29 Aralık 2017 01:42

İŞKUR: Hugo Boss’ta işçiler sendikadan istifaya zorlandı

İŞKUR müfettişleri, şikayet üzerine yaptıkları değerlendirmede Hugo Boss’ta işçilerin sendikadan istifaya zorlandığı kanaatine vardı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İŞKUR müfettişleri yapılan şikayet üzerine yaptıkları değerlendirmede, Hugo Boss’ta işçilerin sendikadan istifaya zorlanmak için çeşitli yollara başvurulduğu kanaatine vardı.

Sendikal haklara karşı hukuksuzca tutumu uluslararası kuruluşların raporları ve mahkeme kararları tarafından da ortaya konulan Hugo Boss İzmir fabrikası yönetimi hakkında bu sefer de Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü olumsuz yönde karar bildirdi.

TEKSİF’e üye olduğu için çeşitli baskılara maruz kalan işçiler durumu İŞKUR müdürlüğüne taşıyarak itirazda bulundu. Bakanlık müfettişleri, işçilerin şikayeti üzerine fabrikada yaptıkları teftişlerinin ardından geçtiğimiz günlerde kararını verdi.

İŞKUR İzmir İl Müdür Vekili Nesrin Makbule Dank imzasıyla verilen cevapla Hugo Boss’ta sendika karşıtı tutum bir kez daha belgelenmiş oldu. Verilen cevapta, vardiya değişikliği, performans nedeniyle ihtar, follow up (takip etmek) ve yersiz eğitime tabi tutma gibi yöntemlerle işçilerin sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlandığı kanaatine varıldığı belirtiliyor. Müfettişler tarafından hazırlanan 400 sayfalık raporda sendikalı işçilere yönelik yapılan baskılar ayrıntılı bir şekilde de anlatılıyor.

İDARİ İŞLEM BAŞLATILDI

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca patron hakkında gerekli idari işlemlerin de belirtildiği bilgisi verildi. Türk Ceza Kanunu’nun “Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi” başlığı taşıyan 118. maddesine göre işçileri sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlamanın, hapis ve para cezası var.

Öte yandan işçilerin AGİ (asgari geçim indirimi) ile ilgili başvurusunu da değerlendiren müdürlük “İşveren şirket, işçi ücretlerinden baştan itibaren gelir vergisi kesintisi yapmadığından asgari geçim indirimi uygulaması yapılmamasının kanuna aykırı olmadığı sonucuna varıldı” cevabını verdi.

ÖNCEKİ HABER

'Sanığın hakları, savunmanın özgürlüğü ayaklar altında'

SONRAKİ HABER

Gerçek kadro istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...