29 Aralık 2017 14:01

İsveç halkı #Metoo’nun değişime yol açacağına inanıyor

İsveç halkı, cinsel tacize karşı başlatılan ve giderek yaygınlaşan '#MeToo' kampanyasının değişime yol açacağına inanıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te halk, Ekim ayında cinsel tacize karşı başlatılan ve giderek yaygınlaşan işyerinde cinsel taciz karşıtı kampanya “#Metoo/Ben de”nin değişime yol açacağına inanıyor.

Novus araştırma şirketinin yaptığı kamuoyu araştırmasının sonucu İsveçlilerin yüzde 70’inin kampanyanın etkili olduğunu ve olumlu değişiklere yol açacağını düşündüğünü gösterdi. 

#Metoo’nun değişimlere yol açıp açmayacağı sorusuna kadınların yüzde 72’si olumlu yanıt verirken erkeklerde bu oran yüzde 67. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü kampanyadan sonra kadınların tutumlarında değişiklik olacağına, cinsel tacizlere karşı çıkacaklarına ve yetkili kurumlara bildirimde bulunacaklarına inanıyor.

Kampanyanın değişime yol açacağını düşünenlerin çoğunluğu büyük yerleşim biriminde yaşayanlar. Partiler söz konusu olduğunda da Muhafazakar Parti üyeleri ilk sırada yer alıyor. Irkçı ve yabancı düşmanı parti üyelerinin arasında  #Metoo’nun değişime yolaçacağına inanaların oranı oldukça düşük. 

Erkeklerin yüzde 45’i, kadınların yüzde 30’u cinsel taciz suçlamalarının kısmen veya tamamen abartılı olduğunu ve bazıları cadı avına dönüştürüldüğünü düşünüyor. Abartılmadığını düşünen kadınların oranı yüzde 65 erkeklerde ise yüzde 52. 

‘CİNSEL TACİZ ÇOK KÖKLÜ, KAMPANYALAR YETMEZ’

Halkın yüzde 19’u ise kampanyanın her hengi bir olumlu sonuca yolaçmayacağı görüşünde. Bu grup içinde yer alan erkeklerden yüzde 47’si cinsel tacizlerin tekil olaylar olduğunu ve sayıları çok az sayıda olan kişiler tarafından yapıldığını iddia ediyor. Kadınlar içinde böyle düşünenlerin oranı ise yüzde 21. Buna karşın kadınların yüzde 66’sı cinsel tacizin çok köklü olduğunu ve sadece #Metoo kampanyalarıyla üstesinden gelinemeyeceğine dikkat çekiyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kriminolog Nina Rung, “Kadınlar cesaret ve güçlerini toplayıp tacizleri anlattılar. Bizle de istatistikler, gerçekler ve tanıklıkları açıkladık. Şimdi erkeklerin kendilerini sorgulamalarının ve tacizlerin son bulması için ne yapacaklarını düşünmelerinin zamanı” diyor.

KAMPANYA ETKİSİNİ BAŞLADIKTAN HEMEN SONRA GÖSTERDİ

Aslında #Metoo kampanyası başladıktan hemen sonra etkisini gösterdi. Norveç, Finlandiya ve diğer ülkelerden farklı olarak kadınlardan bazılarının isim vererek tacizcileri medyada suçlamaları tacizcilerin istifa ya da görevden alınmalarıyla sonuçlandı. Daha önceleri toplumun itibar gösterdiği aralarında milletvekili, belediye yöneticisi, gazete şefinin bulunduğu tacizciler ard arda yerlerini terk etmek zorunda kaldılar.

Tüm partiler, taciz idialarıyla ilgili iç soruşturma başlattı. Cinsel tacizle suçlanan Parlamento Başkanı hakkında soruşturma başlatıldı ve önümüzdeki seçimlerde aday olmayacağını açıklamak zorunda kaldı. 

‘RIZA YASASI’ KADINLARIN BAŞARISI

Kampanyanın en somut kazanımlarından bir diğeri de kadın örgütlerinin uzun süreden beri gündeme getirdikleri ancak direnişle karşılaşan ‘Rıza yasası’nın tasarılaşması oldu. Başbakan Stefan Löfven, Stockholm'de düzenlediği bir basın toplantısında yeni yıldan sonra 'Rıza Yasası'nın parlamentoya sunulacağını açıkladı. Yasa eşler arasında bile olsa sözlü veya fiziki rıza gösterilmedikçe her türlü cinsel ilişkinin tecavüz olarak kabul edilmesi ve cezalandırılmasını öngörüyor. Ayrı ayrı açıklamalar yapan muhalefette bulunan Hıristiyan Demokratlar, Liberal Parti, Merkez Partisi ve Moderat (Muhafazakar) Parti de, yasaya destek verdiğini açıkladı.

Hükümet ve belediyelerin cinsel tacize karşı mücadele eden kurum ve derneklere, sığınma evlerine daha fazla kaynak aktarılması kararı da kampanyanın kazanımları arasında. 

ÖNCEKİ HABER

Mordoğan'daki RES'lere verilen ÇED izni 2. kez reddedildi

SONRAKİ HABER

İsrail’den Gazze’ye saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...