27 Aralık 2017 13:29

Tatlandırıcı lobisine gün mü doğdu?

KHK ile Şeker Kurumunun görev ve sorumluluklarının Tarım Bakanlığına aktarılması pancar üreticilerini değil tatlandırıcı üretenleri sevindirdi.

Paylaş

Son yayımlanan, kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde Şeker Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun kapatılması tartışma yarattı. KHK ile Şeker Kurumunun görev ve sorumluluklarının Tarım Bakanlığına aktarılması, ‘Pancar üreticilerini değil tatlandırıcı üretenleri sevindirdiği” çıkışı geldi.   

Söz konusu çıkışı yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal. Bundan böyle şeker kotalarının tespitini, denetimini, iç fiyat, arz-talep dengesi ve spekülatif etkileri dikkate alarak şeker ticaretine ilişkin kurallarını Tarım Bakanlığının belirleyecek olmasına dair endişesini Sarıbal şöyle özetledi: “Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticileri yıllardır şeker kotalarının kaldırılarak serbest piyasa koşullarının geçerli olmasını istiyorlar. Şeker Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre, NBŞ için ülke toplam şeker kotasının yüzde 10’u kadar kota tahsis ediliyor. Bakanlar Kurulu bu oranı, yüzde 50’sine kadar artırıp eksiltebiliyor. Bu lobi o kadar güçlü ki Bakanlar Kurulu iradesini NBŞ kotasını artırma yönünde kullanmıştır”.

Bugüne kadar tatlandırıcı üreticileri lehine adım atan Tarım Bakanlığına Sarıbal şu çağrıyı yaptı: “Şeker üretiminde maliyetlerini düşürmek için pancar tarımı desteklenmeli, şeker kotalarını tespit ederken NBŞ lobisinin yörüngesine girilmemelidir”. NBŞ kotalarının artırılmasını durdurması ve AB kota seviyelerine uygun hale getirmesi gerektiğini söyleyen Sarıbal, “Bilindiği gibi AB’de NBŞ kotasının toplam şeker kotasına oranı yüzde 5 civarındadır” hatırlatmasını yaptı.

İŞÇİYİ VE ÜRETİCİYİ YOK SAYIYOR

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumunun kapatılmasına tepki gösterdi. Çıkarılan KHK’nin şeker üreticisini ve işçisini yok saydığını ifade eden Gök, “Sevinen, ülkemizin milli ve manevi değerlerini yok hükmünde sayan, amacı ülkemizden kazandığı fahiş paraları yurt dışına aktarmak ve Şeker Kurumunun kapatılmasını dört gözle beklemek olan, hatta ürettiklerini zemzem diye yutturmaya çalışan bir avuç haramzade Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) lobisi olmuştur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fatih'te yangın: 1 kadın yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Haluk Levent, AHBAP başkanlığını bırakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...