29 Aralık 2017 12:59

Norveç Kronu en zayıf seviyesini yaşıyor

Norveç'te Merkez Bankası yetkilileri, son on yılda zayıflayan Norveç Kronundaki düşüşe dair bir açıklama yapamıyor.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Norveç  

Norveç Kronu, son on yılda önde gelen para birimlerine karşı en zayıf seviyesini yaşıyor. Merkez Bankası Şefi dahil yetkililer, krondaki bu düşüşe şaşırdıklarını belirtiyor ve düşüşün nedenini açıklayamıyorlar. Merkez Bankası Müdürü Øystein Olsen, Devlet Nanalı NRK’ye yaptığı açıklamada, krondaki bu zayıflama için petrol fiyatları ve yurtdışı faiz oranlarınındaki farklar dışında bir açklamanın zor olduğunu söylüyor. 

Perşembe günü öğleden sonra, avronun değeri 9.87 krona kadar yükseldi. NRK’nin haberine göre son birkaç haftadır Norveç Kronu, avronun 10 kronu aştığı 2008 mali krizinden bu yana en zayıf noktasında.

Norges Bank 14 Aralık’ta yeni faiz oranı ile ilgili bir açıklamada bulunmuş, faizlerin oranlarının yükseleceğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra  beklenildiği gibi, kron döviz kurunda bir sıçrama oldu.  Fakat bunun etkisi çok çabuk sona erdi. Bu durumu NRK’ya açıklayan Merkez Bankası Müdürü Øystein Olsen, “Sonra kron ertesi günlerde  tekrar zayıfladı. Norges Bank da dahil olmak üzere çoğu bu duruma  şaşırdı” dedi. Piyasa  uzmanlarının da düşüşü  tam olarak anlatmada güçlük çektikleri belirtiliyor.

KONUT FİYATLARINDA ÇÖKÜŞ ENDİŞESİ

Krondaki düşüşün, kısmen İskandinav ülkeleri Norveç ve İsveç’in ekonomisinde ve gelecekte tüketim için önemli olan konut fiyatlarındaki düşüşten duyulan endişeden kaynaklandığı da belirtiliyor. Bu durumun bazı yabancı yatırımcıları korkutarak Norveç ve İsveç kronlarından uzak tutabileceği belirtiliyor. Olsen açıklamasında, “Haftadan haftaya krondaki hareketliği  açıklamak kolay değil. Konut fiyatlarında düşüş gibi, piyasada bahsettiklerimiz  nedenler dışında başka bir açıklamamız yoktur” diyor.

Norges Bank’tan gelen en son para politikası raporunda Merkez Bankası, kronun önümüzdeki yıl yavaş yavaş güçleneceğine dair bir inançları olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra, birçok emlak bürosu ise krondaki bu zayıflığın uzun süre kalabileceğine inanmaktalar.

Merkez Bankası Müdürü Øystein Olsen, önümüzdeki yıl için ise “Kron döviz kurundaki bu risk priminin tersine çevrileceğine kuvvetle inanıyoruz, böylece kron şimdikinden daha güçlü bir durumda olur” yorumu yapıyor.  

ÖNCEKİ HABER

Filistin'de protesto edenlere ateş açıldı: 7 yaralı

SONRAKİ HABER

Adana’da kesime hazır 50 at ve eşeğe el konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...