedir? Bu yapının hükümetiniz ile bağlantısı var mıdır?​” diye sordu. 

Son çıkan KHK’yi hatırlatan Beştaş, “darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişilerin, fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacağı” hususunu hatırlatarak, “Bu düzenleme HÖH ve benzeri paramiliter yapılanmalar için mi çıkarılmıştır? KHK’nin ilgili düzenleme üzerinden HÖH ve benzeri paramiliter yapılanmaların işleyecekleri suçların yasal dayanağa kavuşturulması mı amaçlanmıştır?​” diye sordu. 

“Kolluk kuvvetleri artık yetersiz olduğu için mi paramiliter yapılanmaların önü açılmaktadır?​” sorusunu da soran Beştaş, “Dernek başkanının cihat kapsamında ifade ettiği sözleri ve tehdit niteliğindeki söylemleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır? Dernek üyelerinin silahlı olması ve son getirilen KHK’de yer alan hukuki, idari, mali ve cezai sorumsuzluğa ilişkin düzenleme HÖH ve benzeri yapılanmalara diledikleri vakit silah kullanma ve sokağa inme olanağı mı sunmaktadır?

ohal

KAYA ‘HER ZAMAN HAZIRIZ’ DEDİ

HÖH’ün Genel Başkanı Fatih Kaya, Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’a konuştu. 22 ilde şubelerinin, 7 binin üzerinde üyelerinin olduğunu anlatan Kaya, “80 milyonluk millet olarak bize ihtiyaç duyulduğunda her zaman hazırız” dedi.  “Silahlanmaya gerek görmediklerini” savunan Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği fotoğraf ilişkin, “Cumhurbaşkanı ile fotoğraf çektirmeyi herkes ister, ben de bu ülkenin evladı olarak çektirdim. Cumhurbaşkanımıza ‘Biz böyle bir oluşumdayız’ demeye, anlatmaya gittim. Milletin seçtiği biriyle fotoğraf çektirmek niye rahatsız eder?​” dedi. “Kamu görevlisiyim. 6 ay ücretsiz izne ayrılıp Suriye’ye gittim. Türkmenlere yardım ettim. Oraya giden o atmosferde hücum yeleğiyle öyle poz verir” diyen Kaya, “Gezi benzeri olayı basmak için sokağa çıkmayız, devletin askeri-polisi var. 15 Temmuz gibi devletin emiri mümini talimat vermediği sürece sokağa çıkmayız. Meclisi niye benimle meşgul ediyorlar?​” dedi.

CUMHURİYET’E KHK’Lİ TEHDİT TELEFONU

Cumhuriyet Yazarı Aydın Engin son çıkan KHK’nin ardından gazetelerine gelen bir tehdit telefonunu önceki gün köşesine taşıdı. Engin, gazeteyi arayan kişinin “Başkan kanunu da çıkardı işte. Geleceğiz ve hepinizin canına okuyacağız. Artık kanun bizi koruyor...” diyerek kendilerini tehdit ettiğini belirtti, “İçerisi’ daha mı güvenli dersiniz?​” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Dikene bağlanan umut: Kokina

SONRAKİ HABER

‘KHK ile linç kültürünü meşrulaştırmak istiyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...