28 Aralık 2017 21:51

George Weah, Liberya'nın yeni devlet başkanı seçildi

Liberya’da devlet başkanlığı seçimlerini eski milli futbolcu George Weah kazandı.

Paylaş

Liberya’da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylamasında oy sayım işlemi sona erdi. Eski milli futbolcu George Weah, devlet başkanlığı seçimlerini kazanan isim oldu. Liberya Ulusal Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Weah'ın oyların yüzde 61,5’ini aldığı, rakibi Devlet Başkanı Yardımcısı Joseph Nyumah Boakai’nin ise yüzde 38,5’te kaldığı belirtildi. 

51 yaşındaki Weah ilk kez 2005’te devlet başkanlığına, 2011’de de başkan yardımcılığına adaylığını koymuş, ancak seçilememişti. Son seçimin 10 Ekim'deki ilk turunda ise muhalefetin adayı Weah ve iktidar partisinin adayı Boakai, 20 adaydan ikinci tura kalan isimler olmuştu.

Weah görevi, Afrika'nın ilk seçilmiş kadın devlet başkanı Ellen Johnson Sirleaf'den devralacak. Sirleaf, ülkedeki iç savaşın sona ermesi ardından 2005 yılında yapılan ilk devlet başkanlığı seçimlerinde Weah'ı yenmişti. Nobel Barış Ödülü sahibi Sirleaf'ın tekrar aday olması yasalar uyarınca mümkün değildi.

Bu seçimle Liberya’da on yıllardır ilk kez iktidar barışçı yoldan el değiştirmiş oluyor.

GEORGE WEAH KİMDİR?

George Weah, 1 Ekim 1966, Monrovia'da doğdu. Forvet mevkiinde forma giymiş olan eski futbolcu, altın yıllarını Milan'da yaşadı.

Weah, 1985-86 sezonunda Liberya ligi takımlarından Invincible Eleven oynarken 23 maçta 24 gol atmasından sonra Kamerun takımı Tonnerre Yaoundé'ye transfer oldu.

Arsène Wenger'in gözlemcileri tarafından keşfedilen ‪George Weah, Avrupa'daki futbol hayatına 1988-89 sezonunda Fransa'nın Monaco takımında başladı. Liberyalı oyuncu, bu kulüpte geçirdiği 4 sezonda 103 maça çıktı ve 47 gol kaydetti.

Daha sonra, 1992-93 sezonunda Paris Saint-Germain FC takımına transfer oldu. George Weah, Paris SG takımında oynadığı 96 maçta 32 gol attı ve Fransa'daki ilk şampiyonluğunu elde etti. Takımın yarı final oynadığı 1994-95 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nin gol kralı da oldu.

Geçirdiği 3 başarılı sezonun ardından 1995-96 sezonunun başında İtalya'nın seçkin kulübü AC Milan'a transfer olup ilk sezonunda attığı 11 golle takımının en golcü futbolcusu olan ve aynı yıl FIFA tarafından ‘Yılın Futbolcusu’ seçilen Weah, bu unvana layık görülen ilk Afrikalı futbolcu oldu.

LİBERYA DÜNYANIN EN FAKİR ÜLKELERİNDEN BİRİ

1989-2003 yılları arasında Afrika tarihinin en kanlı iç savaşlarından birine sahne olan Liberya dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor. 2014 yılında patlak veren ve üç yıl süren Ebola salgını ekonomik durgunluğun derinleşmesine yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ByLock'tan hapis cezası alan eski AKP vekili serbest kaldı

SONRAKİ HABER

2017’de bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...