29 Aralık 2017 12:17

Peru'da diktatöre af isyanı sürüyor: Başkan istifa etmeli

Peru’da 25 yıl hapse mahkum olan Alberto Fujimori’nin affına yönelik öfke sürüyor: Devlet başkanı bize ihanet etti, istifa etmeli.

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Peru’da iktidarı döneminde işlediği insanlık suçları nedeniyle 25 yıl hapse mahkum olarak hapse atılan Alberto Fujimori’nin kirli pazarlıklar sonucu affedilmesine yönelik öfke dinmiyor. 

İktidarı döneminde terörle mücadele adı altında sivil katliamlar yapan Fujimori’nin çocuklarının yönettiği siyasi parti, mevcut Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski’yi (PPK), rüşvet aldığı gerekçesiyle Mecliste yapılan azledilme oylamasında ‘hayır’ oyu vererek kurtarmışlardı. Kuczynski de ertesi gün af kararını açıklamıştı. 

‘BAŞKAN BİZE İHANET ETTİ’

Affın ardından başlayan protesto eylemleri ise sürüyor. Önceki gün de başkent Lima’da sendikalar, kitle örgütleri, öğrenci dernekleri, sanatçılar, kadın örgütleri ve sivil katliamlarda öldürülenlerin ailelerinin katıldığı binlerce kişilik bir yürüyüş yapıldı. 

Yürüyüşte Fujimori döneminde katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Guardian’ın haberine göre öfkenin hedefinde ise Devlet Başkanı Kuczynski vardı. Gazeteye konuşan Maria Isabel Cedano, “Başkan tüm meşruluğunu kaybetti. Bize ihanet etti. İstifa etmeli ve seçimler yapılmalı” dedi.  

‘ADALETİN PAZARLIĞI OLMAZ’

Yürüyüşe katılanlar “Af, hakarettir” yazılı pankartlar ve “Adaletin pazarlığı olmaz” dövizleri taşırken, sık sık da “PPK defol” sloganları attılar. 

1992 yılında ordunun gerçekleştirdiği Barrios Altos Katliamı’nda 8 yaşındaki oğlu ve kocası öldürülen Rosa Rojas Borda da, Guardian’a verdiği görüşünde, “Fujimori ancak katlettiklerinin ailelerinden af dileyebilir. Hepsinin adı ve soyadı belli” diyerek tepki gösterdi.
1992’de kaçırılarak öldürülen 9 üniversite öğrencisinden biri kendi kızı olan, bugün 70 yaşındaki Carmen Oyague de, “PPK asla bizleri, kurbanların ailelerini, görüşmeye çağırmadı. Keiko ve Kenji’yi (Fujimori’nin çocukları) ise üç kere çağırdı” dedi. 

‘MAĞDURLARINA SURATINA TOKAT NİTELİĞİNDE’

Peru’daki insan hakları davalarının avukatları ise af kararının hukuki değil siyasi bir karar olduğu görüşünde. Yasal Savunma Enstitüsü avukatlarından Carlos Rivera, Devlet Başkanı Kuczynski’nin geçtiğimiz hafta gündeme gelen yolsuzluk oylaması nedeniyle gündeme geldiğini belirtti. BM’nin insan hakları uzmanları da, af kararı için, insan hakları istismar edilenlerin “suratlarına bir tokat” niteliğinde olduğunu açıklamışlar, “Peru’da hukuk devleti ilkesinden büyük geri çekiliş” olduğunu belirtmişlerdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nostaljik tramvay yarın İstiklal’de seferlerine başlayacak

SONRAKİ HABER

Karataş Belediyesinde memur ve işçilerin TİS’i imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa