29 Aralık 2017 11:27

Y. Şafak'ın 'Katil sizsiniz' manşeti ifade özgürlüğü sayıldı

Anayasa Mahkemesi, 'Katil sizsiniz' manşeti atan Yeni Şafak hakkında yapılan başvuruyu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. 

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Hasip Kaplan ve bazı partililere yönelik “katil sizsiniz” manşeti atan Yeni Şafak gazetesi hakkında yapılan başvuruyu “ifade özgürlüğü” kapsamında gördü. Kaplan'ın avukatı, söz konusu gazetenin 18 Ağustos 2012 tarihli manşetine dair 12 Şubat 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda milletvekillerine "Hakaret" edilerek, "Kişilik haklarına saldırı" olduğuna yer verildi.

‘BDP YETERLİ TEPKİ VERMEDİ’

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi "Başvuru konusu haber, Çukurca ilçesinde yaşanan terör olaylarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) on bir mensubunun hayatını kaybetmesine ilişkindir. Haberde özet olarak bölgede yaşananların aktarılmasından sonra BDP, yaşanan olaya yeterli tepkiyi vermediği ve genel olarak PKK terör örgütüyle araya konulması gereken mesafeyi koymadığı gerekçesiyle eleştirilmektedir. Bu bağlamda haberin kamuya yönelik bir tartışma başlatma amacı taşıdığı ve kamuyu ilgilendirdiği konusunda şüphe yoktur" kararı verdi.

'TERÖR OLAYLARINDA BDP’NİN SORUMLULUĞU BULUNMAKTA’

AYM, "Katil Sizsiniz" manşet için söz konusu ifadelerin haberin bütünüyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, "Gazeteye göre BDP, PKK terör örgütünü meşrulaştırmakta ve bir siyasi parti olarak söz konusu terör eylemlerine ve şiddete karşı gerekli ve yeterli tepkiyi gösterememektedir. Dolayısıyla gazeteye göre bölgede yaşanan şiddette, terör eylemlerinde ve terörle bağlantılı olaylarda BDP'nin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu itibarla başvurucunun şikâyet ettiği ifadelerin somut olgusal iddialar olmaktan çok BDP'ye yönelik değer yargıları olduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

'ELEŞTİRİ SINIRLARINI AŞTIĞINDAN BAHSEDİLEMEZ'

AYM kararının devamında şu ifadelere yer verdi: "Bu doğrultuda başvurucunun siyasetçi kimliği ve haber konusunun kamuyu ilgilendiren niteliği de dikkate alındığında, özellikle BDP tarafından teröristlerin şehit ilan edilmesi ve BDP'li bir milletvekilinin sarf ettiği, gazete tarafından tehdit olarak yorumlanan sözler bağlamında, gazetenin şikâyet edilen manşetle yaptığı eleştirinin kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığından bahsedilemez.

SİYASETÇİLERİN KATLANMASI GEREKEN YÜKÜMLÜLÜK

Başvurucu, söz konusu gazetenin ülkedeki okuyucu potansiyeli düşünüldüğünde haberde kendi fotoğrafına yer verilmesi nedeniyle hedef gösterildiğini ve zarar tehlikesi altında bırakıldığını da iddia etmektedir. Haberin yayımlandığı dönemde BDP Grup Başkan vekilliği görevini yürütmekte olan başvurucunun, partisiyle ilgili olarak yapılan bir haberde fotoğrafına yer verilmesinin, basın özgürlüğü karşısında siyasetçilerin katlanması gereken yükümlülükler kapsamında kaldığı değerlendirilmiştir.
 
Açıklanan nedenlerle derece mahkemelerince tarafların haklarının değerlendirilmesinde açık bir dengesizlik bulunmadığı anlaşıldığından, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan şeref ve itibarın korunmasını isteme hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir."

DEMİR: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DENGESİNİ TUTTURAMAMIŞTIR

Mahkemenin oy birliği ile karar verdiği başvuruya ilişkin Kaplan’ın avukatı Ramazan Demir, "AYM kararında söylediği gibi kişisel hak ve basın özgürlüğü dengesini tutturamamıştır. Söz konusu Kürt siyasetçiler olunca basın ve ifade özgürlüğü vurgusu aslında ifade özgürlüğünden sadece belirli bir kesimi faydalandırmak demek olur ki bu da AYM’nin son dönemlerdeki Kürt siyaseti ve siyasetçileri ile ilgili yaklaşımına paralel bir tablo ortaya çıkarmıştır" sözleriyle değerlendirdi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

TGS: 2018 özgürlük yılı olsun

SONRAKİ HABER

ByLock'tan tahliyelerin işe iadesi için yeni KHK iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...