29 Aralık 2017 12:26

Karataş Belediyesinde memur ve işçilerin TİS’i imzalandı

Tüm Bel-Sen ve DİSK Genel-İş Adana şubeleri Karataş Belediyesinde toplu iş sözleşmesi gerçekleştirdi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

 

Tüm Bel Sen ve DİSK Genel İş Adana şubeleri Karataş Belediyesinde toplu iş sözleşmesi gerçekleştirdi. İşçiler lehine olumlu maddelerin yer aldığı toplu sözleşmeleri değerlendiren sendikacılar asgari ücretin belirleneceği bu günlerde yapılan sözleşmelerin işçilerin örgütlülüğünden geldiğine dikkat çekerek açlık sınırının altında olan asgari ücretin insanca yaşayacak düzeye çıkarılması gerektiğini ifade ettiler. 

‘HER AY 980 LİRA’

Belediyede çalışan memurların örgütü olduğu Tüm Bel-Sen ile Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal arasında gerçekleşen toplu sözleşmede, toplam ücret artış yüzde 20 olarak gerçekleşti. 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede çalışanların ve sözleşmeli memurların halen almakta oldukları aylıklarına ilaveten her ay net 980 lira, Ramazan Bayramında 800 lira, Kurban Bayramında bin lira ve yılbaşında 600 lira net ödeme yer aldı. Evlenmeleri durumunda ve  doğan çocuklar için biner lira, 700 lira yakacak, yıl içinde toplan bin lira giyecek yardımı, 10 bin lira ölüm yardımının yer aldığı sözleşmede her yıl Ekim ayında; ilköğretimde okuyan çocuğu için net 500, ortaöğretimde okuyan çocuğu için net 600, üniversite ve yüksekokulda okuyan çocuğu için net bin lira öğrenim yardımı yapılması maddeleri yer aldı. 

‘KESK’TE ÖRGÜTLENİN’

Sözleşmeyi değerlendiren Tüm Bel Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik, örnek bir toplu sözleşmesi imzaladıklarına dikkat çekerek emekçilere ve belediye başkanına teşekkür etti. Hükümetin OHAL ile emekçilerin haklarını savunan sendikaları hedef hakine getirdiğini ve ihraç edilen arkadaşlarının da emekçilerin haklarını savundukları için ihraç edildiklerini ifade etti. Çelik, kamu emekçilerini emekçilerin hak mücadelesi içerisinde doğan KESK’te örgütlenmeye çağırdı. 

İLK SÖZLEŞMEDE YÜZDE 35, VERGİ DİLİMİNİ İŞVEREN ÖDEYECEK

DİSK Genel-İş Sendikası Adana Şubesi daha önce Türk İş’e bağlı Belediye-İş’in örgütlü olduğu Karataş Belediyesinde kadrolu işçileri örgütleyerek ilk sözleşmelerini gerçekleştirdiler. En az yüzde 35 ücret artışının sağlandığı sözleşmede en düşük 80 lira olan günlük ücret 117 liraya çıkarıldı. 3 yıllık sözleşme imzaladıkları bilgisini veren Genel-İş Adana Şube Sekreteri Serdar Çapar, sözleşmede sonraki yıllar için yüzde 12’lik, sosyal haklar da eklenince toplam yüzde 20’den fazla artış olacağını aktardı. 

Çapar’ın verdiği bilgiye göre işten çıkarılma durumunda mevcut tazminatlara ek olarak ödenen kötü niyet tazminatının 4 haftalık ücretten 29 ile 32 haftalık ücrete çıkarıldığı sözleşmede, kıdem zammında yüzde yüzlük bir artış gerçekleştirildi. Ölüm yardımında yüzde yüz artış sağlandı. 400 lira olan yemek yardımı 850 liraya çıkarıldı. Kadın işçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde izinli olacak, 1 Mayıs’ta işçilerin çalıştırılması durumunda 200 lira ikramiye, 1 Ocak’ta 450 lira yılbaşı ikramiyesi verilecek.  İşçilerin vergi dilimlerinin 6’ıncı aydan sonra ikinci ve sonrasında üçüncü vergi dilimlerine girecek. Toplu sözleşmeye göre vergi dilimlerine giren kısım işveren tarafından ödenecek, işçiler vergi diliminde gerçekleşen artıştan etkilenmeyecek. 

‘İYİ BİR ÜCRET İÇİN ÖRGÜTLENİN’

Sözleşmeyi değerlendiren Genel-İş Sendikası Adana Şube Sekreteri Serdar Çapar, ilk defa örgütlendikleri belediyede Türkiye’de örnek olacak bir sözleşme imzaladıklarını belirterek Genel-İş’te örgütlenen işçilere ve Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal’a teşekkür etti. Asgari ücretin hala açlık sınırının altında olduğunu ifade eden Çapar, öncelikle asgari ücret için sendika olarak belirledikleri 2300 lira taleplerini yinelediklerini belirterek insanca yaşayacak bir ücret için sendikada örgütlenmeye çağırdı. Birlikteliğin hak kazandırdığını dile getiren Çapar, “Kazanmış olduğumuz haklar bize güzel bir yaşam sağlar. Herkesi sendikalı olmaya çağırıyoruz” dedi. 

‘TAŞERON DÜZENLEMESİ KONUSUNDA SORU İŞARETLERİ VAR’

Taşeron düzenlemesinin işçiler için eskisinden kötü sonuçlar doğuracağını ifade eden Çapar, “4 Aralık’tan sonra işe başlamış olma şartı soru işaretleri yaratıyor. Örneğin bin işçinin çalıştığı bir belediyede emeklilik yaşı gelmiş olan ve güvenlik soruşturmasından geçememiş olan 300 kişi olursa aynı işi 700 kişi ile mi yapacaklar? Bu belli değil” dedi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Peru'da diktatöre af isyanı sürüyor: Başkan istifa etmeli

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi: 2017 için üzgünüz, yeni yıl için kararlıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...