29 Aralık 2017 10:23
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ocak 2018 11:39

Suriye ordusunun İdlib'in güneyindeki operasyonları sürüyor

Suriye ordusu, cihatçıların kontrolündeki İdlib'in güneydoğu kırsalında ilerlemeyi sürdürüyor.

Paylaş

Suriye ordusu, cihatçıların kontrolündeki İdlib'in güneydoğu kırsalındaki operasyonlarını sürdürüyor.

Al Masdar'ın haberine göre ordu güçlerinin Aralık 2017'nin son haftasında başlattığı operasyonda Rasm Abyad, Fuheyl, Müşeyrife ve Luveybide cihatçılardan alındı.

Ordu dün de, Umm Sahriç ve el Daribiye köyleri ile Umm Sahriç tren istasyonunu ele geçirmişti.

28 Aralık'ta başlayan operasyon sonrası ilk aşamada stratejik Ebu Dali, el Hamdaniye ve Atşan kasabaları ile birlikte Tel Marik tepesi Tahrir Şam Heyeti'nden alındı.

Ordu güçleri şu ana kadarki Güney İdlib operasyonlarıyla stratejik Morek, Han Şeyhun ve Sincar'a giden yolun önünü açtı.

Suriye ordusunun Güney İdlib harekatı, bu aşamada vilayetin doğusundaki Ebu Duhur Askeri Üssü'nü hedefliyor.

{{342294}}

Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in güneyinde devam eden çatışmalarda şu ana kadar Suriye ordusu ile Tahrir Şam Heyeti, Ahrar Şam ve Ceyşül İzze karşı karşıya geldi.

İDLİB'İN SON 2.5 YILI

Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Tahrir Şam Heyeti. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyor.

Astana görüşmeleri sonrası İdlib, Rusya, Türkiye ve İran tarafından gerilimi azaltma bölgesi kurulması hedeflenen yerlerden biri olarak ilan edilmişti. Bu mutabakat sonrası Türkiye, İdlib'in kuzeyine giriş yapmıştı. TSK'nin intikali Tahrir Şam Heyeti ile anlaşma içerisinde çatışmasız bir biçimde gerçekleşmişti. TSK, İdlib faaliyetlerinde daha çok PYD yönetimindeki Afrin'i kuşatmayı hedefledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a dönük "Terörist" çıkışında İdlib'deki askeri hareketliliğin etkili olduğuna dair yorumlar yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KHK ile göreve iade edilmek için ikinci kez dilekçe verdi

SONRAKİ HABER

Encu: Failleri bilinen katliamın üstü örtülmeye çalışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...