29 Aralık 2017 13:44

Kurayla iş hakkı kazanan 30 işçiye KHK şoku

Rize'de hastanede hasta bakıcı olarak işe alınan taşeron işçilerin iş akdi, KHK'nin 4 Aralık 2017 tarihi öncesini kapsadığı gerekçesiyle feshedildi.

Paylaş

Aytekin KALENDER
Selçuk BAŞAR

Rize’de, 355 kişinin başvurduğu hasta bakıcılık işine kurayla girmeye hak kazanan 30 kişinin iş sevinci kısa sürdü. İş evrakını hazırlayan ve kıyafetlerini alan 30 kişiye, taşeron işçiler için çıkarılan kanun hükmünde kararnamenin (KHK) 4 Aralık 2017 tarihi öncesini kapsadığı gerekçe gösterilerek işe alınamayacağı bildirildi. İşçi adayları duruma tepki gösterdi.

Rize’de, geçen ay eğitim ve araştırma hastanesi ile devlet hastanesi bünyesinde 30 hasta bakıcı alımı yapılacağı duyuruldu. Asgari ücretle taşeron bir şirket üzerinden yapılacak alım için 355 kişi başvurdu. 27 Kasım tarihinde noter huzurunda yapılan kura ile 30 kişi iş hakkı kazandı. İş başvuru evraklarını hazırlayan, yeni iş kıyafetlerini alan ve bazıları da çalıştıkları işleri bırakan 30 kişi 2 Ocak tarihinde heyecanla iş başı yapmayı beklemeye başladı. İşçiler, önceki gün telefonla aranarak taşeron işçiler için çıkarılan kanun hükmünde kararnamenin 4 Aralık 2017 tarihi öncesini kapsadığı gerekçe gösterilerek işe alınamayacakları bildirildi. Yaşananlar üzerine hayal kırıklığı yaşayan 30 işçi adaylarının iş umudu da kısa sürdü.

‘KHK MAĞDURU OLMAK İSTEMİYORUZ’

Kendilere gelen telefonla hayal kırıklığı yaşadığını anlatan İşçi Adayı Nurcan Taşkın, “Kura sonucu gidip ilgili kurumdan da kurada hak kazandığımızı teyit ettik. Sonrasında gerekli evraklarımızı sağlık raporlarımızı alarak sözleşmemizi imzaladık. Firma arayarak iş haklarımızın feshedildiği bilgisini verdi. Bu telefon sonrasında yıkıldık. 2 Ocak itibari ile biz işe başlayacaktık. İşlerinden ayrılan ve şehirlerinden ayrılarak buraya yerleşen arkadaşlarımız oldu. Biz mağdur olduk. Masa başı iş istemiyorduk, herkes fedakarlık yaparak bu işe gönül koymuştuk. Zorluklarını görerek bu işe ihtiyacımız olduğu için bu işe başlamak istiyorduk. Yetkililerden bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

İşe çok ihtiyacı olduğunu ifade eden Derya Uzun, “Burada 30 kişi kura sonucu işe girmeye hak kazandı. Son 5 gün kala iş hakkımızın feshettiler. Gerçekten bu işe çok ihtiyacımız var. Temizlik işi yapacaktık. İşe ihtiyacımız olduğu için bunu seve seve kabul ettik. KHK mağduru olmak istemiyoruz. Bu 30 kişiye bir imkan sağlayacaklarına inanıyoruz. Umarım güvenimiz boşa çıkmaz” diyerek kendilerine yardım edilmesini istedi.

Hüseyin Turan ise KHK’nin çıkmasıyla dışarıda kaldıklarını belirterek şunları söyledi: “13 yıldır çalıştığım işyerinden bu iş yüzünden ayrıldım. Birçok kişi torpille işe girebiliyor. Okuma yazma bilmeyenlere kadro verildi. Hepimizin kriteri tutuyor. KHK’nin çıkmasıyla biz dışarıda kaldık. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanımız bize yardımcı olsun. Torpil istemiyoruz. Torpilsiz bir iş yapılmıştı ama iş hakkımız elimizden alındı.” (Rize/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da 1000 işçi adına TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Mordoğan'daki RES'lere verilen ÇED izni 2. kez reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...