30 Aralık 2017 00:38

Eğitimin 2017 yılı tablosu: Sorunlar yumağı

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, 2017 yılında eğitim alanındaki gelişmeleri Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Eğitim, sınav sisteminin defalarca değiştiği, evrimin müfredattan çıkarılarak yerine cihat kavramının getirildiği, okullarda gerici, militarist ve cinsel istismarların arttığı bir yılı geride bıraktı.

Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından TEOG bir gecede kaldırıldı, üniversiteye giriş sistemi tekrar değiştirildi. Evrim teorisi müfredattan çıkarıldı, mevcut müfredat sürekli gerici içeriklerle değiştirildi. Eşofman giyen öğrencilerin zina yaptığını söyleyen felsefe öğretmeni, kamuoyu baskısı ile sadece açığa alınırken binlerce öğretmen hiçbir hukuki süreç işletilmeden ihraç edilmeye devam etti. Eğitimin niteliği günden güne düşerken aileler imam hatip-özel okul kıskacında sıkıştırıldı. Tarikat ve cemaatlere terk edilen eğitim kurumları istismarlarla gündemdeydi.

EĞİTİM SORUNLAR YUMAĞI

feray aytekin aydoğan

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan 2017 yılında eğitim alanındaki gelişmeleri Evrensel'e değerlendirdi. Aydoğan, eğitim sisteminde biriken sorunların yumak haline geldiğini söyledi. Sınav sistemi üzerinden yaşanan sürecin ciddi bir şekilde veli, öğrenci ve öğretmenleri olumsuz etkilediğini belirten Aydoğan, hâlâ belirsizliklerin devam ettiğini söyledi. Her çocuğun istediği okula gideceğinin açıklamasını hatırlatan Aydoğan, liselerin “nitelikli” ve “niteliksiz” okul şeklinde tanımlanmasını eleştirdi. Bu ayrıştırmanın okulları, öğrencileri, velileri kutuplaştırdığını belirten Aydoğan, nitelikli denilerek 600 okulun belirlendiği geri kalanın ise ağırlıklı olarak imam hatip ve meslek liseleri olduğunu aktardı.

İMAM HATİPLEŞTİRME VE ÖZELLEŞTİRME

Yüzde 10’luk bir dilim belirlenerek diğer öğrencilerin yaygın olarak imam hatip liselerine yerleştirileceğini kaydeden Aydoğan, “İmam hatip okullarından mezun 5 öğrenciden birinin bile üniversiteye yerleşemediğini, bu nedenle başarılı öğrencilerin imam hatip liselerine yerleştirilmek istendiğini söyledi. İmam hatipleştirmenin yanı sıra özelleştirme politikasının da izlendiğini ifade eden Aydoğan, bu eleme ile üniversiteye yerleşemeyen öğrencilerin özel okullara kayıt yaptıracağını” söyledi.

İHRAÇ EDİLENLER İADE EDİLSİN

Ayrıca bu yıla binlerce öğretmen ve akademisyen işsiz olarak girdi. OHAL KHK’leri ile binlerce üyelerinin ihraç edildiğini belirten Aydoğan, “OHAL Komisyonu hâlâ kimlerin görevlerine geri döndüğünü açıklamadı. Nuriye ve Semih arkadaşlarımızın hayati tehlikesi kritik bir noktada. Yaşamlarını kaybetme ile karşı karşıyalar. Ulusal ve uluslararası çağrılara rağmen süreç işletilmiyor. En ufak eylem veya basın açıklaması yasaklanıyor. Başta Nuriye ve Semih olmak üzere hukuksal sürecin işletilmesini, tüm arkadaşlarımızın görevlerine iade edilmelerini istiyoruz” diye konuştu. 

MÜDÜRLERİN YÜZDE 80’İ AYNI SENDİKADA

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan birçok okuldaki cinsel istismar, müfredatta olmayan gerici uygulamaların da münferit olmadığına dikkat çekti. Eğitim sisteminde 4+4+4 değişikliğinden bu yana liyakat koşullarının kaldırıldığını, torpil ve kadrolaşmanın yaygınlaştığını kaydeden Aydoğan, “Başta okul müdürlerinin mülakatla alınması, bunların yüzde 80’inin aynı sendikaya üye olması, okullarda tüm öğretmenlere yönelik baskıcı bir hat izlendiği süreci yaşıyoruz. Felsefe öğretmeninin açıklamasını görüyoruz. Bizim arkadaşlarımız hiçbir hukuki süreç işletilmeden ihraç ediliyor ama çok açık taciz açıklaması yapan bir kişi kamuoyu baskısıyla sadece açığa alınıyor” dedi. Aydoğan, bu kişilerin böyle bir korumadan cesaret aldığını” söyledi. 

MÜFREDAT İÇİN 2 AYDA BİR KARAR DEĞİŞTİRİLDİ

Öte yandan müfredat sorununun Türkiye’nin geleceğini belirleyen bir mesele olduğuna dikkat çeken Aydoğan, şöyle konuştu: “İnternet üzerinden görüş alıyoruz denilerek Türkiye’nin geleceği bir aya sığdırıldı. Eğitim sendikalarıyla, uzmanlarla, akademisyenlerle hiçbir süreç işletilmeden müfredat yapılamaz. En baştan itibaren ne kadar ciddiyetsiz bir süreç olduğunu görmüş oluyoruz. Türkiye’nin en kapsamlı müfredat değişikliği 6 yıl sürmüştü. Bugün ise öğretmenler önlerine gelince müfredatı görüyorlar. O kadar siyasi bir süreç işletildi ki; müfredatın bütün sınıflarda mı yoksa aşamalı olarak mı uygulanacağı konusunda 6 ay içinde 3 kere karar değiştirildi. Bu kadar korkunç bir süreç müfredatta işletildi. Müfredattaki değişiklik kanaat, ibadet, dua gibi dini referanslar üzerinden değerler eğitimi ağırlığıyla yapıldı. Barış, demokrasi gibi eğitimin  evrensel değerlerinin, ülkemizin değerlerinin olmadığını görüyoruz. Sadece evrimin çıkartılması, cihat kavramının konulması bile müfredatın hangi noktaya geldiğini gösteriyor”

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Ekonomik büyüme Kılıçdaroğlu'yu rahatsız etti

SONRAKİ HABER

‘Tuzla’da kaçak deşarjdan bir tek halkın haberi yokmuş’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...