04 Nisan 2011 12:24

"Suçlu Dink'i vatan haini gösteren gazeteler"

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, mahkemede pişman olduğunu belirterek, "Ben suçlu değilim, suçlu Hrant Dink'i vatan haini olarak gösteren manşetlerdir. Ben gözümdeki çöpü çıkardım; şimdi bu manşetleri atanlar düşünsün. Beni bu sürece getirenler

Paylaş


İstanbul 2.Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıkan Samast, duruşmada kendisini yönlendiren güçlere işaret etti ve bunların arasına bir kısım medyayı da kattı. Dink'in ailesinin Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasını protesto etmek için katılmadığı duruşmada geniş güvenlik önlemleri alındı.

Cinayete ilişkin bazı görgü tanıklıklarının dinlenmesiyle başlanan duruşmada, Samast cinayete ilişkin olarak yazdığı 4 sayfalık mektubu okudu. Samast, okuduğu mektubunda pişman olduğunu ve kullanıldığını itiraf etti. Mektubuna, "Lanetli bir lav gibi en güzel gençliğim akıp gidiyor" cümlesiyle başlayan Samast, Dink'i öldürmesiyle sonuçlanan sürecin 2004 yılındaki Türkiye-Gürcistan maçıyla başladığını söyledi. Gençlik yıllarının verdiği cahillikle ve Yasin Hayal'in zorlamasıyla bu cinayeti işlediğini ve kullanıldığı için çok pişman olduğunu da dile getiren Samast, "Zaten vurmadan önce de vazgeçecektim. Ama aklıma Yasin Hayal geldi. Dink'i vatan haini gibi gösteren gazete manşetleri geldi. O an kendimi kaybettim ve vurdum. Bugün olsa vurmaz, gidip kendisiyle tartışırdım. Belki de tartışmadan ben haklı çıkardım" diye konuştu.

Hrant'ı kendisinin değil gazete manşetlerinin öldürdüğünü, o yıllarda Agos'un yerini dahi bilmediğini ileri süren Samast, "Beni bu sürece götürenler şimdi her yerdeler. Ben suçlu değilim, Dink'i vatan haini gösteren manşetler suçlu. Ben burada yargılanırken, Dink'i hedef gösteren gazete manşetlerini atanlar, köşe yazılarını yazanlar neden yargılanmıyor? Aydınlar Türk halkı için balık hafızalı diyor. Evet biz balık hafızalıyız. Gözünde çöp olan, herkesin gözünde çöp olduğunu sanırmış. Ben gözümdeki çöpü çıkarttım. Bu nedenle bugün yargılanıyorum" diye konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davanın 25 Ekim 2010'daki duruşmasında, tutuklu sanık Ogün Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle 6008 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca dosyası ayrılarak “görevsizlik kararı” ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili iddianamede, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen Samast'ın “Hrant Dink'i öldürme” suçlamasıyla, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak, 18 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. İddianamede, sanığın “terör örgütüne üye olma” ve “ruhsatsız silah taşıma” suçlamalarıyla da 8,5 yıl ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘Adana’da zeytin gen merkezi katlediliyor’

SONRAKİ HABER

Performansa karşı grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa