29 Aralık 2017 10:40

Encu: Failleri bilinen katliamın üstü örtülmeye çalışılıyor

Uludere Kaymakamının darbedilmesiyle ilgili davada savunma yapan Ferhat Encu faillerini bilinen katliamın üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi.

Paylaş

Uludere Kaymakamının darbedilmesiyle ilgili davada savunma yapan Ferhat Encu faillerini bilinen katliamın 6 yıldır üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi

Roboski katliamı sonrası taziye yerine giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darbedilmesiyle ilgili açılan davada savunma yapan tutuklu HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, faillerini bilinen katliamın 6 yıldır üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi.
 
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 34 yurttaşın F-16 uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitirmesi üzerine 31 Aralık 2011 tarihinde taziye yerine giden dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darbedilerek yaralanmasıyla ilgili aralarında HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun bulunduğu 31 kişi hakkında açılan dava görüldü.  “İnsan öldürmeye teşebbüs” ve “basit yaralama”  suçlarından ömür boyu hapis istemiyle açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Şırnak'tan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmişti.
 
Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Ferhat Encu’nun SEGBİS ile katıldığı duruşmaya, diğer sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşma iddianamenin özetinin okunmasıyla başladı.

'ROBOSKİ KATLİAMININ ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILMIŞTIR'

Savunmasa başlamadan önce bir kaç şey ifade etmek istediğini söyleyen Ferhat Encu, şöyle devam etti: " 6 yıl önce 28 Aralık 2011 tarihinde Roboski sınırında kendi ihtiyaçlarını gidermeye çalışan, yıllardır hor görülen, sınırlar çizilerek akrabalar arasında engel oluşturulan köylüler, Türk savaş uçakları tarafından bombalanmış 17'si çocuk olmak üzere 34 kişi yaşamını yitirmiştir.  Dün bu olayın yıldönümüydü. Bu katliamı gerçekleştirenler ve sorumluluğu olanları bir kez daha lanetlediğimi ifade etmek istiyorum. Yaşamını yitirenleri özlemle anıyorum. Bu katliamın kimler tarafından gerçekleştirildiği, kimlerin sorumlu olduğu tarafımızca bilinmektedir. Ancak sorumlular yargılanmış değillerdir. Yargılanmadıkları gibi dosya kapatılmış, iç hukuk yolları tüketilmiş, hem yargı hem siyasi makamlar tarafından 'kaza' oldu, 'kasıt' yok denilerek üzeri kapatılmaya çalışılmıştır. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum bu olay, o gün gece yaşananlardan bağımsız olarak ele alınırsa çok yazık olur."

MAHKEME BAŞKANI SEGBİS'TE ISRAR ETTİ

Encu, bu sözlerinin ardından daha iyi savunma yapmak adına, bir sonraki duruşmada mahkeme huzurunda savunma yapmak istediği söyledi.
 
Encu, “2 yıldır SEGBİS üzerinden yargılanıyorum. Hakkımda açılan tüm davalar SEGBİS üzerinden görüldü. Bu yüzyüzelik ilkesinin de ihlali demektir. Bu dava benim açımdan tarihi bir davadır. Benim açımdan basite alınacak bir dava değildir. 6 yıldır ne yaşanmışsa bu dava ile irtibatlıdır. Bu nedenle huzurunuzda savunma yapmak istiyorum" dedi
 
Bu sırada araya giren Mahkeme Başkanı’nın, "Seni buraya çağırırsak burada bekleyemezsin, savunmanı yaptıktan sonra aynı gün arabayla geri dönersin. Burada bekleme şansın yok. Getirilmen can güvenliğin nedeniyle sıkıntılı" sözleri üzerine Encu, "Olur bu riski göze alıyorum" dedi. 
 
Ancak Mahkeme Başkanı, Encu’ya "Şimdiden söyleyeyim. Bir sonraki duruşmaya SEGBİS ile katılman için karar yazacağım" yanıtı verdi.

DAVA MART AYINA ERTELENDİ

Encu'nun avukatı Özlem Zıngıl da, müvekkili hükümlü olduğu için vasilik sorunu çıktığını, görüşmek için savcılığa talepte bulunmalarına rağmen, kendilerine izin verilmediğini belirterek,  bu nedenle savunma yapmak için hazırlanamadıklarını söyledi. 
 
Duruşma savcısı ise sunduğu mütalaasında, Encu'nun duruşmaya getirilmesi yönündeki talebin reddedilmesini isteyerek, davadaki eksik hususların giderilmesini istedi.   
 
Ara kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, 694 sayılı KHK ile yapılan değişikliği gerekçe göstererek Encu'nun duruşmaya katılması yönündeki talebini reddetti. Mahkeme, Encu'nun bir sonraki duruşmada yine SEGBİS üzerinden hazır edilmesi için hükümlü olarak kaldığı cezaevine yazı yazılmasına karar verdi. 
 
Mahkeme eksik hususların giderilmesi için davayı Mart ayına erteledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusunun İdlib'in güneyindeki operasyonları sürüyor

SONRAKİ HABER

4 yıl önce komaya giren Michael Schumacher, gizemini koruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...