30 Aralık 2017 01:04

Fateks'teki hukuksuzluğu bildirdiler, işlerinden oldular

Fateks Tekstil'de sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden ödenmemesini SGK'ye şikayet eden işçi ve lehine şahitlik yapacak arkadaşı işten atıldı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan, yaklaşık 400 içinin çalıştığı Fateks Tekstil fabrikasında çalışan Erdal Alkan, sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden ödenmemesine ilişkin SGK’ye yaptığı şikayet sonrası işten atıldı. Olaya tanık olan İşçi Nazmi Malak da mahkemede şahitlik yapacağının duyulması üzerine işten atıldı. İşten atıldıktan sonra büyük mağduriyetler yaşadığını ifade eden Erdal Alkan, “Maaşımın tamamını ve tazminatımı vermediler. Küfür ettiğim bahanesiyle attıkları için işsizlik maaşı da alamadım. Eşim doğum yaptı. Çocuğuma bez alamaz duruma getirildim” diyerek Fateks yönetimine tepki gösterdi.

Yaşadıklarını gazetemize anlatan Erdal Alkan, Fateks’te örme bölümünde 3 yıldır makineci olarak çalıştığını ifade etti. Alkan, “2 bin 100 lira net maaş, AGİ ve 60 lira yol parası alıyorduk. Ancak bu paranın yalnızca 1404 lirası banka üzerinden yatırılıyordu. Geri kalanı elden zarfla birlikte veriliyordu” dedi. Bu durumu ilk önce 170’e bildiren, sonuç alamayınca SGK’ye bizzat gittiklerini anlatan Alkan, uzun bir süre buradan da sonuç alamadıklarını dile getirdi. Bir kez daha SGK’ye gittiklerini söyleyen Alkan, “İlk geldiklerinde işverenin söylediği işçilerle konuştukları için bir şey çıkaramadılar. Bunun üzerine biz bir kez daha SGK’ye gittik. Hal böyle olunca gece 12.00’de gelmişler. Ben gündüz vardiyasındaydım” diye konuştu.

SGK yetkililerinin teftişe gelme sürecini anlatan Nazmi Malak ise şunları söyledi: “Gece 23.55’te geldi yetkililer. 10 kişi orada tutanaklara isimlerimizi yazdık. 2 bin 100 lira, AGİ ve 60 lira yol parası aldığımızı söyledik. Bunun üzerine Genel Müdür Turgay Bey apar topar o gece fabrikaya gelerek, ‘Sabahı neden beklemediniz? Biz bunun altında art niyet ararız. Siz buradan ekmek yiyorsunuz’ diyerek kızdı. Biz de ‘Böyle bir şey var mı, var. Kanunsuzluğu biz yapmıyoruz, siz yapıyorsunuz’ dedik. 3-4 gün sonra da nereden öğrendiler bilmiyoruz ama Erdal’ı fabrikaya almadılar.”

‘İŞVEREN BENİMLE UĞRAŞMAYA BAŞLADI’

SGK’ye şikayette bulunduğunun patron tarafından öğrenildikten sonra patron temsilcilerinin kendisiyle uğraşmaya başladığını dile getiren Erdal Alkan, “Yıllık izne çıkacağım dönem ücretimi ödemediler. Ücretimi istemeye gittiğimde içeri alınmadım, telefonlara cevap vermediler. 5-6 günlük ücretimin yarısını alabildim” dedi. Yıllık izni bittikten sonra işbaşı yaptığını belirten Alkan, çalışmaya başlar başlamaz Personel Müdürü Gülçin Hanım tarafından çağırılarak işine son verildiğini söyledi. Tazminat için ‘Sen git yarın seni çağıracağız’ denildiğini söyleyen Alkan, şöyle devam etti: “İki gün geçmesine rağmen çağırmadılar. İki gün sonra kendim gittim, ‘Zaman geçiyor, siz beni işe gelmedi diye göstereceksiniz’ dedim. Bunun üzerine Personel Müdürü Gülçin Hanım ve Genel Müdür Turgay Bey birlikte geldiler. Turgay Bey, ‘Sen hangi hakla gidip bizi şikayet edersin, niçin böyle yapıyorsunuz, diğerleri kimdi, insan ekmek yediği yere böyle yapar mı?​’ demeye başladı. Ben de ‘Sizinle buraya tartışmaya gelmedim, beni çıkardınız, ben tazminatımı almaya geldim’ dedim. O da ‘Sana tazminat falan yok’ diyerek beni gönderdi. Daha sonra Gülçin Hanım’ı arayarak ‘Sizin vicdanınıza soruyorum ben orada 1400 lira mı alıyorum?​’ diye sordum. O da bana ‘Ben yukarının talimatına uyuyorum. Benlik bir şey yoktur. Bana kızma’ dedi.”

‘ÇOCUĞUMA BEZ ALAMAZ DURUMA GELDİM’

Tazminatsız işten çıkarılan Alkan, bu süre zarfında ne işsizlik maaşını alabildi, ne de  maaşının tamamını. Bu nedenle büyük mağduriyet yaşayan Alkan, “Bayağı bir süre boşta kaldım. Bankalara 6 bin lira borcum vardı. O şimdi katlandı 20 bin lira oldu. Çocuğuma bez alamaz duruma geldim. Nazmi benim çok eski arkadaşım. O destek oldu. Bir de babam sayesinde yaptığım kendi evimde oturuyorum. Kirada olsam ve Nazmi yardım etmiş olmasa hepten hapı yutmuştum yani” diye konuştu.

‘ŞAHİTLİK YAPACAĞIM İÇİN İŞTEN ÇIKARILDIM’

Mahkemede Erdal Alkan’a şahitlik yapacağının duyulması üzerine işten çıkarıldığını belirten Nazmi Malak, “Bir şekilde ustanın kulağına gitmiş. 2 gün geçmeden beni de işten çıkardılar. Benim dışımda bir de Orhan Aydın’ı çıkarttılar. Denetimin olduğu ay tüm parayı bankadan yatırdılar. Ancak ikinci ay yine aynı şekilde yatırmaya başlayınca Orhan, Gülçin Hanım’a ‘Ben bu paranın hepsini bankadan istiyorum’ demiş. Hemen orada işten çıkarmışlar bunun üzerine. Onun da bir sürü hakkı içeride duruyor. Onun da mahkemesi sürüyor” dedi.

FATEKS İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden ödenmemesine ilişkin Fateks İnsan Kaynakları Danışmanı Turgay Çağlar, “Bununla ilgili kim ne diyor bilmiyorum ama bunlar bireysel de olabilir, çamur atmak için de söylenen laflar olabilir” demişti. Primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmasını isteyen işçilerin yaka paça işten atıldığına ilişkin iddialara ise Çağlar şu cevabı vermişti: “Bundan kaynaklı çıkarılmış işçimiz yok. Bir işçimizi işten çıkardık. Ancak sebebi işverene küfür etmesiydi. Bunun tutanakları da var. Böyle bir şey yok. Her geçen gün büyüyen 400 işçinin çalıştığı bir şirket burası. Bu kadar çalışanın yanında bir adamı ‘Sen böyle yapıyorsun’ deyip yaka paça atacak kadar küçük bir şirket değil burası. Bakkal değil burası, çırak atmıyoruz. Herkes belli kurallar çerçevesinde işe alınıyor burada. Belli kurallar çerçevesinde işten çıkarılıyor. Hiç kimseyi yasa dışı bir şekilde, kavga ederek, döverek ya da darbederek işten çıkarmışlığımız asla ve asla olamaz, olmamıştır da. Böyle bir durum yoktur.”

ÖNCEKİ HABER

‘Tuzla’da kaçak deşarjdan bir tek halkın haberi yokmuş’

SONRAKİ HABER

Okulu sevmek istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa