29 Aralık 2017 10:53

Remzi Çalışkan: Kadro mücadelesi devam edecek

Genel İş Sendikası Genel Başkanı, Remzi Çalışkan, Taşeron işçiye kadronun KHK ile düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Paylaş

DİSK/Genel İş Sendikası Genel Başkanı, Remzi Çalışkan, Taşeron işçilere kadro verilmesinin KHK ile yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, kadro mücadelesinin devam edeceğini söyledi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası, Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılmasına Ulus Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Yüzlerce taşeron işçinin katıldığı açıklamada konuşan DİSK/Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, Hükümetin düzenlemeyi yangından mal kaçırırcasına yaptığına vurgu yaparak, “Bu düzenleme ayrımcı ve eşitsizdir. Kabul etmiyoruz” dedi.

‘YEREL YÖNETİMLERDE 500 BİN İŞÇİ KADRO DIŞI BIKARILDI’

Çalışkan, düzenleme ile birlikte kamudaki taşeron şirket işçileri ile merkezi idare ve yerel yönetim işçilerinin iki sınıfa ayrıldığını belirtti. Çalışkan, “Merkezi yönetime alınacak işçiler devlet istihdamını düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına alınmış; yerel yönetimlerdeki taşeron şirket işçileri ise belediye şirketlerine mahkum edilmiştir. Taşeronluğu bitirdik, herkese kadro verdik söylemini kuranlar yerel yönetimlerde taşeron şirketler ve belediye şirketlerinde çalışan 500 bin işçiyi kadro dışı bırakmışlardır” diye belirtti. 

‘YEREL YÖNETİM HİZMETLERİ KAMU HİZMETİ DEĞİ MİDİR’

“Yerel yönetim hizmetleri kamu hizmeti değil midir?​” diye soran Çalışkan, yapılan düzenlemede ile kadroya alınacak işçilere için getirilen sınav sistemine dikkat çekti.  Çalışkan, şöyle devam etti:  “Merkezi idare ve yerel yönetimlerdeki sınav uygulaması eleme amaçlıdır ve keyfidir. Sınav yöntemi konusundaki düzenlemeye göre ‘sınav yazılı ve/veya sözlü olabileceği gibi yazılı sözlü birlikte veya uygulamalı olarak yapılabilecek. Bu yöntem idarelere istediğini al, istemediğini ele yöntemidir. Bu eleme yetmezmiş gibi merkezi yönetim kurumlarında tüm sınav süreci ilgili idarenin yetkisindeyken yerel yönetimlerde bu konu çıkarılacak yönetmeliğe bırakılmıştır.”

‘HÜKÜMET KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYOR’

Çalışkan, hükümetin yaptığı düzenleme ile belediye şirketlerini kontrol altına almak istediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Hükümet yerel yönetimlerdeki taşeron şirket işçilerini yerel yönetim şirketlerine mecbur kılmış ve bunu da kadro olarak süslemeye çalışmaktadır. Ama bununla birlikte aslında Türk Ticaret Kanunu’na tabi olarak faaliyet gösteren şirketler bütçe ve personel açısından Hükümet denetimine alınmaktadır. Bu düzenleme yerel yönetimleri zapturapt altına almayı amaçlamaktadır. Özellikle muhalif belediyeler bu düzenlemeyle kıskaç altına alınacaktır. Şayet Hükümet yerel yönetim işçileri için yarattığı eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsa ve bu düzenlemede ısrarlıysa, bu şirketleri kamu şirketi statüsüne almak, 657 sayılı Yasaya bu şirketleri ilave etmek ve şirket işçilerini de bu yasa kapsamına almak zorundadır. Yerel yönetim işçilerinin kadro hakları için mücadeleye devam edeceğiz. Bugüne kadar yürüttüğümüz kadro mücadelesini eşitlik arayarak bundan sonra da sürdüreceğiz. Hiçbir hükümetin işçiler arasında ayrım yapmak ve işçilere eşitsiz davranmak hakkı yoktur. Onun için diyoruz ki bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Mücadelemiz devam edecek.” (Ankara/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da sanayi sitesindeki deri atölyesinde yangın

SONRAKİ HABER

2018 yılı asgari ücreti 1603 TL olarak belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa