29 Aralık 2017 12:39

Finlandiya’da çalışanlar grevde, bankalar kapalı

Finlandiya’da banka çalışanları, Ulusal Aracı Minna Helle’nin sendika örgütleri ve  banka işverenleri yaptığı görüşmeler sonuç vermeyince greve çıktı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Ulusal Aracı Minna Helle’nin sendika örgütleri ve  banka işverenleri yaptığı görüşmeler sonuç vermeyince Finlandiya’da 28 ve 29 Aralık günleri banka çalışanları işi bırakarak greve gitti.

Anlaşmazlık, banka işverenlerinin çalışanların şemalarını değiştirmek istemesi ve hafta tatillerinde çalışmalarını dayatması üzerine patlak verdi. Sendika, çalışanların hafta sonu çalıştırılmalarının önemine binaen  iş kolu çapında yapılacak merkezi görüşmelerde değil yerel düzeyde ele alınmasını ve tartışılmasını istiyor.

Hafta sonu çalışmalarının nasıl olacağı konusunda da taraflar farklı düşünüyor. Sendikalar hafta sonu çalışanlara işverenin önerdiği ödentiyi de yetersiz buluyor.

Soruna çözüm bulunamaması durumunda bankalarda çalışan üst düzeydeki yöneticileri örgütleyen YTN Sendikası da, 4-5 Ocak tarihlerinde greve gideceğini açıkladı. Danska Bank’ta örgütlü sendika da greve gideceğini belirtti. 

Bankalar, grev nedeniyle müşverilerine cash para çekmeleri ve kullanmaları çağrısında bulundu. Grevin sürmesine rağmen bankaların internet üzerinden sürdürdükleri hizmetler ve para tranfserlerinin devam edeceği anacak yavaşyayabileceği belirtildi.

Bankaların grev konusunda kamuoyunu daha önceden uyarmaması sonucu bazı bankaların önünde her zaman ki gibi kuyruklar oluştu. Müşteriler, bankaların kendilerini grev ile ilgili bilgilendirmemesine tepki gösterdi.

HBL gazetesine açıklama yapan banka müşterilerinden Louise Lindholm, banka memurlarının tatil günleri çalıştırılmaya zorlamalarına tepki gösterere “hafta sonu çalışmaları gönüllü olmalı” dedi.

Müşterilerin çoğunluğu memurların hafta sonu çalıştırmaları yerine hafta içinde bankaların bir kaç saat daha açık tutulmasının daha uygun olduğunu düşünüyor.

Konunun kilitlendiğini ve görüşmelerde ilerleme kaydedilmediğini söyleyen Ulusal Aracı Minna Helle, “Şu durumda anlaşmazlığı çözebilmek için yapılacak bir şey yok” dedi. Banka ve sendika temsilcilerinin konuyu yeniden ele almaları için henüz bir tarih belirlenemediğini de söyledi.

Benzeri bir anlaşmazlık, bu yılın Aralık ayı başında sigorta şektöründe başgöstermişti. Ancak taraflar, hafta sonu çalışmalarının gönüllü olması üzerinde uzlaşmaya varınca sorun çözülmüştü. 

ÖNCEKİ HABER

İki genç madende öldü, Fas ayağa kalktı

SONRAKİ HABER

Filistin'de protesto edenlere ateş açıldı: 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...