Komisyona çağrı: Asgari ücret bir öğün yemeğe bile yetmiyor!

Kocaeli'de asgari ücretle yaşam mücadelesi veren yurttaşlar Asgari Ücret Tespit Komisyonuna seslendi: Aldığımız 1400 lira bir öğün yemeğe yetmiyor…

29 Aralık 2017 01:09
Paylaş

Emin KAPTAN
Yusuf ATMACA
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018’den itibaren geçerli olacak ücreti belirlemek için bugün son toplantısını yapacak. Kocaeli’nin İzmit ve Körfez ilçelerinde görüştüğümüz asgari ücretliler ise, yeni yılda biraz daha rahat edebilecekleri bir rakamın belirlenmesini istiyor. Borç içinde olduklarını belirten işçiler, yeni ücretin 2 bin-2 bin 500 lira arasında olması gerektiğini söyledi. 

Körfez’de kahvehaneleri dolaşıyoruz. Herkes asgari ücret konusunda güzel haberler bekliyor. Onlardan biri de inşaat işçisi olan Ertuğrul. Asgari ücretin en az 2 bin-2 bin 500 TL olması gerektiğini söyleyen Ertuğrul, “Gelecek zamdan hiçbir beklentim yok çünkü ülkenin ekonomisi gittikçe kötüye gidiyor. Daha da kötüye gidecekmiş gibi gözüküyor” dedi. Emre de asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini belirterek, sitemini “Yazık yani milletin emeğine yazık, olmaz böyle” sözleriyle dile getirdi. Meslek lisesinde elektrik bölümü öğrencisi olan Sezer ise “2018’de staj ücretlerinin arttırılmasını bekliyoruz. Akşama kadar çalışıyoruz, iş zor ve çalışma saatleri fazla” diye konuştu. 

‘EN AZ 2 BİN 500 TL ALMAMIZ LAZIM’

Görüştüğümüz bir başka işçi ise kredi kartı batağına düştüğünü belirterek, “Her şeye zam, elektriğe zam, suya zam, sadece asgari ücrete zam gelmiyor. Şu an aldığımız 1400 TL’yi hesaplarsak bir öğün yemeğimize bile yetmiyor. Asgari ücretle geçinemediğimiz için kredilere, kartlara başvuruyoruz kredi batağına düşmüş durumdayız. En az 2 bin 500 TL almamız lazım. Öğrencisi varsa daha da fazla olması lazım” dedi. Adem ise 2018’in işçiler için iyi bir yıl olmasını dileyerek şöyle konuştu: “2017 yılı biz işçiler açısından hiç de iyi geçmedi. Asgari ücret en az 1800-2 bin TL olmalı ki geçinelim.” 

1400 lira ile geçinilemeyeceğini belirten Hüseyin, şunları dile getirdi: “2017 yılını zor günlerle geride bıraktık. Savaşlar, ekonomik sorun, dünya genelinde zordu. 2018 yılında umarım bu olaylar biter barış, aydınlık, refah dolu bir Türkiye olur, bunları hak ediyoruz.” Her şeye zam yapıldığını vurgulayan Hüseyin, asgari ücret konusunda ise “Millet sıkıntıda. Her şeye zam yapılıyor o yüzden yetmiyor. 2 bin-2 bin 500 TL olmalı, 1400 TL ile geçim sağlamak cidden çok zor” dedi. 

‘YAPTIKLARI ZAM SENİ Mİ DOYURACAK, BENİ Mİ?’

En son okey masasında oyununu bırakmadan bizimle konuşan Emrah, asgari ücret görüşmelerinden bir şey beklemediğini belirterek, “Asgari ücretle geçinmek zor. 600 TL kira veriyorum, doğal gaza zam gelmiş fatura 450 TL. Nasıl olacak şimdi? Asgari ücret görüşmelerinden de bir şey beklemiyorum. Zaten bu gidişle bir şey de olmaz. Zam olsa ne olacak, yaptıkları zam 100 TL, seni mi doyuracak, beni mi?” dedi. Bir yandan okey oynamaya devam eden Emrah sözlerini şöyle bitirdi: “2017 yılı başta iyiydi ama sonradan kötüye gitti. Şu an kahvede oyun oynuyoruz ama sokaklarda on binlerce insan aç.  2018 yıl inşallah güzel olur.” 

