27 Aralık 2017 13:25

‘İç savaş ve katliam kararnamesi’

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği KHK açıklaması yaptı.

Paylaş

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM DER) geçtiğimiz pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan 695 ve 696 sayılı OHAL KHK’lerine karşı açıklama yaptı.

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980’de darbeciler tarafından sol görüşlü olduğu gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden atılmış askerlerin kurduğu ADAM DER, Yönetim Kurulu imzasıyla yayımladığı açıklamada, “AKP iktidarı bu kararnamelerle 12 Eylül faşizminin mirasçısı olduğunu bir kere daha göstermiştir” vurgusu yapıldı.

15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek, geçmişteki linç eylemleri affedilirken, gelecekteki olası linç eylemleri ve katliamların da peşinen af getirildiği ifade edildi: “Yani AK milisler polisler, istedikleri kadar Ali İsmail ve Berkin Elvan öldürebileceklerdir. AKP iktidarının zihniyetine göre, ‘Bazı kitaplar bombadan daha tehlikelidir ve resim yaparak, şiir okuyarak, beste yaparak da terör suçu işlenebilmektedir.’ Kararnamenin bu hükmüyle her türlü barışçı eylem ve direniş terör suçu kapsamına sokulabilecek ve devlet destekli AK milislerce bastırılması cezasız bırakılacaktır. Bu haliyle kararname iç savaş ve katliam kararnamesidir.”

‘TEK TİP TUTUKLUYU PEŞİNEN SUÇLU SAYIYOR’

KHK’de yapılan tek tip kıyafet düzenlemesine de tepki gösteren ADAM DER, tek tip kıyafetin, yargılanmakta olan tutukluyu peşinen suçlu saydığına ve anayasaya aykırı olduğuna dikkat çektiği açıklamada, “Tek tip elbisenin insan haklarına aykırılığı 1989 yılında Danıştay kararına da bağlanmıştır. İşlediği suç ne olursa olsun, tutuklu ve hükümlü, hürriyetinden yoksun bırakma dışında bir yaptırıma tabi tutulamaz. Sözde dindar AKP iktidarının Amerikan emperyalizminin Müslümanlara reva gördüğü Guantanamo zulmünü sahiplenmesi ibret vericidir” ifadelerine yer verildi.

ADAM DER Yönetim Kurulu, Türkiye’de tek adam diktatörlüğünün tahkim edilmesine seyirci kalmayacaklarını ifade ettikleri açıklama, emek ve demokrasi örgütleriyle dayanışma vurgusu da yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yazar İsmail Beşikçi'nin ifadesi alınıp serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li vekil hakkında soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa