Ferhat Tunç’tan Seyit Rıza ve arkadaşları anısına klip

Ferhat Tunç, Seyit Rıza ve altı arkadaşının idam edilmesinin yıl dönümü vesilesiyle bir klip hazırladı.

28 Aralık 2017 11:02
Paylaş

Sanatçı Ferhat Tunç, Seyit Rıza ve altı arkadaşının idam edilmesinin 80. yıl anması nedeniyle gittiği Dersim'de çekim yaptı. Sanatçı, bir önceki 'Kobani' albümünde yer verdiği "Sonde Halvoriye" (Halvori Yemini) ağıdını, Seyit Rıza ve arkadaşlarının 80. yıl anısına klipe dönüştürdü.

Sözlerini Hüseyin Ayrılmaz'ın ve bestesini sanatçının kendisinin yaptığı ağıdın video çekimlerini ise Doğa Fotoğrafçısı İsmail Ateş üstlendi. Çekilen görüntüler İstanbul ADA Film Stüdyolarında Ahmet Karaağaç'ın montaj çalışmasıyla klipe dönüştürüldü.

TUNÇ: İDAMLARINA SEBEP OLARAK GÖSTERİLİR

Bir yol hikayesi ile başlayan klipe konu olan ağıdın, tarihsel gerçek bir hikayeye dayandığını belirten Ferhat Tunç, şunları söyledi:
“Sonde Halvoriye adını taşıyan bu ağıdın tarihsel gerçek bir hikayesi var. Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 80. yılında bu gerçeği anımsatmak istedim. Yaşanan bu büyük trajediyi unutmak mümkün değildir. 4 Mayıs 1937 tarihinde 'Tunceli Tenkil Harekâtına Dair Bakanlar Kurulu Kararı' nedeniyle Dersim'de büyük bir tedirginlik baş gösterir. Devletin Dersim'e yapacağı askeri bir harekât nedeniyle tedirgin olan aşiretler Munzur Nehri'nde bir araya gelirler.

İçinde Seyit Rıza, Cıvler Ağa ve Usene Seydi'nin de olduğu cemaat yapılır. Bu cemaatte olası bir kırım nedeniyle neler yapılabileceğini konuşurlar ve birlikte direnme kararı alırlar. Cemaatin gerçekleştiği Gola Xızır üzerinde yemin edilir ve Munzur'a ikrar verilir. Halvori'de alınan bu karar, daha sonra Elazığ'da başlayan yargılamada iddianameye alınır ve idamlarına sebep olarak gösterilir.” (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: OHAL derhal sonlandırılmalı

SONRAKİ HABER

Romanya Ford işçileri onaylamadıkları TİS’e karşı iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...