27 Aralık 2017 12:07

Uludere Kaymakamı'ndan Roboskili ailelere tazminat teklifi

Uludere Kaymakamı’nın Roboski anması ile ilgili toplantıda anmaya katılma talebinde bulunduğu ve ailelere tazminat teklif ettiği iddia edildi.

Paylaş

Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, Roboski Katliamı’nın 6’ncı yıldönümü öncesi yaptığı toplantıda, gerçekleştirilecek anmaya katılma talebi ve ailelere tazminat teklifinde bulunduğu iddia edildi. Aileler, "Tazminat değil, adalet istiyoruz" diyerek kaymakama tepki gösterdi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivilin katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen failler bulunmadı, katliam dosyası takipsizlikle sonuçlandı. 

KAYMAKAMDAN İLK ŞART: HER AİLEDEN BİR KİŞİ KATILABİLİR

Katliamın 6'ncı yıl anmasına ilişkin 2 gün önce Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, Ortasu (Robozskî), Gülyazı (Bêjûh), Ortabağ (Kiror) ve Taşdelen (Nêrweh) köylerinin muhtarlar ve kanaat önderleri ile yaptığı toplantıda, yeniden tazminat teklifinde bulundu. Toplantıya katılanlardan edinilen bilgilere göre; Kaymakam Yakınoğlu, Şırnak Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda "Kamu düzeni" ve "OHAL" gerekçesiyle her aileden bir kişinin katılması durumunda anmaya izin verileceğini aktardı. Daha sonra valilik bu karardan vazgeçtiğini duyursa da, bu kez "Slogan atmamak şartıyla her aileden iki kişi katılabilir" denildiği öğrenildi.

KAYMAKAM'DAN ANMAYA KATILMA TALEBİ

Süren tartışmalar üzerine Kaymakam Yakınoğlu'nun, kendisinin de Roboski Katliamı anmasına katılmak istediği ve "Benim ne suçum var, o zamanlar öğrenciydim" dediği ileri sürüldü. Toplantı ardından akşam saatlerinde görüştüğü kişileri telefonla arayan Yakınoğlu, tüm ailelerin anmaya katılabileceklerini aktardığı belirtildi. Toplantıda ayrıca Roboskili ailelerin AİHM'e yaptıkları başvuruyu geri çekmeleri durumunda, kendilerine tazminat ödemesi yapılacağı teklifinin yapıldığını iddia etti. 

Rüşvet teklifini birkaç gün önce, AKP Uludere İlçe Başkanı Fikret Demir'in köy muhtarları ile yaptığı toplantıda da gündeme geldiği öğrenildi. 

VELİ ENCU: ŞİMDİ Mİ KABUL EDECEĞİZ?

Duruma tepki gösteren Veli Encu, ilk günden bu yana devletin bütün tekliflerini reddettiklerini belirterek, adalet taleplerini yineledi. "6 yıl önce reddettiğimiz tazminatı şimdi mi kabul edeceğiz?​” diyen Encu, "Her gün mahkemelerde yargılanıyoruz, gidip tazminat mı alacağız? Katliamın failleri yargılanmadan, hesabı sorulmadan, devletin bütün tekliflerini reddedeceğiz. Açıklamaları dahi dikkate almadık. Hiçbir şekilde tazminat almayacağız” diye konuştu. 

‘GELİP NE DİYECEKLER?​’

Kaymakamın anmaya katılıma talebini doğru bulmadıklarını belirten Encu, "Kaymakam nasıl gelecek? Roboskili ailelerle anmaya katılıp ne diyeceğini merak ediyoruz. Devletin yetkilileri verdikleri hiç bir sözü tutmadı. Hiçbir somut adım atmadan gelip ne diyecekler? Devlet erkanından kim gelirse gelsin, ailelere ne diyebilir? 'Sizin çocuklarınızı öldürdük, failleri koruduk' dışında ne diyebilirler" dedi. 

ZEKİ TOSUN: TAZMİNAT ALACAK OLSAYDIK, İLK GÜN ALIRDIK

Tazminat iddialarına tepki gösteren Roboskili ailelerden Zeki Tosun da, "Tazminat alacak olsaydık, ilk günden alırdık. Ne kaymakamı, ne de ileri gelenleri dikkate alacağımız bir durum değildir. Roboskili ailelerin bir iradesi var. Davayı AİHM'e taşıdık. AİHM'in vereceği her karara razıyız. Bunlar sadece söylentidir. AİHM'den geri çekilmemiz söz konusu bile olamaz" diye belirtti. 

FELEK ENCU: PROVOKAYONLARDAN SORUMLU DEĞİLİZ

Roboski Katliamı’nın ardından taziye ziyaretinde bulunan dönemin kaymakamı Naif Yavuz'un darp edilmesine ilişkin yargılandıklarını hatırlatan mağdurlardan Felek Encu da, kaymakamın anmaya katılması durumunda yaşanabilecek provokasyonlardan ailelerin sorumlu olmayacağının altını çizdi. Tazminat tartışmalarına ilişkin ise, Encu, "Zaten dava Türkiye'de kapandı. Tazminat istemiyoruz, AİHM karar verecek" dedi. 

'KAYMAKAM, HÜKÜMETE AİLELERİN ADALET TALEBİNİ İLETSİN'

Hikmet Alma ise, "Kaymakam anmaya katılacağına, hükümete ve yetkililere ailelerin adalet talebini iletsin. Adalet sağlansın, sorumlular cezaevine konulsun, o zaman kaymakamın başımız üstünde yeri var. Ailelere yapılan zulmü yetkililere iletsin" diye konuştu. (Şırnak/MA)   
 

ÖNCEKİ HABER

Garzan mezarlığından çıkarılan cenazeler İstanbul ATK’de 

SONRAKİ HABER

Van Büyükşehir Belediyesi'nden 185 kişi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...