İzmit yürüyüş yolunda da benzer bir tabloyla karşılaştık. Belediyenin temizlik biriminde çalışan bir işçi yanımıza gelerek “Maaşım yetmiyor” dedi. Asgari ücretin en az 1750 lira olmasını isteyen işçi, şöyle devam etti: “Maaş yetmiyor ama bugünlerde aç susuz değiliz, şükür ediyoruz. 2018’ten talebim önce sağlık, sonra bir evim olsun.” 

BİR TEK MÜTEAHHİT 2017’DEN MEMNUN

İzmir Yürüyüş Yolu’nda görüştüğümüz Hikmet Tanyeli, 2017’nin kendisi için güzel geçtiğini söyledi. 2018’in de güzel geçeceğine inanan Tanyeli, “Müteahhidim, inşaat işleri iyi gidiyor. 2017 güzel geçti 2018’in daha da güzel geçeceğine inanıyorum. Bu arada ülkemiz süper devlet olacak güçte. Gittikçe daha da iyi olacağız, güzelleşeceğiz” dedi. 

2018’DEN HUZUR VE BARIŞ İSTİYORLAR

İzmit Yürüyüş Yolu’nda Milli Piyango bileti satan bir tezgaha yanaşıyoruz. Bilet satışını yapan kadın, insanların ev, araba ve iyi bir gelecek umuduyla bilet aldıklarını söyledi. Bugüne kadar bir kişiye büyük ikramiye kazandırdığını söyleyen kadın, “O da gelip bizi görmedi, paranın yüzü sıcaktır. Ben de buradan kazandığım para ile ev geçindiriyorum, çocuklarımı büyütüyorum” dedi. 

‘PİYANGO BANA ÇIKARSA BİR EV ALIRIM’

O esnada piyango bileti alan Elmas isimli vatandaş ise, “Şansım yok ama denemek istedim” dedi. Büyük ikramiye kendine vurduğunda ne yapacağını sorduğumuz Elmas, “Bana çıkarsa eğer, evim yok, kendime bir ev alırım. Sonra da öğrencilere yardım etmeyi çok isterim, hayatta en çok istediğim şey öğrencilere bir faydamın olması. 2017 benim için kötü geçti. 2018’den huzur, barış istiyorum. Güzel bir yıl olsun” ifadelerini kullandı. 

ÜLKE KÖTÜYKEN BİZ DE KÖTÜYÜZ

Özel bir lisenin önünde sohbet eden gençlerle konuşuyoruz bu sefer. Onlar da 2017’nin kötü geçtiğine hemfikir. 2017’den daha iyi bir yıl istediklerini belirten bir lise öğrencisi, “2018’in dünyaya barış getirmesini diliyorum, en başta bu ülkeler arasındaki gerginlikler dursun bizler de nefes alalım. Biz de dert çekiyoruz, ülkemiz kötüyken biz de kötüyüz” dedi. 

ASGARİ ÜCRET BUGÜN BELİRLENİYOR

asgari ücret

Milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının sonuncusu bugün yapılacak ve asgari ücret belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak yeni ücreti belirlemek üzere son toplantısını bugün gerçekleştirecek. Komisyonda Hükümet tarafını Çalışma Bakanlığı, patron tarafını TİSK, işçi tarafını ise Türk-İş temsil ediyor. Şu anda asgari ücret 133 liralık Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil, net 1404 lira olarak uygulanıyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Karlov'un öldürüldüğü serginin organizatörü tutuklandı

SONRAKİ HABER

Koku skandalına dair gerçekler Tuzla halkıyla paylaşılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...