28 Aralık 2017 07:55

Hebib: Soçi'ye kişi olarak değil yönetim olarak katılırız

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne dair konuşan Demokratik Suriye Meclisi'nden Hebib 'Kişi ya da grup olarak değil yönetim olarak katılırız' dedi.

Paylaş

Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan 'Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne dair konuşan Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hikmet Hebib, kişi veya grup olarak değil, yönetim olarak toplantıya katılmaya hazır olduklarını söyledi. 

Soçi toplantısına kimlerin katılacağı netlik kazanmazken, Kuzey Suriye Federasyonu'nda yaşayan halkların temsilcileri katılım için hazırlık yapıyor. Bu kapsamda, Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan'a konuşan Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi ve Arap Ulusal Konseyi Üyesi Hikmet Hebib, Soçi’ye kişi veya grup değil, Kuzey Suriye temsilcileri olarak katılmaya hazır olduklarını söyledi.

'ÜÇÜNCÜ YOL ÇİZGİSİ'

"Bütün halklar olarak demokratik bir çözüm için üçüncü yol çizgisini takip ettiklerini" dile getiren Hebib, YPG/YPJ ve SDG’nin mücadelesi ile büyük kazanımlar elde ettiklerini, bunun sonucunda sorunun çözülmesi için farklı bir proje ile hareket ettiklerini, kendilerinin yanı sıra uluslararası güçlerin de sorunun çözülmesi için çeşitli toplantılar gerçekleştirdiğini ifade etti.
 
Cenevre, Astana ve Riyad gibi toplantıların Kürtler davet edilmediği için başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyen Hebib, “Bu nedenlerden dolayı 8’incisi gerçekleştirilen Cenevre toplantısı da hezimete uğradı. Bu başarısızlığın önündeki en büyük engel ise, Türkiye devletidir. Onlar Kürtler ve bileşenlerinin çözümde yer almasını istemiyorlar” dedi.

‘BİZİM BİR YÖNETİMİMİZ VAR’

Suriye krizinin çözülmesi için kendilerinin mutlaka bu tür oturumlarda bulunması gerektiğine dikkat çeken Hebib, Demokratik Suriye Meclisi olarak hazır olduklarını ancak toplantıya kişi ya da grup olarak katılmayacaklarını ifade etti. Hebîb, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim bir yönetimimiz var. Eğer katılacaksa yönetim olarak bu toplantılarda yer alacağız. Siyasi partilerin de olması gerekiyor. Soçi toplantısında Kuzey Suriye yönetimi adı ile davet gelirse katılmaya hazırız. Biz buradan Rusya’ya da sesleniyoruz; Türkiye ve benzeri devletlerin bu toplantılarda etkisinin olmaması gerekiyor. Bu tür güçlerin toplantılardan güçlü çıkmaması gerekiyor.”
 
Türkiye’nin kendilerinin Soçi’ye katılmaması yönünde yürüttüğü diplomasiye tepki gösteren Hebib, toplantının Suriye’deki krizin çözülmesi için önemli bir rol oynaması gerektiğini vurguladı. Soçi’nin Suriyeli güçler arasında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Hebîb, şunları söyledi: “Dış güçlerin bu konuda söz sahibi olmaması lazımdır. Biz nasıl DAİŞ ve teröre karşı el ele verdiysek, aynı şekilde siyasi çözüm için de bunu gerçekleştirebiliriz. Suriye’nin federal olması ve bütün herkes özgür bir şekilde yaşamalıdır. Bazı yerlerde bize kişisel davetlerin geldiği yönünde açıklamalar var. Biz bu şekilde katılmayacağız. Eğer olacaksa biz yönetim olarak yer alacağız.”

'BİREYSEL KATILIM' GÜNDEMDE

Türkiye'nin PYD ve beraberindeki grupların kongreye katılmasına muhalefet etmesi üzerine Kürtlerin kongreye "Bireysel katılım"ının gerçekleşebileceği gündeme getirilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

En çok dışlanan kadınlar cinsel şiddete karşı önlem istiyor

SONRAKİ HABER

Oyuncu Mert Fırat'tan KHK tepkisi: Dik ve kararlı olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa