Taşeron düzenlemesi: Dışı kadro, içi sözleşmeli personel

Dokuz Eylül Üniversitesinde KHK'deki taşeron gündemiyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

29 Aralık 2017 08:29
Paylaş

Sağlık-İş İzmir Şubesi, hükümetin kadro düzenlemesiyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kadro konusunun KHK’yle gündeme getirilmesine tepki gösterilen toplantıda, düzenlemenin dışarıdan kadro gibi göründüğünü, ancak ayrıntılara bakıldığında asıl olarak özel sözleşmeli personel uygulamasına benzediği belirtti. 

Hastanenin yemekhane salonunda yapılan toplantıya farklı birimlerde çalışan yüzlerce işçi katılırken, kadro düzenlemesi madde madde olumlu, olumsuz yönleriyle anlatıldı. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Adem Sarıçoban, düzenlemenin KHK ile getirilmesine tepki göstererek “Biz en başından KHK ile verilmesine karşı çıktık. Meclise gelmesini, muhatapları ile tartışılmasını, önerilerimizin dikkate alınmasını istiyorduk. Yangından kaçırır gibi çıkardılar. Dava hakkımızı kapatıyorlar. O yüzden de bir çok yanlış maddeyi eleştirerek düzeltmeye çalışıyoruz. Meclise gelse geçmişe yönelik hak talep edebilecektik. Bunu engellemek adına KHK ile çıkardılar. Devlet ‘kadro veririm ama maaşları arttırmam, geçmişe yönelik hak vermem’ diyor. Firmanın kârı da işçiye verilmeli, cebe indirilmemeli” dedi. 

HAKLAR KHK İLE SINIRLANDIRILDI

Yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunda taşeron belasından kurtulduklarını belirten Sarıçoban şunları söyledi: “Taşeronda çalışırken elde ettiğimiz kıdem tazminatı gibi haklarımız yanmayacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4-D maddesine geçiyoruz. Süresiz daimi işçi oluyoruz. Bu konuda hiç bir muamma yok. İçeriği ile sıkıntılar var. Normalde 4-D’ye geçen bir işçi, kanunun bütün haklarından faydalanır ama maalesef bunlar KHK ile sınırlandırılmış. Yüksek hakemden çıkan son sözleşme bitene kadar mevcut sözleşme devam edecek, sonrasında kamu sözleşmesine geçeceğiz. Bu da 2020’nin nisan ayı anlamına geliyor.” 

‘KAMU İŞ SÖZLEŞMESİ UYGULANMALI’

İşçileri sendikanın bilgisi dahilinde olmayan evrakları imzalamama konusunda uyaran Sarıçoban “Sadece kurumun vermiş olduğu evrakı sendikamızın gözetiminde doldurup vereceğiz. Özellikle taşeron şirketten feragatname yazısı gelirse kesinlikle imzalamıyoruz. Sorunsuz bir şekilde geçiş yapacağız. Yeni KHK ile sınavın içeriği belli olacak. Güvenlik soruşturması ve sözlü mülakatla eleme yapmaya çalışabilirler ama buna müsaade etmeyeceğiz. İtirazlarımız olacak. İlk başta bizden tüm mahkemelerden feragat edilecek diye bir kağıt isteniyordu ama sendikamızın görüşmesi sonucunda bu düzenlendi, sadece kadro davalarımızdan feragat edeceğiz. Sendikal örgütlülüğümüz devam edecek. Emekliliği hak edenler ise çalışamayacak” diye konuştu. 

Kadro diye gündeme getirilen düzenlemenin dışının 4-D, içinin ise özel sözleşmeli personel (ÖSP) gibi olduğunu söyleyen Sarıçoban, şöyle devam etti: “Çakılı kadromuz olacak, aldığımız maaş ile geçeceğiz. Tayin ve görevde yükselme hakkımız olmayacak. Bize 4-D verip içini boşaltacaklar. Bu maddelere ilişkin itirazlarımız olacak. Belki ileride bir imza kampanyası düzenleyebiliriz. Biz kamu iş sözleşmesinin uygulanmasını istiyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal'den MESS dayatmalarına karşı cuma yürüyüşleri

SONRAKİ HABER

Seul öğrencilere prezervatif dağıtacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...