29 Aralık 2017 12:31

Basın Konseyi: 2017 için üzgünüz, yeni yıl için kararlıyız

Basın Konseyi yayınladığı yeni yıl mesajında “Medyanın siyasi, idari ve yargısal yeni baskılarla karşılaşmamasını umuyoruz” denildi.

Paylaş

2017 yılını basın özgürlüğü açısından en kötü dönem olarak tanımlayan Basın Konseyi, “Bu süreçte 100’ü aşkın gazetecinin tutukluluğu devam etti. Cezaevlerindeki meslektaşlarımız özgürlüğe kavuşamadı… Art arda yeni davalar açıldı… Mahkumiyet kararları birbirini izledi… On bini aşkın gazeteci işsiz kaldı… Çok sayıda medya kurumu kapatıldı ya da el konuldu… ‘Dışarıdakiler’ de sansür ve otosansür belasıyla görevini yapamaz oldu” dedi.

SON GÜNLERDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANDI

Medyanın 2018 yılında da yine hapis tehdidi altında görevini yapmaya çabalayacağını ifade eden Basın Konseyinin yayınladığı yazılı açıklama şöyle: “Bu tablo maalesef Türkiye’nin itibarını zedelemeye devam edecek.Yılın son günlerinde yine hayal kırıklığı yaşandı, umutlar 2018’e kaldı. Cumhuriyet Gazetesi davasının son duruşmasında yine tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi.

TALEPLER

Türkiye’nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya liderliğine oynayan (!) ülke imajı perçinlenmiş oldu. Üstelik, mahkeme anlaşılmaz bir kararla duruşmayı Silivri’ye aldı ve 9 Mart 2018’e erteledi.

*  Bunu kabul edilemez buluyoruz.

* Adil yargılanma hakkının vazgeçilmez unsuru olan ‘yargılamanın aleniliği’ ilkesinin pratikte hayata geçmesi, ilgilenen herkesin duruşmayı takip edebilme imkanına kavuşturulmasıyla mümkün olur. 

* Duruşmanın ücra bir yerde değil, İstanbul’da görülmesini talep ediyoruz.

* Cumhuriyet davası ile gazetecileri ilgilendiren diğer tüm ceza davalarının bir an içinde bitirilmesini…

* Sanıkların ‘makul sürede yargılanma’ haklarına uyulmasını…

* Meslektaşlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyor ve bekliyoruz.

Tutuklu yargılanmanın istisnai olduğunu; basın özgürlüğü söz konusu olduğunda bu istisnanın en geniş kapsamda yorumlanması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. 2018 yılında medyanın siyasi, idari ve yargısal yeni baskılarla karşılaşmamasını umuyor; demokratik toplumun vazgeçilmez koşulu olan ‘medya özgürlüğü’nün sağlanması için siyasal iktidarın ve yargı organlarının azami çabayı sarf etmesini diliyoruz. Basın özgürlüğünün yaşatılmasının, halkın haber alma hakkı için, ekmek-su kadar önemli olduğunu bir kez daha yineliyoruz. Yaşanan bu süreçten üzgünüz ama gelecek için umutluyuz, kararlıyız. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Karataş Belediyesinde memur ve işçilerin TİS’i imzalandı

SONRAKİ HABER

İki genç madende öldü, Fas ayağa kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...